Еве зошто е добро да се будите секој ден во исто време

Експертите за спиење советуваат да станувате во исто време секое утро без оглед кога си легнувате и дали работите или не. Тоа е одлично за менталното и физичкото здравје, како и за квалитетот на живеење, пишува mindbodygreen.

Доколку во текот на целата се будите рано поради работата, будете се во истото време и во текот на викендите, ќе се чувствувате многу подобро, поенергично и позадоволно отколку да спиете подолго.

Еве зошто е корисно да правите така:

1. Луѓето кои се будат во исто време се посреќни

Времето во кое секое утро се будите е подеднакво важно како и времето кога си легнувате, покажа истражување спроведено на повеќе од 1.000 луѓе.

Луѓето со строга навика за будење во исто време се позадоволни во сите аспекти од животот за разлика од луѓето кои некогаш се будат порано, а понекогаш подоцна.

Истражувањето покажало дека луѓето со навика за будење во исто време биле 13% посреќни со личниот живот, 45% позадоволни од финансиската ситуација и 42% поисполнети од нивната работа.

2. Оваа навика е добра за физичкото и психичкото здравје

Неправилниот распоред на спиење и будење може да му наштети на организмот со намалување на количината на добриот холестерол, зголемување на телесната маснотија како и од ризик за дијабетес и болести на срцето, покажало истражувањето.

Не е здраво ни за менталното здравје, присетете се колку пати едвај сте чекале да дојде викенд за да се наспиете за потоа во текот на денот да се чувствувате како да ве прегазил воз.

Денеска се празнува Св. великомаченик Мина

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 11 ноември. Денеска е Св. великомаченик Мина.

Свети Мина беше по род Египјанец, а по професија војник. Подоцна ја напушти службата и се повлече на пусто место, и полека, преку пост и молитва, сé повеќе му се приближуваше на Бога, кој му даде дар да ги гледа работите што се случуваат на далечина. На тој начин, тој го виде незнабожечкото празнување во градот Катуанија, па слезе во градот и го разобличи поклонувањето на идолите. Затоа беше ставен на маки, и најпосле му беше отсечена главата. Свети Мина особено се прослави како застапник пред Бога по напуштањето на земниот живот, слично како свети великомаченици Димитриј и Ѓорѓи.

Генијален трик за успешно да направите сарма, дури и за почетници

Правењето сарма е голем предизвик за многу домаќинки, а повеќето од нив имаат проблем со тоа што сармата се распаѓа при готвењето. За да не се распадне сармата при готвењето, треба да ги извиткате на следниов начин:

Измијте ги листовите зелка и исечете го коренот, а на работ ставете го филот од мелено месо. Свиткајте, па повлечете ги рабовите навнатре од двете страни со прстот. Така сармата никогаш нема да се распадне за време на готвењето и ќе изгледа совршено кога ќе ги послужите.

Сортирање на сарми

Уметност е и ставањето сарма во тенџере. На дното на садот се ставаат три или четири листови неискористена кисела зелка, а врз нив се посипува исечкана сланина и едно чешне лук исечено на мали парчиња. На дното на тенџерето се ставаат бибер и ловоров лист. Потоа се редат сармите: прво околу периметарот во круг, а потоа измеѓу додека не се покрие дното. Над овој ред ставете сè од суво месо, по можност суви ребра.

Потоа повторно оди сармата, меѓу која се набиваат парчиња исчистен лук и сланина или парчиња суви ребра, па повторно сарма, ако останат. Колку ќе бидат мрсни сармата одредува колку се масни сувите ребра и колку сланина ќе ставите во тенџерето. Бидете свесни дека оризот ќе впие многу маснотии и дека сармата е калорично јадење. Кога ќе заврши распоредот на сармата, сармата се прелива со ладна вода за добро да се впие, а потоа се става на чинијата.

Бидејќи оризот во сармата многу брзо ќе ја собере речиси целата вода, сармата мора да се надополни, но изгледа дека е млака вода, овојпат обилно. Како и да се приготвуваат, околу сармата секогаш има многу работа. Затоа е непишано правило сармата секогаш да се подготвува во поголем сад. Потоа сармите се оставаат да крчкаат колку сакате, ништо нема да им се случи.

Популарно