Напредок во третманите за епилепсија со длабока мозочна стимулација

Момче со потежок облик на епилепсија е првиот пациент во светот на кого му е вграден новиот уред за контрола на напади, директно во неговиот череп и чија состојба е значително подобрена, објави Би-би-си.

Операцијата е направена во октомври 2023., како дел од испитувањето во болницата „Грејт Ормонд стрит“ во Лондон, во соработка со Универзитетот на Оксфорд. Оран Ноулсон тогаш имал 12 години. Момчето од Сомерсет има Ленокс-Гасто синдром, вид на епилепсија отпорен на стандарден третман којшто се развил на тригодишна возраст. Операцијата траела околу осум часа. Оттогаш, тој има напади кои се движеле од 20 до неколку стотици секој ден.

Невростимулаторот којшто испраќа електрични сигнали длабоко во мозокот, ги намали дневните напади на Оран за 80 отсто.

Неговата мајка Џастин изјави дека сега Оран е посреќен и има многу поквалитетен живот.

Оран е вклучен во проектот „КАДЕТ“ – низа испитувања што ја проценуваат безбедноста и делотворноста на длабоката мозочна стимулација за потешките видови епилепсија.

Инаку, епилептичните напади се активираат од абнормални изливи на електрична активност во мозокот. Целта на уредот, којшто емитува постојан пулс на струја, е да ги блокира или прекине тие абнормални сигнали.

Знаци што телото ги праќа ако се внесува премногу додаден шеќер

Прекумерното јадење шеќер може да има бројни здравствени последици, како што се зголемена телесната тежина, проблеми со спиењето, со варењето, или кариес... Но, не сите шеќери ги имаат истите одлики. Во таа смисла, се советува да се внимава на состојките во јадењата, на пр. да се бира непреработена храна и да се носат поздрави одлуки околу исхраната.

Фруктозата што се наоѓа во овошјето и зеленчукот, и лактозата во млечните производи - се природни шеќери за коишто не треба да има грижи, бидејќи таквата храна содржи и влакна и калциум. Додадените шеќери што често се наоѓаат во преработената храна, се оние што треба да се избегнуваат, а многумина консумираат премногу од нив. Додадени шеќери се сè она што се додава во храната за да биде послатка, вклучително и природни шеќери како мед и јаворов сируп, пишува „Евридеј хелт“ (Everyday Health).

- Иако некои додатоци можеби се поприродни од обичниот шеќер, тие можеби придонесуваат со калории, но не и со значителни количини на витамини и минерали, појаснува диететичарката Џесика Кординг.

Следат неколку знаци коишто телото ни ги испраќа ако внесуваме премногу додаден шеќер:

1. Зголемен апетит, глад и покачување на телесната тежина

Шеќерот ги задоволува нашите сетила за вкус, но не и нашиот стомак, според нутриционистката Кери Стонер-Дејвис. Без протеини, влакна и здрави масти, телото брзо го согорува шеќерот, што доведува до зголемена глад.

2. Раздразливост

И за чувство на нервоза и раздразливост, причината може да биде премногу шеќер. Истражувањата покажуваат дека превисоко ниво на шеќер може да го влоши расположението - до симптоми на депресија, како и да предизвика воспаленија...

3. Замор и недостаток на енергија

Бидејќи телото брзо го апсорбира шеќерот, и чувството на замор може да биде последица на премногу шеќер во исхраната.

4. Недоволно слатка храна

Ако храната веќе нема вообичаено сладок вкус како порано, и тоа може да биде знак дека внесувате премногу шеќер, а телото развило толеранција на високо ниво на слаткост.

5. Желба за слатки

Прекумерното внесување шеќер може да доведе до зависност. Така е зашто шеќерот го активира центарот за задоволство на мозокот, зголемувајќи го нивото на допамин, што потоа ја поттикнува желбата за слатки.

6. Висок притисок

Истражувањата покажуваат дека прекумерниот внос на засладени пијалаци има битна и значајна поврзаност со високиот крвен притисок.

7. Акни и брчки

Прекумериот внос на шеќер може да придонесе за појава на акни, а долгорочно може да предизвика и предвремено стареење на кожата. Тоа е така бидејќи шеќерот лачи непотребни материи што поттикнуваат стареење на кожата.  

Витамини и минерали кои ни се потребни во текот на есента

Како што лисјата ја менуваат бојата и температурите почнуваат да опаѓаат, нашите тела почнуваат да се прилагодуваат на сезоната на менување.

Со помалку сончева светлина и постудено време, лесно е нашиот имунолошки систем да ослабне, што нè прави помалку отпорни на настинки, грип и сезонски замор. За да останеме здрави и енергични, важно е да се осигураме дека ги добиваме вистинските витамини и минерали во овој преоден период.

Витамин Д

Како што се намалуваат дневните часови, многу од нас не се изложени на толку многу сончева светлина, која е природен извор на витамин Д. Овој витамин е неопходен за одржување на здрави коски, поддршка на имунолошката функција и подобрување на расположението. Недостатокот на витамин Д може да доведе до чувство на замор, па дури и депресија, честопати наречено „сезонско афективно нарушување“ (SAD).

Извори: масна риба (како лосос и туна), млеко, жолчки од јајце и суплементи. Поминувањето време на отворено, дури и во облачни денови, исто така може да помогне, иако многу луѓе имаат корист од додатоците на витамин Д во текот на есенските и зимските месеци.

Витамин Ц

Есента е време на настинки и грип, а витаминот Ц е добро познат по своите својства за зајакнување на имунитетот. Тоа му помага на вашето тело да произведе бели крвни зрнца, кои се клучни за борба против инфекции, а исто така делува како антиоксиданс, заштитувајќи ги вашите клетки од оштетување.

Извори: Цитрусните овошја како портокали и грејпфрути, како и пиперките, јагодите и брокулата, се одлични извори на витамин Ц. Нивното вклучување во вашата исхрана може да му даде на вашиот имунолошки систем дополнителна помош што му е потребна за време на студената сезона.

Витамин А

Витаминот А игра витална улога во одржувањето на здрава кожа и вид, особено додека преминуваме во постудено време, што може да ја исуши нашата кожа. Исто така, помага да се зајакне имунолошкиот систем, што го олеснува вашето тело да се бори против инфекциите.

Извори: слатки компири, моркови, тикви, како спанаќ и кељ. Овие намирници не само што обезбедуваат богат извор на витамин А, туку и совршено се вклопуваат во есенските рецепти како супи и чорби.

Цинк

Цинкот е уште една клучна хранлива материја за имунолошкиот систем, помагајќи му на телото да се бори против вирусите и бактериите. Во текот на есента, кога се зголемува ризикот од заболување, имањето доволно нивоа на цинк може да ја намали сериозноста и времетраењето на болестите како настинката.

Извори: Месо, школки, мешунки (како наут, леќа и грав) и семиња како семки од тиква.

Магнезиум

Како што деновите стануваат пократки и нивото на стрес се зголемува со враќањето на училишните или работните рутини, магнезиумот станува суштински минерал за поддршка на менталното здравје и релаксација. Тоа помага да се регулира функцијата на мускулите и нервите, го намалува чувството на анксиозност и промовира подобар сон - нешто што сите го посакуваме додека ноќите се подолги.

Извори: бадеми, спанаќ, темно чоколадо, авокадо и цели зрна. Вклучувањето на оваа храна богата со магнезиум во вашата исхрана може да помогне да се смири нервниот систем и да се подобри квалитетот на вашиот сон.

Железо

Заморот може да биде честа  појава за време на есента, а недостатокот на железо често е виновникот за тоа. Железото е одговорно за пренесување на кислородот во крвта, па кога нивото е ниско, може да се чувствувате повеќе уморни и потрошени. За жените е особено важно да одржуваат здрави нивоа на железо.

Извори: Црвено месо, живина, грав, леќа, спанаќ и збогатени житарки. Спарувањето на храната богата со железо со витамин Ц може да ја подобри апсорпцијата, па затоа е добра идеја комбинирање на храна како спанаќ со цеден сок од лимон.

Витамини Б (Б6, Б12 и фолна киселина)

Витамините Б се неопходни за производство на енергија и здравје на мозокот. Како што темпото на живот расте наесен, одржувањето на оптимални нивоа на витамини Б може да помогне да ја одржите вашата енергија стабилна и да ја подобрите вашата ментална јасност. Б12, особено, е важен за оние кои следат вегетаријанска или веганска диета, бидејќи најмногу се наоѓа во производите од животинско потекло.

Извори: Б6 се наоѓа во пилешкото, рибата и бананите, додека Б12 се наоѓа во месото, рибата, млечните производи и јајцата. За вегетаријанците и веганите, збогатените млека и житарки од растително потекло или додатоците на Б12 можат да помогнат во задоволувањето на нивните потреби. Фолната киселина ја има во зелениот лиснат зеленчук, грав и агрумите.

Омега-3 масни киселини

Иако не се витамин или минерал, омега-3 масните киселини се вредни за споменување поради нивните антиинфламаторни својства и нивната улога во поддршката на здравјето на срцето и мозокот. Како што започнува постуденото време, консумирањето доволно омега-3 може да помогне да се намали воспалението во телото и да се заштити од сезонските промени на расположението.

Извори: масни риби како лосос, скуша и сардини, како и ленено семе, семе од чиа и ореви за омега-3 од растителна основа.

Чај за слабеење од три состојки: Првите позитивни резултати по 24 часа

Благодарение на комбинацијата од делотворни состојки, овој напиток дава јасно видливи резултати веќе за седум дена. Вашиот струк ќе биде потенок и до 8 сантиметри.

Благодарение на состојите во овој напиток – зелениот чај, циметот и ловоровиот лист, овој напиток совршено ги согорува масните наслаги од стомакот, бутовите и задникот.

Воедно тој ги забрзува метаболитичките процеси во организмот, го подобрува варењето и по редовното консумирање можете веќе за седум дена да забележите одлични резултати.

Потребни состојки:

– зелен чај

– цимет

– ловоров лист

Подготовка:

1. Сварете 800 мл вода, а потоа тргнете ја од огнот и додадете го стапчето цимет, 4 листови ловор и една лажица зелен чај.

2. Смесата оставете ја да отстои 15 минути, процедете го чајот и вашиот напиток е подготвен.

Начин на употреба:

Чајот најдобро е да се пие три пати дневно: наутро на празен стомак, втората шолја веднаш по појадокот и третата пред спиење. Уште после првиот ден ќе забележите олеснување во системот за варење, намалена надуеност и чувство на леснотија.

Популарно