Како да „немате“ мозолчиња после депилацијата?

Дали секогаш имате мозолчиња после депилацијата ?

Иако се здодевни, ова не е невообичаено. Бидејќи восокот ги отстранува несаканите влакна, исто така, го отстранува горниот слој на кожата, што ги прави порите многу повеќе изложени на сè и на тој начин доаѓаат во контакт со разни нечистотии.

За среќа, со некои мерки на претпазливост, можете да спречите појава на мозолчиња во иднина.

Чекор 1: Направете лесен  пилинг пред депилација со восок. Не смее да има шминка, нечистотија или мртви клетки на кожата.

Чекор 2: Кога ќе се вратите дома, веднаш избришете ја површината на кожата со крпа натопена во течност која е антисептична и смирувачка. Покрај тоа, не ја допирајте свежата, мазна површина со рацете.

Чекор 3: Ако вашата кожа е црвена или иритирана, изладите ја неколку минути со мраз, а потоа  применете крем за да се намали воспалението.

Чекор 4: Избегнувајте топлина, пареа и облека 48 часа по депилација. Како што веќе рековме, дел од горниот слој на кожата се отстранува за време на депилацијата, што ја прави почувствителна на иритација и инфекција. Чувајте ја кожата чиста и стерилна после депилација.

Чекор 5: После неколку дена започнете со редовен пилинг за да спречите ширење на мозолчиња. Нанесете благи механички пилинг ако вашата кожа е почувствителна.

Што ако, и покрај сето ова, добивате мозолчиња? За да ја отстраните косата во областа на усните употребувајте тенки ленти со ладен восок и употребувајте шеќерна паста во делот  на „ бикини“ зоната  за депилација, во која лентите не се користат и затоа е помалку абразивна метода.

Летна мусака: Здрав оброк за целото семејство

Ако сте на диета, оваа мусака е вистински избор за вкусен ручек…

СОСТОЈКИ:

600 гр млади компири

4-5 зелени пиперки

1 праз

1 морков

50 гр ориз

зачинска пипер

1 поголем домат

малку зачини

сол

лук во гранули

масло

Начинот на подготовка погледнете го во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Идеално топло печиво…

СОСТОЈКИ:

600-700 гр брашно

100 мл млако млеко

100 мл млака вода

70 мл масло

1 јајце

1 лажица кристал шеќер

1 лажица сол

1 кесичка сув квасец

200 гр ситно сирење

јогурт

крем сирење

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Замесете глатко тесто, поделете го на 8 кори. Секоја кора наполнете ја со сирење. Редете во калап. Преку корите прелијте разматена жолчка, јогурт и крем сирење. Печете на 180 степени околу 30 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Летина кујна“:

Предлог за денешен ручек

Вкусен ручек, брза подготовка…

СОСТОЈКИ:

500 гр компири

50 гр суви сливи

400 гр печурки

100 гр сланина Пекабеско

4 свински кременадли

1 лажица маст

сол

бибер

зачин

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Исчистете ги компирите со средна големина, исечкајте ги на половини, посолете па ставете во намастен плех со маст.

Исчистете ги печурките, ставете зачин и малку бибер, па измешајте ги со компирите. Потоа додајте суви сливи и сланина исечкана на крупни делови. Преку наредете кременадли, посипете со билни зачини, ставете 100 мл вода и ставате да се пече на 200 степени.

Извор: Готви.мк

Популарно