Еве зошто е добро да се будите секој ден во исто време

Експертите за спиење советуваат да станувате во исто време секое утро без оглед кога си легнувате и дали работите или не. Тоа е одлично за менталното и физичкото здравје, како и за квалитетот на живеење, пишува mindbodygreen.

Доколку во текот на целата се будите рано поради работата, будете се во истото време и во текот на викендите, ќе се чувствувате многу подобро, поенергично и позадоволно отколку да спиете подолго.

Еве зошто е корисно да правите така:

1. Луѓето кои се будат во исто време се посреќни

Времето во кое секое утро се будите е подеднакво важно како и времето кога си легнувате, покажа истражување спроведено на повеќе од 1.000 луѓе.

Луѓето со строга навика за будење во исто време се позадоволни во сите аспекти од животот за разлика од луѓето кои некогаш се будат порано, а понекогаш подоцна.

Истражувањето покажало дека луѓето со навика за будење во исто време биле 13% посреќни со личниот живот, 45% позадоволни од финансиската ситуација и 42% поисполнети од нивната работа.

2. Оваа навика е добра за физичкото и психичкото здравје

Неправилниот распоред на спиење и будење може да му наштети на организмот со намалување на количината на добриот холестерол, зголемување на телесната маснотија како и од ризик за дијабетес и болести на срцето, покажало истражувањето.

Не е здраво ни за менталното здравје, присетете се колку пати едвај сте чекале да дојде викенд за да се наспиете за потоа во текот на денот да се чувствувате како да ве прегазил воз.

Напредок во третманите за епилепсија со длабока мозочна стимулација

Момче со потежок облик на епилепсија е првиот пациент во светот на кого му е вграден новиот уред за контрола на напади, директно во неговиот череп и чија состојба е значително подобрена, објави Би-би-си.

Операцијата е направена во октомври 2023., како дел од испитувањето во болницата „Грејт Ормонд стрит“ во Лондон, во соработка со Универзитетот на Оксфорд. Оран Ноулсон тогаш имал 12 години. Момчето од Сомерсет има Ленокс-Гасто синдром, вид на епилепсија отпорен на стандарден третман којшто се развил на тригодишна возраст. Операцијата траела околу осум часа. Оттогаш, тој има напади кои се движеле од 20 до неколку стотици секој ден.

Невростимулаторот којшто испраќа електрични сигнали длабоко во мозокот, ги намали дневните напади на Оран за 80 отсто.

Неговата мајка Џастин изјави дека сега Оран е посреќен и има многу поквалитетен живот.

Оран е вклучен во проектот „КАДЕТ“ – низа испитувања што ја проценуваат безбедноста и делотворноста на длабоката мозочна стимулација за потешките видови епилепсија.

Инаку, епилептичните напади се активираат од абнормални изливи на електрична активност во мозокот. Целта на уредот, којшто емитува постојан пулс на струја, е да ги блокира или прекине тие абнормални сигнали.

Овие три сосови го спречуваат слабеењето

Сосовите се одлични за додавање вкус на јадењата, но за жал, не сите се добри за нашето здравје. Висококалоричните опции како мајонез и други сосови може да содржат големи количини на калории и нездрави масти. Ако ги консумираме премногу, тоа може да влијае на нашиот метаболизам предизвикувајќи зголемување на телесната тежина и други здравствени проблеми.

Сепак, знаењето кои сосови да ги избегнуваме може да ни помогне да направиме подобар избор и да го одржиме метаболизмот под контрола. Диететичарката Крутика Нанавати и фармацевтот Елејн Чикет предупредија на три сосови кои треба да ги избегнуваме или барем да ги ограничиме.

1. Мајонез

Мајонезот првенствено се прави од масло, жолчки од јајце и оцет или сок од лимон. Маслото што се користи често е богато со нездрави масти, особено со заситени масти. Јадењето премногу заситени масти може да доведе до воспаление и да го зголеми ризикот од метаболички проблеми.

„Зачините со висока содржина на масти и калории, како што се преливите за салата на база на мајонез или сосот од тартар, можат брзо и лесно да придонесат за прекумерен внес на калории“, предупредува Чикет за SheFinds.

2. Кечап

Кечапот е полн со додадени шеќери. Приближно 15 милилитри може да содржи околу четири грама шеќер, често во форма на сируп од пченка со висока фруктоза. Редовното консумирање храна богата со шеќер може да доведе до скокови на нивото на шеќер во крвта, предизвикувајќи телото да произведува повеќе инсулин. Со текот на времето, ова може да придонесе за отпорност на инсулин и метаболички синдром, што може да го забави метаболизмот.

„Кечапот е често натоварен со сируп од пченка со висока фруктоза и други шеќери, кои го зголемуваат шеќерот во крвта и промовираат воспалителни реакции“, вели Нанавати.

3. BBQ сос

Многу комерцијални BBQ сосови содржат адитиви, конзерванси и вештачки ароми за подобрување на вкусот и продолжување на рокот на траење. Овие додатоци може да го нарушат здравјето на цревата, влијаејќи на рамнотежата на добрите и лошите бактерии во дигестивниот тракт.

BBQ сосот често се користи како маринада или сос за натопување, што го прави лесно внесувањето премногу калории. Овие скриени калории може брзо да се соберат, што доведува до севкупно зголемување на дневниот внес на калории и потенцијално зголемување на телесната тежина.

„Многу сосови за скара содржат високо ниво на шеќер и конзерванси кои можат да предизвикаат воспаление и да придонесат за несакано зголемување на телесната тежина“, заклучи Нанавати.

Научниците сакаа да откријат како медот влијае на нивото на шеќер во крвта и колку мед е доволно

Истражувањето покажало како медот влијае на шеќерот и холестеролот во крвта, а научниците истакнале дека се изненадени од резултатите.

Го нарекуваат течно злато. Извонредните својства на медот се користат во медицината уште од античко време, а тоа е и една од главните причини зошто е спроведено истражувањето. Научниците сакаа да откријат како медот влијае на нивото на шеќер во крвта и колку мед е доволно. Резултатите се објавени во научното списание Nutrition Reviews, а според експертите, тие се прилично изненадувачки.

Во истражувањето кое траело два месеци учествувале 1.110 луѓе. Сите земале по две лажички мед на ден, а резултатите покажале дека медот може да го подобри нивото на шеќер и холестерол во крвта, како и позитивно да влијае на здравјето на срцето. Покрај тоа, беше забележано дека суровиот мед дава повеќе придобивки, додека преработениот мед не е толку ефикасен.

„Овие резултати се изненадувачки, имајќи предвид дека медот е приближно 80 проценти шеќер. Меѓутоа, медот е и сложен состав од шеќери, протеини, органски киселини и други вообичаени и ретки биоактивни соединенија кои се многу корисни за здравјето. Медот е богат со антиоксиданси кои се добри за здравјето на срцето Содржи флавоноиди кои имаат способност да спречат згрутчување на крвта, но и фенолни соединенија кои го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и ги штитат клетките од оксидативен стрес“, вели нутриционистката Кетрин Хервасио за Nutrition Reviews.

Експертите заклучиле дека една до две лажици суров мед дневно е доволна количина која може да обезбеди хранливи материи. Покрај антиоксидансите корисни за здравјето (колку медот е потемен, толку повеќе антиоксиданси кои се борат против слободните радикали) и бактерицидните материи, пчелниот производ содржи и калиум, фосфор, магнезиум, калциум, железо и фолна киселина.

Популарно