Во Њујорк забранија со закон дискриминација на дебелите луѓе

Во Њујорк е донесен закон со кој се забранува дискриминација врз основа на тежина.

Градските советници кои го поддржаа усвојувањето на законот изјавија дека дебелите луѓе имаат потешкотии во рестораните и театрите, а истакнаа и дека луѓето со прекумерна тежина биле дискриминирани при делење велосипеди од градските власти.

За донесување на законот гласаа 44 советници, а пет беа против.

Лидерот на опозициските републиканци во градското собрание на Њујорк, Џозеф Борели, изјави дека е загрижен оти законот ќе доведе до тоа њујорчани да тужат секого и се.

Во САД, повеќе од 40 отсто од возрасните граѓани се дебели, а студиите покажуваат дека дискриминацијата е распространета.

Едноставни трикови за правилно чистење на екрани

Посовремените телевизори и уреди кои имаат LCD или OLED екрани бараат малку поинакво одржување од старите модели на телевизори.

Според експертот за чистење на Американскиот институт за чистење Џесика Ек, за современите екрани мора да бидете многу внимателни при изборот на средствата со кои планирате да чистите.

Првото правило при чистење на екранот е да користите крпи од микрофибер, бидејќи поновите екрани се почувствителни. Материјалот на оваа ткаенина содржи микрофибер чиј притисок на екранот ја намалува можноста за гребнатини.

Овие површини исчистете ги со лесни движења, за да не се уништат пикселите, а тоа особено се однесува на аглите на уредот. Дополнително, се наведува дека крпата за чистење на уредот треба да биде исклучиво наменета за слични површини, за да не останат траги од други површини.

Кога станува збор за изборот на средства, можете да користите секакви средства наменети за чистење на екранот, но не го нанесувајте директно на уредите. Нанесете го средството на крпата и потоа исчистете ги екраните. Како последен совет се наведува дека треба да избегнувате чистење во кругови, за да не се појавуваат линии.

Оваа кратка приказна ќе ви ја раскаже најважната животна лекција

Еден постар Индијанец на својот внук му ја раскажал следнава приказна:

-Во луѓето се одвива непрекината борба. Тука секогаш се борат два волци. Еден е лош – тој е стравот, гневот, зависта, каењето, огоченоста, лагите… Другиот е добар – тој е радоста, мирот, љубовта, надежта, добрината, сочувството, великодушноста, вистината, раскажал старецот.

-Кој волк победува, дедо? – го прашал внукот на крајот.

– Оној кој повеќе го храниш, одговорил стариот Индијанец.

(Фото) Откриени две досега непознати слики на Рембрант

Досега непознати два портрета на светски познатиот сликар Рембрант се откриени по 200 години, во приватна колекција на едно британско семејство. Според лондонската аукциска куќа „Кристи“, стручњаците наишле на сликите на холандскиот уметник при „рутинска проценка“ на сликарската колекција.

– Не знаев што ќе најдам… Се осмелив да сонувам. Но, за мене беше изненадувачки што овие слики никогаш порано не биле проучувани. Тие беа целосно отсутни од литературата за Рембрант, забележа проценителот Хенри Патифер.

Автентичноста на сликите е потврдена и во аукциската куќа и во Ријксмузејот – уметничкиот музеј во Амстердам, Холандија, каде што се специјализирани за делото на Рембрант. Забележано е дека сликите прикажуваат двојка „семејно поврзана со уметникот“ – Јан Вилемс ван дер Плуим и неговата сопруга Јапген Карелс.

„Кристи“ ќе ги понуди портретите на наддавање во Лондон во јули. Пред тоа ќе бидат прикажани во Њујорк и Амстердам. Проценетата вредност на двете слики, засега е 5 – 8 милиони фунти.

Популарно