„Twitter“ ќе воведе неколку нови опции

„Twitter“ реши да воведе неколку нови опции, кои се однесуваат на приватноста.

Компанијата за порталот „Mashable“ потврдила дека работи на воведување на неколку нови опции и тоа е нешто што сите корисници го барале.

„Bloomberg“ прв пренесе дека „Twitter“ воведува нови опции а сега тоа од компанијата го потврдија преку меил за сајтот „Mashable“.

За што станува збор?

Не е некоја револуција но е она што луѓето го барале.

„Twitter“ сега автоматски ќе ги сокрива старите објави а корисниците сами ќе кожат да одредат временски период после кој објавите ќе бидат сокриени. Само корисниците на профилот ќе имаат пристап до старите објави кои по желба можат повторно да ги направат видливи за останатите.

Исто така корисниците ќе добијат и можност сами да отстранат некои следбеници.

По примерот на останатите социјални мрежи, „Twitter“ че воведе и опција за сокривање на лајковите. Корисниците ќе можат да го сокријат бројот на лајкови односно фејвови, како што се нарекуваат на оваа социјална мрежа.

„Twitter“ тоа ќе го тестира во наредната недела а се уште не е познато како и кој ќе ја добие таа опции.

Од 1 ноември повеќе од 40 модели на паметни телефони нема да можат да го користат WhatsApp

Најпопуларната апликација за разговор во светот наскоро повеќе нема да може да се користи на повеќе од 40 модели на паметни телефони со Android и iPhone. Од 1 ноември, нивните сопственици ќе останат без можност да користат WhatsApp.

Причина за тоа се новите ажурирања за Android, кои на корисниците им носат повисоко ниво на безбедност, и кои не се компатибилни со постарите уреди, односно верзиите на оперативните системи што ги користат.

Кога станува збор за специфични уреди, сите телефони што користат оперативен систем Андроид постар од верзијата 4.1 (Android Jelly Bean) ќе бидат „погодени“.

Корисниците на постарите модели на iPhone кои не можат да се инсталираат со оперативниот систем iOS 10, односно iPhone 4S и постари, исто така остануваат без WhatsApp. Меѓутоа, WhatsApp нема да може да го користат сопствениците на понови iPhone телефони, доколку сепак користат iOS 9, поради што прво ќе треба да го ажурираат оперативниот систем.

Следните телефони нема да можат да ги користат услугите на WhatsApp:

Фотографии кои никогаш не треба да ги објавувате на социјалните мрежи

Многу е важно да внимавате што објавувате на социјалните мрежи и кои информацции ги откривате. Објавените чувствителни информации може да ви ја загрозат работата, а дури и идентитетот.

1.Карта за пат

Иако вам ви се чини дека е безопасно да објавувате фотографии од картите за патување на кои ќе одите наскоро, тоа баш и не е така. Хакери така можат да дојдат до податоци како што се вашиот матичен број, датум на раѓање итн. Освен тоа на картите најчесто е наведен и датумот на поаѓање и враќање. Благодарение на тоа разбојници може да ви влезат дома искористувајќи ја таа ситуација.

2.Пари

На социјалните мрежи не треба да споделувате какви било информации од вашата финасиска состојба, а тоа вклучува и слики од пари, картички или било што што може да даде увид во вашите финансии. Таквите фотографии само ги зголемува шансите некој да ве ограби.

3.Добитно лото ливче

Ако сте имале толку среќа да освоите пари на лото не би требало да се фалите со тоа на социјалните мрежи. Искусните криминалци лесно можат да си поиграат со бар кодот и да ви ја украдат добивката.

4.Доверливи работни мејлови

На социјлните мрежи не треба да споделувате информации кои се врзани со вашата работа. Без разлика дали станува збор за нова деловна идеја која вашата компанија ја развива или станува збор за комуникација со колегите. Ништо од тоа не смеете да објавувате. Поради такви случаи може да ја загубите и работата.

5.Работи кои не се авторизирани

Иако можеби сакате да се пофалите со нешто што сте го напишале, не смеете тоа да го споделувате на социјалните мрежи авторскиот труд да е објавен. Други многу лесно може да приграбат заслуги за вашето дело.

6.Фотографии од деца

На социјалните мрежи не смеете да споделувате фотографии од деца, особено ако станува збор за туѓи. Добро размислите пред да одлучите да објавите фотографија од малолетни лица.

7.Спомени од пијана вечер

Вашите потенцијални работодавачи можат да ги видат таквите фотографии, а тоа може да ве дискредитира. Внимавајте и како се изразувате зашто она што вам ви звучи шеговито може да не звучи така на вашиот надреден.

8.Политички објави

Политички вицеви и објави не би требало да ги објавувате на своите профили зашто тоа може да се чини работно место. Освен тоа, политичките објави можат да предизвикаат прилично жестоки расправии поради што можете да се искарате со пријателите.

9.Големи вести за други луѓе

Ако вашата сестра ви се јави и ви каже дека е бремена немојте веднаш тоа да го објавувате на социјалните мрежи, особено ако таа тоа не го споделила со блиските личности. Иако сте возбудени и среќни, тоа не е ваша вест која би требало да ја споделувате со другите.

10.Туѓи фотографии

Објавување на туѓи фотографии на социјалните мрежи е кршење на правилата и стандардите на Фејсбук, а во голем број земји тоа е и законски регулирано, па објавувањето на туѓи фотографии е илегално. Во зависност од природата на фотографијата, другата личнот може да ве тужи.

Популарно