Обратете внимание на еден дел од телото, тој покажува колку долго ќе живеете

Бројот на забите кој некој ги загубил може да предвиди колку долго ќе живеете. Но, исто така, укажува и на болест која некој може да ја има или е подложен на истата.

Луѓето кои ги имаат своите заби до 74 години, може да доживеат и 100 години, покажа најновото истражување на оваа тема.

Оние кои до 65 години изгубиле пет или повеќе заби веројатно ќе патат од озбилни здравствени проблеми, како кардиоваскуларни болести, дијабетис и остеопороза.

Нормално, сето ова е поврзано со квалитетот на животот на поединецот и социоекономскиот статус, но и стресот пред се.

-Луѓето можат да загубат заб после стресен и трауматичен период, поради лоша орална хигиена, како и разни болести. Сето тоа може да биде поврзано со болести на срцето или дијабетис,- истакна доктор Нигел Картер за „Сан“.

-Ова истражување всушност покажува дека губењето заби е показател за лош квалитет на некој дел од човечкиот живот и има поголем ризик за здравствени проблеми,- додава Картер.

Стручњаците сметаат дека е неопходно да и наутро и навечер да се чистат забите, со паста со флуорид, како и намалување на користење на шеќер.

Предлог за денешен ручек

Кремаста чорба од сирење…

СОСТОЈКИ:

2 праза

1 чешне лук

масло

800 мл супа од зеленчук

150 гр козјо сирење

100 мл павлака за готвење

сол, бибер

2 лажици сок од лимон

2 парчиња бел леб

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Празот и лукот ситно исечкајте ги. Во лонец загрејте масло и на него издинстајте ги празот и лукот. Налијте со супа од зеленчук и оставете да се вари.

Иситнете го сирењето и со павлаката додајте го во чорбата. Мешајте на слаб оган додека сирењето не се растопи. Чорбата испасирајте ја со миксер, додајте сол и сок од лимон.

Лебот исечкајте го на коцки и пропржете на масло.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Крцкав компир од рерна со колбаси – одличен ручек!

СОСТОЈКИ:

1/2 кг домашни колбаси

500 гр компири

масло

сол

бибер

рузмарин

оригано

4 чешниња лук

листови магдонос

слатка и лута пипер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Компирите исчистете ги и исечкајте ги на тенки листови. Посолете, додајте зачини, намастете и измешајте.

Обложете плех со хартија и во средина ставете колбаси. Компирте ставајте ги на куп еден покрај друг во круг околу колбасите. Уште малку прелијте со масло и печете на 200 степени околу 50 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Предлог за денешен ручек

Рибата подготвена на овој начин има посебен вкус.

СОСТОЈКИ:

800 гр свежа бела риба (ослич)

1 веза магдонос

1 веза копар

масло

сол

бибер

1 лимон

2 лажички зачин

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Рибата исчистете ја, измијте ја и исечкајте на парчиња. Посолете, побиберете, прокапете лимон и посипете со зачин. Ставете ги на фолија која сте ја премачкале со маслиново масло.

Од горе обилно посипете со сечкан магдонос и копар, а на секое парче риба ставете парче лимон.

Замотајте во фолија, ставете во плех и околу половина час печете во рерна загреана на 200 степени.

Послужете со варен компир или друг зеленчук по избор.

Извор: Готви.мк

Популарно