Вдоми, не купувај! Во сабота, од улица Македонија вдомете го вашиот нов најдобар пријател

Под мотото „Вдоми, не купувај“ во сабота на улица Македонија, сите бездомни животни ќе чекаат да си го пронајдат среќниот сопственик.

vdomi-ne-kupuvaj-vo-sabota-od-ulica-makedonija-vdomete-go-vasion-nov-najdobar-prijatel-01

Целта е да се обезбеди дом за кучињата и мачињата кои лутаат по улиците, а токму вие имате можност и шанса да им го промените текот на животот.

Во март се најавени 3 вакви акции, од кои првата е оваа сабота (12-ти март), во близина на спомен куќата на Мајка Тереза.

Сите кои сакаат да си го запознаат новиот најдобар пријател можат да дојдат од 12 до 17 часот и да спасат барем еден живот.

vdomi-ne-kupuvaj-vo-sabota-od-ulica-makedonija-vdomete-go-vasion-nov-najdobar-prijatel-02

Општина Центар: Јапонските цреши на „Максим Горки“ ќе бидат заменети со нови

Општина Центар информираше дека ЈП „Паркови и Зеленило“, на барање на општината, вчера и денес извршиле интервенција на дрворедот на улицата „Максим Горки“.

Се работи за отстранување на стари и болни дрва од видот Јапонска цреша. Јапонската цреша е дрво по кое е и самата улица „Максим Горки“ препознатлива и карактеристична, се вели во соопштението од општината.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🥺 Утрово беа исечени Јапонските цреши на улицата Максим Горки.

A post shared by Skopjeinfo.mk (@skopjeinfo.mk) on

 На местото на отстранетите стари и болни дрва во понеделник ќе засади нови 18 висококвалитетни дрва од истиот вид, Јапонски цреши, кои се примени како донација од вработените во претставништвото на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во Скопје.

Најчевска: Да се забрани зголемување на бројот на жителите на Скопје

- Да престане да се гради во Скопје. Да се даде забрана за зголемување на бројот на жители на Скопје. Да се дадат сите можни привилегии за секој кој живее надвор од Скопје а доаѓа да работи или студира во Скопје. Да се инвестира во општините надвор од Скопје и да се направат посакувано место за живеење, пишува на својот ФБ профил универзитетската професорка Мирјана Најчевска мерки што според нејзи би го подобриле квалитетот на живот во главниот град.

- Да се инвестира во железница која би ги поврзала сите населени места од Македонија за поголема мобилност на населението независно од возраста.Скопје е монструм. Скопје е нехумано место за живеење и за развој на децата, нехумано место за живеење на старите и секој ден станува се помонструзно место за живеење на било кое човечко суштетсво, додава таа.

Популарно