Научете нешто од прочуените гастрономски искуства на Италијанците и изненадете ги блиските со подготовка на едно мало вкусно уживање.
Италијанците се познати по добрата храна, доброто вино, доброто кафе, добрата пица..., но и по добрите сендвичи.
Во менито на италијанските барови, кафулиња, местата за јадење на автопатите се наоѓаат сенвичи и панини (panini), трамезини (tramezzini) или кростини (crostini) кои задолжително се нарачуваат заедно со првото утринско италијанско еспресо или пак капучино кафе.
Тие често се величествени уметнички и кулинарски креации.
Полнењето зависи од регионот во кој се служат во комбинација со: локалните колбаси, разните видови кашкавали и сирења, домати, пршута, инчуни (мали солени рипчиња), туна и шкампи.
Подгответе се за својот пат во Италија, научете нешто повеќе за нивните обичаи, храна, вина, кафиња, но и за нивните секојдневни навики за појадок, кога најчесто нарачуваат вкусно парче леб (панини, кростини, трамезини) со најразлични додатоци.
Италијанците навистина се мајстори во комбинирањето на состојките, така што како резултат добивате едно несекојдневно гурманско уживање.
Salmone (лосос)
Мали тартини најчесто во облик на отворено филувано тесто. Намачкано со подебел слој путер на кој се наредени тенки чадени парчиња лосос во комбинација со листови од некоја сезонска зелена салата и задолжително одозгора попрскано со сок од лимон.
Arrostino e zucchini (печено месо и тиквички)
Печено месо најчесто со тенко исечени парчиња тиквички и темјан или испржени тенки ленти од тиквички за да се добие една крцкава и свежа нота.
Primavera (пролетни)
Италијанска верзија на класичен сендвич, трамезино направено од парчиња бел леб, обично тостирани. Овде полнењето е пршута со зелена салата.
Gorgonzola e tartufo (горгонзола и тартуфи)
Прекрасен вкус на тартуфи во спротивност на јакиот вкус на горгонзолата. Уште една комбинација е горгонзола со мед од костени.
Insalata di gamberetti (салата и шкампи)
Полнењето на овој трамезино е со шкампи и зелена салата, често со мајонез. Се сервира ладен.
Salmone e insalata (лосос и салата)
Крцкава свежа зелена салата и тенки парчиња чаден лосос се комбинираат заедно за да создадат свежа, елегантна нота.
Tonno e carciofini (туна и артичоки)
Класика меѓу трамезините, со полнење од туна и средишниот дел на артичоката. Сочни и со богат вкус.
Carciofini e Wurstel (артичоки и колбаси)
Мали колбаси со италијански стил и германско име во оваа италијанска кобинација.
Spinaci e mozzarella (спанаќ и моцарела)
Свежо моцарела сирење со сварен спанаќ, зачинето со малку свеж сок од лимон и бибер, направени за лесна закуска.
Piadina caprese
Пиадина е вид погача која потекнува од областа Ромања. Најчесто се филуваат со домати и моцарела сирење.
Carciofini e salame (артичоки и салама)
Ова мало багет лепче има пикантно полнење од салама со јак вкус и артичоки.
Prosciutto e formaggio (пршута и кашкавал)
Овој тип на панино е највкусен кога се јаде топол. Кашкавалот е стопен и неговиот вкус се меша со вкусот на пршутата.
Mozzarella e acciughe (моцарела и инчуни-мали солени рипчиња)
Оваа комбинација има потекло уште од стариот Рим. Пикантноста на малите рипчиња е ублажена со финиот вкус на сирењето.
Parmigiana di melanzane (модри патлиџани и домати)
Познат јужно италијански специјалитет. Пржените модри патлиџани се печат со топлив кашкавал и домати.
Croissant al prosciutto e formaggio (кроасани со пршута и кашкавал)
Оваа комбинација на пршута и кашкавал се става во врел кроасан премачкан со подебел слој путер.
Fiore di zucca (со цветови од тиквичка)
За овој рецепт потребни се цветови од тиквичка, полнети со моцарела сирење и инчуни. Потоа тие се пржат на тесто.
Напишано од Сања сопственик на страната
www.foodplacesfun.com