Манекенката Кели Гарнер која боледува од рак и рагбистот Џереми Финлејсон направија свадба од соништата

Австралискиот рагбист Џереми Финлејсон (27) ѝ направи свадба од соништата на својата вереница, моделот Кели Гарнер (27), која боледува од рак на дебелото црево кој е во четвртиот стадиум.

Џереми и Кели се венчаа на интимна церемонија на плажата Тенисон во Јужна Австралија, пред дваесетина блиски пријатели и членови на семејството.

Со нив беше и ќерката Софија, која има скоро две години.

Кели првпат дознала дека има рак на дебелото црево на 25-годишна возраст, само три и пол месеци откако ја роди нивната ќерка Софија.

Таа една година одеше на хемотерапија, зрачење и операции, по што нејзините лекари сметаа дека карциномот ќе го снема засекогаш.

Но, во јануари таа дознала дека карциномот метастазирал и дека од дебелото црево се раширил и на нејзините бели дробови.

„Сакав да се омажам со мојата коса, пред да почнам да ја губам поради следната хемотерапија“, рекла манекенката по свадбата за австралиски The Advertiser.

Кели и Џереми почнале да разговараат што побрзо да направат свадба.

За три недели направиле план, а им помогнале и од моделинг агенцијата на Кели.

Затоа набрзина успеале да најдат локација, свештеник да ги венча, фустан, костум, цвеќиња.

На гостите им кажале дека ги канат на семеен пикник, а потоа ги изненадиле со романтична венчавка.

Според Џереми, Кели сакала свадбата да биде тивка, приватна и „изненадување за сите пријателите кои ќе присуствуваат“.

Церемонијата ја чувале во тајност, па дури ни нивната ќерка Софија (19 месеци) не знаела што се случува. Младенците велат дека им било страв дека може да каже некому нешто.

„Таа е дете што многу зборува. Затоа немаше идеја што се случува, само знаеше дека нејзините омилени луѓе ќе дојдат за време на викендот“, рекла Кели.

Advertiser пишува дека иако утрото на свадбата врнело, сонцето излегло во моментот кога Кели тргнала кон олтарот.

Таму, Џереми и Кели ги прочитале брачните завети што си ги посветиле еден на друг.

По романтичната венчавка, Кели рекла дека сака да има голема прослава во октомври, кога ќе заврши рагби сезоната во Австралија.

„Ќе направам сè да ја победам болеста и ќе бидам тука за мојот сопруг и за мојата ќерка“, рекла таа по свадбата.

Двојката има за цел да помогне во подигнувањето на свеста за опасноста од рак на дебелото црево кај младите луѓе, бидејќи честопати се смета дека ова е болест што ја добиваат само постарите луѓе.

Федералниот оддел за здравство на Австралија им испраќа покани за тестирање на рак на дебелото црево на сите Австралијци постари од 50 години, но Финлејсон сега јавно ги повикува и помладите луѓе да одат на колоноскопија ако мислат дека нешто не е во ред со нивниот дигестивен систем.

Кели, пак, признава дека е горда што слушнала за луѓето што ја користат нејзината приказна за да ги убедат своите матични лекари да им понудат колоноскопија.

Моделот само вели дека жали што не ги проверила своите дигестивни проблеми порано.

„Ако ги проверев сите проблеми со стомакот наместо само да мислам дека имам нетолеранција на лактоза, работите можеби ќе беа поинакви“, додава таа.

Доколку имате над 40 години овој зачин треба да биде вашиот најдобар пријател

Овој моќен зачин ќе го намали чувството на глад, но исто така ќе придонесе во тоа вашиот метаболизам да работи како што треба.

Иако промените во организмот со текот на годините се нормална појава, постои едноставен начин да ја подобрите состојбата на организмот.

Кај жените по 40-та година од животот метаболизмот забавува, па така килограмите многу полесно се зголемуваат. Експертите тврдат дека само еден зачин е доволен за да се направи голема промена.

Буковецот содржи капсаицин, материја која го поттикнува забрзувањето на метаболизмот, а доволно е само прстофат од овој зачин за да се постигне ефектот.

Го забрзува метаболизмот

Докажано е дека капсицинот ја зголемува телесната температура и ги забрзува процесите на варење и губење на маснотии. Храната богата со белковини (пилешко месо, риба) побрзо се вари кога во неа ќе се додаде барем малку буковец. Руските доктори тврдат дека редовното консумирање лута храна во мали количини го забавува и стареењето, но го јакне и имунитетот.

Го намалува чувството на глад

Докажано е дека капсацинот може да го намали чувството на глад што значи дека помалку ќе јадете во текот на денот.

Го намалува крвниот притисок

Бројни истражувања покажале дека капсицинот го намалува и нивото на крвниот притисок.

Го подобрува варењето на храната

Буковецот може да го подобри здравјето на системот за варење на храна, а тоа го намалува ризикот од настанување на канцер на желудникот.

Овој раствор е инфузија за цвеќињата

Главната компонента за нега на цвеќињата и растенијата е навременото и правилно ѓубрење. Меѓутоа, на билките им треба и внимание и љубов како и редовни третмани кои ќе им помогнат да бидат раскошни и убави.

Покрај органските додатоци за собни растенија кои можат да се најдат во сите земјоделски аптеки, подеднакво корисни за билките можат да бидат и домашните раствори, а ние денеска ви претставуваме рецепт за еден раствор кој го користат сите искусни цвеќари.

Дали сте знаеле дека аспиринот, освен што се користи за медицински цели, може да го поттикне растот на билките и да им помогне да се регенерираат? Аспиринот содржи салицилна киселина која помага билката да расте и е корисен за сите растенија, без разлика дали ги одгледувате во двор или во саксии.

Сè што ви е потребно за овој раствор е една таблета аспирин и еден литар дестилирана вода.

Начин на подготовка:

Издробете ја таблетата и ставете ја во дестилираната вода, а потоа мешајте сè додека не се растопи. Со ваквиот раствор може да се залеваат или да се прскаат билките, а за најдобри резултати правете го тоа еднаш неделно.

Еве како делува овој раствор на растенијата:

  • делува на развојот на коренот
  • со редовна употреба, цвеќето станува побујно
  • аспиринот може да спречи производство на етилен кој е најчеста причина за овенување на цвеќињата
  • аспиринот е одличен и за букети – во вазната додајте една издробена таблета аспирин и цвеќето ќе остане свежо подолго време

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Популарно