Совети од ЦУК што да се прави ако граѓаните наидат или бидат каснати од змија

Центарот за управување со кризи (ЦУК) превентивно потсетува дека при прошетки во природа граѓаните може да се сретнат со змии кои, како што наведуваат, најчесто бегаат од луѓето. Ако змиите бидат вознемирувани намерно или ако случајно бидат нагазени или наседнати, иако во ретки случаи, граѓаните можат да бидат гризнати од влекачите.

- Во таков случај и по прва самопомош е корисно да се јават на 112 во ЦУК, при што ќе бидат поврзани со Итната медицинска помош. Важно е да се потсети дека ако змијата е отровна, покрај правилната прва самопомош е многу важно и за што пократко време да се добие и медицински третман, соопшти ЦУК.

На единствениот повикувачки број за итни случаи 112 имало повици за многу различни итни случаи, меѓу кои и за опасност од присуство на змии во објекти во населени места.

Од ЦУК посочуваат дека понекогаш во одредени ретки случаи пожарникарите помагаат змиите да се отстранат од објекти и површини во населени места, како при симнување мачки од дрвја или повисоки места, но, нагласуваат, тоа не може да се оствари секогаш, особено во период на сезона на пожари.

- За вакви специфични случаи на појава на змии во објекти во населени места не постојат специјализирани институции за нивно отстранување, туку има физички лица, а и граѓански асоцијации за заштита на животните, кои можат да им помогнат на граѓаните за безбедно отстранување на змии, други влекачи од објекти и површини. Таквиот ангажман и слично, се остварува секако по непосреден контакт и договор со нив, во рамки на заеднички, а и законски можности, се вели во соопштението.

ЦУК потсетува дека змиите се дел од природата и не е препорачливо да се убиваат. 

Не го чувајте чоколадото во фрижидер

Чувањето чоколадо во фрижидер придонесува тоа да придобие лош вкус. Според стручњаците и познавачите, тоа е лошо од неколку причини, пишува порталот „Индекс“.

Имено, чоколадото лесно може да ги апсорбира вкусовите на другите намирници во ладилникот, па тоа, се чини, е главна причина за губење на слаткиот вкус. Промената на бојата е уште еден проблем што се јавува кога влагата во фрижидерот влијае врз шеќерот во чоколадото, којшто се јавува на површината и тоа добива „бледа“ боја.

Се препорачува чоколадото да се чува на место каде што температурата е меѓу 12 и 18 Целзиусови степени.

Што не треба да се јаде пред спиење - ова се најштетните закуски

Закуска пред спиење му годи на телото, особено по долг, напорен ден. Сепак, она што се јаде пред спиење може или да го поддржи или да му наштети на човековиот метаболизам.

Погрешна закуска може да го наруши варењето, т.е. да ги забави процесите на согорување на маснотиите, но влијае и на сонот. Во оваа смисла, според стручњаците, трите најопасни вечерни „вкусни задоволства“ се сладоледот, чипсот и крекерите.

Сладоледот е една од најомилените идеи за убивање на гладот пред легнување. Сепак, се наведува, тоа не е толку добро за метаболизмот, сонот, а ни за тежината. Тоа, зашто сладоледот е полн со шеќер и масти, што може негативно да влијае.

Чипсот и крекерите се уште еден лош избор за пред спиење. Многу од ваквите грицки обично се направени со рафинирани јаглехидрати, нездрави масти и високо ниво на натриум. Токму последново доведува до задржување вода, што пак, води кон надуеност. Нивото на шеќер во крвта се зголемува поради јаглехидратите што може да го забават метаболизмот, и тоа многу брзо.

Овие производи обично содржат многу преработени и нездрави јаглехидрати. Тие можат да предизвикаат воспаленија во телото и нарушување метаболизмот.

Знаци што телото ги праќа ако се внесува премногу додаден шеќер

Прекумерното јадење шеќер може да има бројни здравствени последици, како што се зголемена телесната тежина, проблеми со спиењето, со варењето, или кариес... Но, не сите шеќери ги имаат истите одлики. Во таа смисла, се советува да се внимава на состојките во јадењата, на пр. да се бира непреработена храна и да се носат поздрави одлуки околу исхраната.

Фруктозата што се наоѓа во овошјето и зеленчукот, и лактозата во млечните производи - се природни шеќери за коишто не треба да има грижи, бидејќи таквата храна содржи и влакна и калциум. Додадените шеќери што често се наоѓаат во преработената храна, се оние што треба да се избегнуваат, а многумина консумираат премногу од нив. Додадени шеќери се сè она што се додава во храната за да биде послатка, вклучително и природни шеќери како мед и јаворов сируп, пишува „Евридеј хелт“ (Everyday Health).

- Иако некои додатоци можеби се поприродни од обичниот шеќер, тие можеби придонесуваат со калории, но не и со значителни количини на витамини и минерали, појаснува диететичарката Џесика Кординг.

Следат неколку знаци коишто телото ни ги испраќа ако внесуваме премногу додаден шеќер:

1. Зголемен апетит, глад и покачување на телесната тежина

Шеќерот ги задоволува нашите сетила за вкус, но не и нашиот стомак, според нутриционистката Кери Стонер-Дејвис. Без протеини, влакна и здрави масти, телото брзо го согорува шеќерот, што доведува до зголемена глад.

2. Раздразливост

И за чувство на нервоза и раздразливост, причината може да биде премногу шеќер. Истражувањата покажуваат дека превисоко ниво на шеќер може да го влоши расположението - до симптоми на депресија, како и да предизвика воспаленија...

3. Замор и недостаток на енергија

Бидејќи телото брзо го апсорбира шеќерот, и чувството на замор може да биде последица на премногу шеќер во исхраната.

4. Недоволно слатка храна

Ако храната веќе нема вообичаено сладок вкус како порано, и тоа може да биде знак дека внесувате премногу шеќер, а телото развило толеранција на високо ниво на слаткост.

5. Желба за слатки

Прекумерното внесување шеќер може да доведе до зависност. Така е зашто шеќерот го активира центарот за задоволство на мозокот, зголемувајќи го нивото на допамин, што потоа ја поттикнува желбата за слатки.

6. Висок притисок

Истражувањата покажуваат дека прекумерниот внос на засладени пијалаци има битна и значајна поврзаност со високиот крвен притисок.

7. Акни и брчки

Прекумериот внос на шеќер може да придонесе за појава на акни, а долгорочно може да предизвика и предвремено стареење на кожата. Тоа е така бидејќи шеќерот лачи непотребни материи што поттикнуваат стареење на кожата.  

Популарно