Храна која може да го намали лошиот холестерол

Холестеролот може да биде комплексен проблем. Од една страна, на телото му е потребен за многу различни функции, а од друга страна, премногу холестерол може да ги зголеми шансите за развој на срцеви заболувања.

Што предизвикува висок холестерол и што може да се направи за поефикасно да се управува со него?

„Откриваме сè повеќе за тоа што влијае на нивото на холестерол кај една личност, од генетика до исхрана до навики за животниот стил. Станува сè појасно дека генетиката игра голема улога во тоа како телото го обработува холестеролот“, вели диететичарот Триста Бест за Eat This.

Сепак, има некои навики во исхраната кои можат да доведат до висок холестерол или да го влошат, како и оние кои можат да помогнат да се намали холестеролот и да се контролира неговото ниво. Одреден зеленчук може да ви помогне да го намалите холестеролот, што ви го откриваме подолу.

Спанаќ

Спанаќот е преполн со витамини, минерали и хранливи материи кои му се потребни на вашето тело, особено кога станува збор за управување со здравјето на срцето.

Влакната може да го намалат лошиот холестерол кој циркулира во телото. Влакната ќе го привлечат холестеролот и природно ќе го отстранат од телото, а со тоа ќе го намалат. Покрај спанаќот, за намалување на холестеролот можете да консумирате и моркови и блитва, посочува Бест.

Аспарагус

Иако тие се една од најмалку хидратантните намирници и треба да се избегнуваат на топло време, аспарагусот има многу корисни хранливи материи.

Аспарагусот содржи витамини, минерали, влакна и други хранливи материи кои можат да помогнат во одржување на здравјето на срцето. Богат со фолати, аспарагусот помага и во намалување на нивото на хомоцистеин во телото, што може да ја подобри циркулацијата и да го намали ризикот од срцеви заболувања, вели диететичарката Џенет Колман.

Брокула

Брокулата е разноврсна, вкусна и полна со хранливи материи здрави за срцето кои помагаат да се контролира холестеролот.

Брокулата е уште еден одличен зеленчук за намалување на холестеролот бидејќи е богата со влакна и витамин Ц. Брокулата содржи и бета-каротен, кој помага да се спречи оксидација на LDL холестеролот во крвотокот, забележува Колман.

Прокељ

Прокељот е преполн со антиоксиданси и антиинфламаторни својства кои помагаат во заштитата од срцеви заболувања. Тие се исто така одличен извор на витамин Ц, кој помага во одржување на здрави крвни садови и на тој начин го намалува крвниот притисок, вели Колман.

Артичоки

Артичоките ретко се наоѓаат на нашето мени, но тие се полни со витамини и минерали кои можат да помогнат во контролата на холестеролот, па затоа вреди да ги јадете почесто.

Артичоките се богати со растителни влакна, магнезиум и антиоксиданси како витамин Ц и бета-каротен. Тие исто така содржат витамин К, кој помага да се спречи формирањето на згрутчување на крвта во артериите. Артичоките исто така може да помогнат да се намали воспалението низ телото, вели Колман.а од идеите како да ги чувате артишокот е овој рецепт за тестенини со артишок и лимон, вкусно јадење за кое се потребни само 20 минути за да се подготви.

Жените над 50 години треба да избегнуваат четири видови храна

Менопаузата носи многу предизвици за жените, вклучително и хормонски промени кои можат да предизвикаат непријатни симптоми како што се топли бранови, промени во расположението и зголемување на телесната тежина. За среќа, постојат промени кои можете да ги направите за да ги ублажите овие симптоми, а исхраната игра клучна улога.

Иако постојат многу корисни намирници кои можат да ги намалат симптомите на менопаузата, важно е да се има на ум дека одредени видови храна може да ги влошат овие проблеми, особено преработената храна.

Д-р Мајкл Лахи истакнува неколку видови на храна што жените над 50 години треба да ги избегнуваат за да ги контролираат симптомите на менопаузата и да спречат зголемување на телесната тежина.

1. Слатки и газирани пијалоци

Слатките, како бонбоните и газираните пијалаци, се несомнено вкусни и честопати е тешко да им се одолее. Сепак, нивната висока содржина на фруктоза најверојатно ќе доведе до ненадејни скокови и падови на нивото на шеќер во крвта. Овој ефект може да ги влоши промените во расположението и заморот, два вообичаени симптоми на менопаузата.

„Газираните пијалоци и слатките предизвикуваат раздразливост и необичен замор, кои се толку забележливи за време на менопаузата“, предупредува д-р Лахи за SheFinds. Освен тоа, шеќерот придонесува за акумулација на масното ткиво и носи низа други здравствени ризици. Д-р Лахи препорачува свежо овошје или темно чоколадо за задоволување на потребата за слатко.

2. Преработено месо

Преработеното месо, како што се колбасите, виршлите и нарезоците, се меѓу најлошите намирници за здравјето. Оваа храна е богата со натриум и конзерванси, што може да доведе до надуеност и воспаление. „Оваа храна може да ги влоши симптомите на менопаузата со зголемување на нивото на воспаление во телото“, вели докторот.

Надуеноста е честа поплака за време на менопаузата, а вишокот натриум од преработеното месо само ја влошува ситуацијата. Д-р Лахи препорачува посни протеини, како што се пилешко без кожа, риба или опции од растително потекло како грав и тофу, кои се одлични за одржување на тежината.

3. Рафинирани јаглехидрати

Белиот леб, пецивата и другите рафинирани јаглехидрати можеби се вкусни, но за жал, за време на менопаузата и воопшто, тие прават повеќе штета отколку корист. Според д-р Лахи, „рафинираните јаглехидрати ја зголемуваат тежината и нивото на инсулин, што го отежнува слабеењето“.

Тие исто така можат да ги влошат промените во расположението и често да не остават исцрпени. За постабилно ниво на шеќер во крвта и повеќе енергија, важно е да изберете цели зрна како киноа, кафеав ориз и интегрален леб.

4. Транс масти

Транс мастите се наоѓаат во многу од најпопуларните преработени грицки и пржена храна, а за жал, тие можат да бидат лоши за симптомите на менопаузата.

„Транс мастите го зголемуваат ЛДЛ холестеролот и го намалуваат ХДЛ, што го влошува воспалението и доведува до зголемување на телесната тежина“, објаснува д-р Лахи. Овие нездрави масти, исто така, можат да ги влошат топлите бранови и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања.

Клучно е да се проверат етикетите за исхрана за транс масти, а кога готвиме дома, можеме да размислиме за користење природни, здрави масти како кокосово или маслиново масло бидејќи тие можат да помогнат во одржувањето на здрави нивоа на холестерол.

Лесен домашен лек против кашлица

Благодарение на моќните својства на медот и бананата, ослободете се од болното и воспалено грло, кашлицата, па дури и од стомачните проблеми.

Состојки: 400 мл зовриена вода, 2 средни банани со црни пеги по нив, 2 лажици мед.

Подготовка: Најпрвин излупете ги бананите и изгмечете ги со вилушка. Доколку сте во можност направете го тоа со дрвена лажица. Потоа бананата ставете ја во сад со зовриена вода. Оставете ја да отстои околу половина час. Кога смесата ќе се олади, додадете го медот. Важно е медот да го додадете последен, бидејќи, доколку го помешате со зовриената вода, ќе ги загуби лековитите својства.

Примена: 100 мл од овој напиток пијте четири пати дневно. Количината на состојките од овој рецепт е доволна за еден ден. А наутро за наредниот ден направете си нова. Првите резултати ќе ги забележите за три дена.

Што да се јаде пред и после вежбање

Научниците веќе долго време  тврдат дека она што го јадете пред, за време и после вежбањето може да влијае на резултатите од вашиот фитнес. И што е тоа што нутриционистите препорачуваат да јадете? Добрите јаглени хидрати се многу важни пред тренингот, а протеините после вежбање.

Што да се јаде пред вежбање

„Јадете јаглехидрати пред вежбање, но не премногу“, рече Нанси Коен, професор на Катедрата за исхрана на Универзитетот во Масачусетс во Амхерст.

Таа препорача да консумирате од еден до четири грама јаглени хидрати на 2,2 килограми телесна тежина, ако планирате да вежбате повеќе од еден час.

Упатствата за исхрана препорачуваат доколку внесувате 2000 калории на ден, обидете се да консумирате помеѓу 225 и 325 грама јаглени хидрати.

Треба да јадете еден до четири часа пред вежбање. Истражувачите од Универзитетот во Сиднеј сугерираат дека внесот на јаглени хидрати може да ги подобри перформансите на вежби за издржливост.

"Со консумирање на храна  богата со јаглени хидрати со малку маснотии, јаглени хидрати, можете да се осигурате дека имате доволно мускулен гликоген како гориво за вашата физичка активност. Значи, јадете смокви, путер од кикирики, банани, јогурт, тестенини или друга храна со висок јаглерод". рече Коен.

Покрај тоа, доволна количина вода е многу важна.

„Општо, можете да консумирате пет до 10 милилитри вода на килограм телесна тежина, два до четири часа пред вежбање“, рече Коен.

Значи, многу е важно да не вежбате на празен стомак, затоа што ако не јадете, вашето тело ќе биде „измачувано“.

Што да се јаде додека вежбате

Една од најважните работи што треба да направите додека вежбате е хидратација. Ако вежбате 45 минути или помалку, доволно течност ќе биде сè што ви треба.

„За вежби за издржливост од еден до два часа, ќе треба да внесете 30 до 60 грама јаглехидрати на час. На пример, има 25 грама јаглехидрати во едно јаболко со средна големина“, рече Коен.

Соковите, спортските пијалоци, овошјето и другите намирници и пијалоците со висок јаглерод може да бидат од голема помош.

Што да се јаде после вежбање

По тренингот, ќе ви требаат многу протеини, како што се млечни производи, јајца и пилешко месо.

"По долго или многу интензивно вежбање, консумирајте еден до два грама јаглени хидрати на килограм телесна тежина заедно со 15-25 грама протеини. Ова ќе ги надополни резервите на гликоген во вашите мускули", рече Коен.

На пример, едно варено јајце има околу шест грама протеини.

„По полесно вежбање, јадете добро избалансиран оброк, кој вклучува високо квалитетен протеин и јаглени хидрати во рок од два до три часа од завршувањето на тренингот и пијте доволно течност“, додаде Коен.

Ако чувствувате болки во мускулите после вежбање, пијте сокови од лубеница или цреша.

Популарно