Која е разликата меѓу зелените и црните маслинки

Човекот почнал да сади маслинки пред 7 000 години, а нивниот плод, денеска е составен дел од речиси секоја светска кујна. Се одгледуваат насекаде низ светот, но најпознати се маслинките од Италија, Шпанија и Грција, а ги има и во Швајцарија.

Главната разлика помеѓу зелените и црни маслинки е во стадиумот на зреење на плодот.

Многумина можеби и не знаат, но црните маслинки се всушност само – дозреани или презреани зелени маслинки. Тие се берат во ноември и декември, за разлика од зелените, кои се берат најмалку еден или два месеца порано.

Колку подолго зрее маслинката, толку повеќе нејзината боја се менува: од зелена до рубин црвена, а потоа на ред доаѓаат темните тонови на пурпурна боја, односно она што ние го нарекуваме црни маслинки.

Црните маслинки се, всушност, само – дозреани или презреани зелени маслинки

Маслинките имаат многу витамини, особено витамин Е, но и материи кои го чуваат крвотокот. Зелените маслинки имаат покомпактно и посочно месо, а по вкус се посвежи и некако послатки. Црвенкастите се набрани токму во моментот на зреење, а црните маслинки би можеле да се наречат презреани.

Колку се маслинките потемни, толку нивното месо е помеко, а вкусот е поинтензивен и горчлив. Црните маслинки даваат масло со златна боја, со нешто помала горчина, но самиот плод, кога е веќе созреан, има помалку антиоксиданти.

Маслинките, и зелени и црни, содржат бројни антиоксиданти. Некои студии потврдуваат дека имаат и својства кои го спречуваат развојот на одредени видови на тумори.

Маслинките имаат многу витамини, особено витамин Е, но и материи кои го чуваат крвотокот.

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Брз тест кој открива дали вашиот мозок е здрав

Истражувањето било спроведено на повеќе од 1.300 луѓе.

Јапонците смислиле едноставен тест во кој стоењето на една нога 20 секунди може да укаже на когнитивни проблеми, но и на ризик од мозочен удар.

Стоењето на едната нога може да изгледа како детска игра, но може да открие многу за здравјето на една личност, според студијата на Универзитетот во Токио на повеќе од 1.300 луѓе.

Според неа, луѓето кои не можат лесно да одржат рамнотежа додека стојат на едната нога со отворени очи 20 до 30 секунди имаат намалени когнитивни функции.

Ова само по себе не е проблем, но понатамошните истражувања открија дека борбата за одржување рамнотежа, исто така, носи поголем ризик од мозочен удар порано во животот, бидејќи може да резултира од болести на малите крвни садови и повторливи хеморагии или мали крварења во мозокот.

– Стоењето на едната нога е едноставен начин за мерење на рамнотежата и стабилноста на телото, односно нестабилност која може да биде последица на абнормалности на мозокот – изјави водачот на студијата, Јашуру Табара.

Популарно