Стиснете ја оваа точка на телото, со причина ја нарекуваат „врата на рајот”

Симптомите на стрес се бројни и непријатни. Главоболки, дигестивни нарушувања, несоница и нервоза се некои од ситуациите кои можете да ги решите во само неколку минути со притискање на една точка.

Стресот е секојдневна појава, која повеќето од нас ја доживуваат. Освен нервоза, постојат многу физички симптоми, како што се главоболка, недостаток на енергија, пад на имунитетот, па дури и дигестивни нарушувања.

Кинескиот метод на третман познат како акупресура објаснува дека постојат одредени антистресни точки на човечкото тело, со чија стимулација телото се опушта и го ублажува стресот.

Една таква се вика Шен Мен, која во слободен превод значи „врата на рајот”.

Со притискањето на ова антистресно место се намалува стресот, се зголемува енергијата и се зајакнува имунитетот, ја ублажува болката. Точката се наоѓа на внатрешниот горен дел на увото, а со мало триење станува активна.

Еве како со масажа на точка Шен Мен можете да го опуштете телото и духот:

Со стапче за уво притиснете ја точката и нежно масирајте.

Дишете полека и длабоко, слушајте го вдишувањето и издишувањето.

Додека дишете, погледнете лево, а за време на издишување на десно, но без да ја вртите главата.

Постепено ќе се чувствувате како вашето тело се релаксира, симптомите на стрес ќе се намалат.

Совети:

Точката можете да ја масирате и со врвот на прстите.

Масирајте ја точката секогаш кога чувствувате дека сте под голем стрес

Оваа постапка можете да ја повторувате секој ден пред спиење.

Жените “паѓаат“ на овие три работи кај мажите

Иако секој човек има свои карактеристики, длабокиот глас, висината и брадата често се издвојуваат како клучни фактори кои ги привлекуваат жените на прв поглед.

Често се вели дека вкусовите не се за дебата. Сепак, што е тоа што го привлекува вниманието на жените кога првпат ќе запознаат маж? Дали се тоа рамената, очите, рацете или можеби целиот изглед?

Многу жени тврдат дека првиот впечаток често го одредува гласот. Особено кога мажот има длабок, речиси доминантен глас. Тие се убедени дека гласот може целосно да ги засени сите други карактеристики на мажот.

Што е уште поинтересно, жените тврдат дека убавиот тон на глас може значително да го трансформира првиот впечаток за мажот. Мажите со подлабок глас предизвикуваат впечаток на моќ и сексипилност, оставајќи впечаток на самодоверба.

Но, постои уште едно оружје кое датира со векови наназад – висината на човекот. Жените се чувствуваат побезбедно со повисоки мажи. Универзитетот во Јута спроведе студија која покажа дека повисоките мажи почесто се грижат да ги заштитат другите отколку пониските мажи.

Ако длабокиот глас и висина ги надополниме со брада, добиваме неодолива комбинација.

Бројни студии покажуваат дека повеќето жени сè уште претпочитаат брада отколку избричено лице.

Најлесниот рецепт за чајни колачиња кои се прават од само 3 состојки

Крцкавите и ровки бисквити се секогаш добра идеја – можете да ги послужите со шолја чај или кафе за појадок, ужина или десерт. Дали знаевте дека овој вкусен десерт може да се направи само со три состојки и тоа за околу 20 минути?

Ви го пренесуваме најлесниот рецепт за бисквити направени од бело брашно, шеќер и парче ладен путер. Подготовката е толку едноставна што и оние кои не се вешти во печење десерти ќе можат да се снајдат.

Рецептот е толку едноставен што нема ни да треба да го запишете – состојките и постапката се паметат уште првиот пат кога ќе го прочитате.

Состојки:

150 гр бело брашно

100 гр путер

50 гр бел шеќер

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 170 степени Целзиусови.

Во поголем сад ставете брашно, шеќер и ладен путер исечен на помали коцки. Со раце притиснете го путерот во брашното за да добиете текстура на влажно тесто.

Со раце обликувајте го добиеното тесто во топка .

На набрашнета површина развлечете го тестото со дебелина од околу половина сантиметар.

Исечете го саканиот облик на колачињата и ставете ги на плех покриен со хартија за печење.

Ставете ги во фрижидер околу 20 минути да се стегнат, а потоа ставете ги во загреана рерна 15 до 20 минути или додека не добијат убава златно-кафеава боја.

Изладете ги пред да ги послужите. Добар апетит!

Популарно