Имунолог зборува за сериозноста на ковид-19 и крајот на пандемијата

Еден од истакнатите имунолози за време на пандемијата на коронавирусот е словенскиот доктор Андреј Трампуж, директор на Одделението за инфектологија и септичка хирургија во болницата „Charité“ во Берлин. Тој неодамна предупреди дека ковид-19 остава сериозни последици кај дури 10 отсто од заболените.

„10 отсто од сите заболени од коронавирусот во светот имаат потреба од механичка вентилација (респиратор) или пак од кислород. Исто така, 10 отсто од сите заболени од ковид-19 по прележување на болеста ќе имаат т.н. „long covid“, односно хроничен ковид - ќе се соочат со сериозни последици кои што можат да потраат со денови и месеци“, објаснува докторот Трампуж за „Слободна Далмација“.

Ваквите податоци укажуваат на тоа дека над 26 милиони луѓе ширум светот ќе имаат потреба за интензивно лечење во текот на болеста или пак за интензивно закрепнување по истата во некоја од специјализираните здравствени установи.

„Хроничниот ковид кај многумина се јавува по прележување на болеста, а носи главоболка, болки во мускулите, зглобовите, невролошки проблеми. Има многу луѓе кај кои што тие проблеми не можат да се вратат во нормала. Ние во Германија имаме многу клиники за рехабилитација кои што работат со таквите пациенти и нивното закрепнување може да трае со месеци“, истакнува Словенецот.

Трампуж истакнал и дека иднината на пандемијата и нејзиниот крај зависи од мутираните соеви на вирусот, но и од вакцинацијата:

„Навистина е тешко во овој момент да се каже кога ковид-19 ќе престане да постои и дали тој ќе биде пандемичен или ендемичен, како вирус кој ќе се појавува секоја година одново. Тоа многу зависи од вакцинацијата и мутациите на самиот вирус кои што веќе сега ги има во голем број.

Неодамна во Индија се појави комбиниран ковид кој е составен од британскиот и бразилскиот сој. Сè уште во голема мера не се проширил во светот. Во Германија сега преовладува британскиот сој кој што е регистриран кај 90 отсто од заболените, а за кој на почеток мислевме дека само побрзо се шири, меѓутоа сега знаеме дека тој на заболените им дава потешка клиничка слика.

Засега сите вакцини се добри и одговараат на сите мутации на вирусот, а дали во иднина ќе се појави некој мутант на кој сегашните вакцини нема да можат ништо да му направат, тоа никој не може да го знае. Поради тоа е потребно што побрзо да вакцинираме поголем број од луѓето, за да го ограничиме создавањето на новите мутации. Мислам дека на крајот од ова лето ќе може да ја запреме пандемијата, односно дека ќе може да ја контролираме, секако, доколку вакцината биде доволна“, заклучил д-р Трампуж.

Доколку имате над 40 години овој зачин треба да биде вашиот најдобар пријател

Овој моќен зачин ќе го намали чувството на глад, но исто така ќе придонесе во тоа вашиот метаболизам да работи како што треба.

Иако промените во организмот со текот на годините се нормална појава, постои едноставен начин да ја подобрите состојбата на организмот.

Кај жените по 40-та година од животот метаболизмот забавува, па така килограмите многу полесно се зголемуваат. Експертите тврдат дека само еден зачин е доволен за да се направи голема промена.

Буковецот содржи капсаицин, материја која го поттикнува забрзувањето на метаболизмот, а доволно е само прстофат од овој зачин за да се постигне ефектот.

Го забрзува метаболизмот

Докажано е дека капсицинот ја зголемува телесната температура и ги забрзува процесите на варење и губење на маснотии. Храната богата со белковини (пилешко месо, риба) побрзо се вари кога во неа ќе се додаде барем малку буковец. Руските доктори тврдат дека редовното консумирање лута храна во мали количини го забавува и стареењето, но го јакне и имунитетот.

Го намалува чувството на глад

Докажано е дека капсацинот може да го намали чувството на глад што значи дека помалку ќе јадете во текот на денот.

Го намалува крвниот притисок

Бројни истражувања покажале дека капсицинот го намалува и нивото на крвниот притисок.

Го подобрува варењето на храната

Буковецот може да го подобри здравјето на системот за варење на храна, а тоа го намалува ризикот од настанување на канцер на желудникот.

Овој раствор е инфузија за цвеќињата

Главната компонента за нега на цвеќињата и растенијата е навременото и правилно ѓубрење. Меѓутоа, на билките им треба и внимание и љубов како и редовни третмани кои ќе им помогнат да бидат раскошни и убави.

Покрај органските додатоци за собни растенија кои можат да се најдат во сите земјоделски аптеки, подеднакво корисни за билките можат да бидат и домашните раствори, а ние денеска ви претставуваме рецепт за еден раствор кој го користат сите искусни цвеќари.

Дали сте знаеле дека аспиринот, освен што се користи за медицински цели, може да го поттикне растот на билките и да им помогне да се регенерираат? Аспиринот содржи салицилна киселина која помага билката да расте и е корисен за сите растенија, без разлика дали ги одгледувате во двор или во саксии.

Сè што ви е потребно за овој раствор е една таблета аспирин и еден литар дестилирана вода.

Начин на подготовка:

Издробете ја таблетата и ставете ја во дестилираната вода, а потоа мешајте сè додека не се растопи. Со ваквиот раствор може да се залеваат или да се прскаат билките, а за најдобри резултати правете го тоа еднаш неделно.

Еве како делува овој раствор на растенијата:

  • делува на развојот на коренот
  • со редовна употреба, цвеќето станува побујно
  • аспиринот може да спречи производство на етилен кој е најчеста причина за овенување на цвеќињата
  • аспиринот е одличен и за букети – во вазната додајте една издробена таблета аспирин и цвеќето ќе остане свежо подолго време

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Популарно