(Фото) Браќа близнаци спроведоа истражување: Еден јадеше само месо, другиот беше веган

Хуго и Рос Тарнер се идентични близнаци кои решиле да истражат за своите тела и изглед, односно како се менува во однос на исхраната.

Дванаесет недели, Хуго (лево на фотографиите) јадел само веганска храна и следел веганска диета, додека неговиот брат близнак јадел сѐ и голема количина месо, со цел да ја утврди разликата, пренесува boredpanda.com.

Хуго, кој се придржуваше на веганската диета, на крајот од експериментот изгуби килограм маснотии а доби 1,2 килограм мускул. Една студија покажа дека луѓето кои се придржуваат кон веганската исхрана, губат околу два килограми повеќе од оние кои во диетата јадат месо.  Хуго исто така вели дека оваа диета му помогнала да има повеќе енергија.

„На веганската исхрана мојот ментален фокус беше многу подобар, немав падови на енергијата, имав повеќе енергија“.

Мерењата покажаа дека неговото ниво на холестерол сега е пониско (до крајот на студијата паднал од 5,9 на 4,9, а пет се сметаат за здрави). Експертите исто така ја анализирале столицата на близнаците и откриле дека Хуго, кој се придржувал на веганска диета, имал повеќе добри бактерии во цревата, што значи дека тој има помала шанса да заболи од хронични заболувања како што се дебелината и дијабетес тип 2.

Од друга страна, Рос, кој јадел месо за време на овој експеримент, во период од 12 недели добил 2,8 килограми маснотии, но и четири килограми мускули. Додека неговиот брат близнак рече дека е полн со енергија, Рос забележал чести промени во нивото на енергија.

„За мене беше поинаку отколку за Хуго. Јас бев многу гладен помеѓу 10 и 11 часот, имав ненадејно кревање и паѓање на енергија. Исто така, носевме и монитори за гликоза, забележително беше дека имав промени „горе-долу“. , додека кај Хуго нивото беше постабилно “, рекол тој.

 Кај него не е забележана промена во нивото на холестерол, но забележано е дека има помалку различни бактерии во цревата, но нема забележително зголемување на добрите бактерии. Иако, според овие податоци, може да се каже дека веганската диета е поздрава, факт е дека и двата типа диети имаат и против и против.

“Веганската диета има свои добри страни, исто како и јадењето месо. Мислам дека ниту една од нив не се покажа како подобра. Ние ќе јадеме и едно и друго, ќе има денови кога нема да јадеме месо и ќе јадеме веганска храна повеќе, но исто така и денови кога ќе јадеме квалитетно месо. Така ќе го искористиме најдоброто од двете диети “, рече Хуго.

Доколку имате над 40 години овој зачин треба да биде вашиот најдобар пријател

Овој моќен зачин ќе го намали чувството на глад, но исто така ќе придонесе во тоа вашиот метаболизам да работи како што треба.

Иако промените во организмот со текот на годините се нормална појава, постои едноставен начин да ја подобрите состојбата на организмот.

Кај жените по 40-та година од животот метаболизмот забавува, па така килограмите многу полесно се зголемуваат. Експертите тврдат дека само еден зачин е доволен за да се направи голема промена.

Буковецот содржи капсаицин, материја која го поттикнува забрзувањето на метаболизмот, а доволно е само прстофат од овој зачин за да се постигне ефектот.

Го забрзува метаболизмот

Докажано е дека капсицинот ја зголемува телесната температура и ги забрзува процесите на варење и губење на маснотии. Храната богата со белковини (пилешко месо, риба) побрзо се вари кога во неа ќе се додаде барем малку буковец. Руските доктори тврдат дека редовното консумирање лута храна во мали количини го забавува и стареењето, но го јакне и имунитетот.

Го намалува чувството на глад

Докажано е дека капсацинот може да го намали чувството на глад што значи дека помалку ќе јадете во текот на денот.

Го намалува крвниот притисок

Бројни истражувања покажале дека капсицинот го намалува и нивото на крвниот притисок.

Го подобрува варењето на храната

Буковецот може да го подобри здравјето на системот за варење на храна, а тоа го намалува ризикот од настанување на канцер на желудникот.

Овој раствор е инфузија за цвеќињата

Главната компонента за нега на цвеќињата и растенијата е навременото и правилно ѓубрење. Меѓутоа, на билките им треба и внимание и љубов како и редовни третмани кои ќе им помогнат да бидат раскошни и убави.

Покрај органските додатоци за собни растенија кои можат да се најдат во сите земјоделски аптеки, подеднакво корисни за билките можат да бидат и домашните раствори, а ние денеска ви претставуваме рецепт за еден раствор кој го користат сите искусни цвеќари.

Дали сте знаеле дека аспиринот, освен што се користи за медицински цели, може да го поттикне растот на билките и да им помогне да се регенерираат? Аспиринот содржи салицилна киселина која помага билката да расте и е корисен за сите растенија, без разлика дали ги одгледувате во двор или во саксии.

Сè што ви е потребно за овој раствор е една таблета аспирин и еден литар дестилирана вода.

Начин на подготовка:

Издробете ја таблетата и ставете ја во дестилираната вода, а потоа мешајте сè додека не се растопи. Со ваквиот раствор може да се залеваат или да се прскаат билките, а за најдобри резултати правете го тоа еднаш неделно.

Еве како делува овој раствор на растенијата:

  • делува на развојот на коренот
  • со редовна употреба, цвеќето станува побујно
  • аспиринот може да спречи производство на етилен кој е најчеста причина за овенување на цвеќињата
  • аспиринот е одличен и за букети – во вазната додајте една издробена таблета аспирин и цвеќето ќе остане свежо подолго време

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Популарно