Средни олупени компири се сечат на половина по ширина и се мијат со ладна вода. Потоа се ставаат во тенџере со посолена ладна вода на оган и откако ќе зовријат чекате десет минути пред да ги тргнете од оган. Во овој момент компирот сеуште не е доварен.
Компирите се ставаат во цедалка да се процедат, па ги редите во само еден ред во намастена тава со путер. На нив се нарисува малку сол и бибер. Вака наредените компири се печат половина час на 190 степени, додека не добијат златно жолта боја. По половина час компирите сеуште не се допечени, но се вадат од рерната и се притискаат со пасатор за пире. Силно треба да се притисне за да се згмечат малку, без да се растурат.
Прелив: 2 гранчиња рузмарин по 5 сантиметри се сецкаат ситно и се додава 2-3 лажици маслиново масло, 2 лажици вински оцет, неколку чешниња нелупен лук. Сево ова убаво се меша и се преливаат компирите пред да се вратат во рерна да се допечет.
Откако ќе го ставите преливот, компирите се печат уште 25-35 минути на 190 степени.
Пријатно јадење!
Испратено од Цаци