Не правете ги овие грешки, чувајте си ја насмевката

Забите не треба да се мијат веднаш по јадење бидејќи забите и непцата омекнуваат за време на оброкот, па полесно може да се оштетат доколку веднаш ги триеме со четка.

Експертите советуваат да се почека од 30 до 40 минути.

Други совети од експертите се и да не се дозволи водата од базенот да влезе во уста, бидејќи средствата за дезинфекција и одржување на водата содржат состојки штетни за забите.

Стоматолозите, исто така, препорачуваат кафето да се испие што е можно побрзо, а не подолго од 20 минути бидејќи на тој начин се овозможува повеќе време за кофеинот да ги уништи непцата и бојата на забите.

Експертите советуваат и забите секогаш да се мијат одвоено, а не за време на капење или туширање, бидејќи тоа е процес на кој треба да се посветиме.

Исто така, не се препорачува пирсинг на јазик ниту џвакање мраз, бидејќи и двете работи ги оштетуваат непцата и забите и можат да предизвикаат испаѓање на пломбите.

Не го чувајте чоколадото во фрижидер

Чувањето чоколадо во фрижидер придонесува тоа да придобие лош вкус. Според стручњаците и познавачите, тоа е лошо од неколку причини, пишува порталот „Индекс“.

Имено, чоколадото лесно може да ги апсорбира вкусовите на другите намирници во ладилникот, па тоа, се чини, е главна причина за губење на слаткиот вкус. Промената на бојата е уште еден проблем што се јавува кога влагата во фрижидерот влијае врз шеќерот во чоколадото, којшто се јавува на површината и тоа добива „бледа“ боја.

Се препорачува чоколадото да се чува на место каде што температурата е меѓу 12 и 18 Целзиусови степени.

Што не треба да се јаде пред спиење - ова се најштетните закуски

Закуска пред спиење му годи на телото, особено по долг, напорен ден. Сепак, она што се јаде пред спиење може или да го поддржи или да му наштети на човековиот метаболизам.

Погрешна закуска може да го наруши варењето, т.е. да ги забави процесите на согорување на маснотиите, но влијае и на сонот. Во оваа смисла, според стручњаците, трите најопасни вечерни „вкусни задоволства“ се сладоледот, чипсот и крекерите.

Сладоледот е една од најомилените идеи за убивање на гладот пред легнување. Сепак, се наведува, тоа не е толку добро за метаболизмот, сонот, а ни за тежината. Тоа, зашто сладоледот е полн со шеќер и масти, што може негативно да влијае.

Чипсот и крекерите се уште еден лош избор за пред спиење. Многу од ваквите грицки обично се направени со рафинирани јаглехидрати, нездрави масти и високо ниво на натриум. Токму последново доведува до задржување вода, што пак, води кон надуеност. Нивото на шеќер во крвта се зголемува поради јаглехидратите што може да го забават метаболизмот, и тоа многу брзо.

Овие производи обично содржат многу преработени и нездрави јаглехидрати. Тие можат да предизвикаат воспаленија во телото и нарушување метаболизмот.

Знаци што телото ги праќа ако се внесува премногу додаден шеќер

Прекумерното јадење шеќер може да има бројни здравствени последици, како што се зголемена телесната тежина, проблеми со спиењето, со варењето, или кариес... Но, не сите шеќери ги имаат истите одлики. Во таа смисла, се советува да се внимава на состојките во јадењата, на пр. да се бира непреработена храна и да се носат поздрави одлуки околу исхраната.

Фруктозата што се наоѓа во овошјето и зеленчукот, и лактозата во млечните производи - се природни шеќери за коишто не треба да има грижи, бидејќи таквата храна содржи и влакна и калциум. Додадените шеќери што често се наоѓаат во преработената храна, се оние што треба да се избегнуваат, а многумина консумираат премногу од нив. Додадени шеќери се сè она што се додава во храната за да биде послатка, вклучително и природни шеќери како мед и јаворов сируп, пишува „Евридеј хелт“ (Everyday Health).

- Иако некои додатоци можеби се поприродни од обичниот шеќер, тие можеби придонесуваат со калории, но не и со значителни количини на витамини и минерали, појаснува диететичарката Џесика Кординг.

Следат неколку знаци коишто телото ни ги испраќа ако внесуваме премногу додаден шеќер:

1. Зголемен апетит, глад и покачување на телесната тежина

Шеќерот ги задоволува нашите сетила за вкус, но не и нашиот стомак, според нутриционистката Кери Стонер-Дејвис. Без протеини, влакна и здрави масти, телото брзо го согорува шеќерот, што доведува до зголемена глад.

2. Раздразливост

И за чувство на нервоза и раздразливост, причината може да биде премногу шеќер. Истражувањата покажуваат дека превисоко ниво на шеќер може да го влоши расположението - до симптоми на депресија, како и да предизвика воспаленија...

3. Замор и недостаток на енергија

Бидејќи телото брзо го апсорбира шеќерот, и чувството на замор може да биде последица на премногу шеќер во исхраната.

4. Недоволно слатка храна

Ако храната веќе нема вообичаено сладок вкус како порано, и тоа може да биде знак дека внесувате премногу шеќер, а телото развило толеранција на високо ниво на слаткост.

5. Желба за слатки

Прекумерното внесување шеќер може да доведе до зависност. Така е зашто шеќерот го активира центарот за задоволство на мозокот, зголемувајќи го нивото на допамин, што потоа ја поттикнува желбата за слатки.

6. Висок притисок

Истражувањата покажуваат дека прекумерниот внос на засладени пијалаци има битна и значајна поврзаност со високиот крвен притисок.

7. Акни и брчки

Прекумериот внос на шеќер може да придонесе за појава на акни, а долгорочно може да предизвика и предвремено стареење на кожата. Тоа е така бидејќи шеќерот лачи непотребни материи што поттикнуваат стареење на кожата.  

Популарно