ФОТО: По неговата трансформација изгледа како друг човек

Иван Тодоровиќ од Белград споделил на Инстаграм, фотографија која предизвикала бројни позитивни реакции, а која покажува дека гидините навистина не се важни во споредба со вложениот труд за добро тело.

Иако е врежано правилото дека тинејџерите и децата по природа се фит, дури и доколку се хранат нездраво, оваа фотографија го покажува спротивното.

На левата фотографија Иван има 13 години и на пат е да си наметне големи проблеми со килограмите. На деснста страна е Иван денес - згодно момче од 28 години по кое секоја девојка се врти.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ive nekad i sad 🤣 15god kasnije 😬 #15yearschallenge 😌

A post shared by Ivan Ivak Todorovic ✈ (@ivanivaktodorovic) on

-Нема некоја посебна мудрост во оваа трансформација. Просто почнав да се хранам здраво и почнав со многу физички активности, а трчав и секојдневно - вели Иван за Жена.рс

Денес, вели дека е свесен за гојазноста која се создава од премногу внесување на храна, особено јаглени хидрати.

-Намалив на јаглени хидрати, ги зголемив протеините, а јадев и многу зелени јаболки. Трчав на почетокот по 5,10 километри дневно, а потоа зголемив - вели Иван кој е висок 190 сантиметри. Кога почнал со трансформацијата, имал 127 килограми, а на крајот на процесот имал 75.

-Изгледот го одржувам со секојдневни тренинзи, трчање и исхрана базирана на протеини - рекол Иван.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lagani četvrtak 👌🏻🏋🏻‍♂️ #gym #gymtime #morning #exercise #fitness #tattoo #nike

A post shared by Ivan Ivak Todorovic ✈ (@ivanivaktodorovic) on

Предлог за денешен ручек

Крцкав компир од рерна со колбаси – одличен ручек!

СОСТОЈКИ:

1/2 кг домашни колбаси

500 гр компири

масло

сол

бибер

рузмарин

оригано

4 чешниња лук

листови магдонос

слатка и лута пипер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Компирите исчистете ги и исечкајте ги на тенки листови. Посолете, додајте зачини, намастете и измешајте.

Обложете плех со хартија и во средина ставете колбаси. Компирте ставајте ги на куп еден покрај друг во круг околу колбасите. Уште малку прелијте со масло и печете на 200 степени околу 50 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Предлог за денешен ручек

Рибата подготвена на овој начин има посебен вкус.

СОСТОЈКИ:

800 гр свежа бела риба (ослич)

1 веза магдонос

1 веза копар

масло

сол

бибер

1 лимон

2 лажички зачин

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Рибата исчистете ја, измијте ја и исечкајте на парчиња. Посолете, побиберете, прокапете лимон и посипете со зачин. Ставете ги на фолија која сте ја премачкале со маслиново масло.

Од горе обилно посипете со сечкан магдонос и копар, а на секое парче риба ставете парче лимон.

Замотајте во фолија, ставете во плех и околу половина час печете во рерна загреана на 200 степени.

Послужете со варен компир или друг зеленчук по избор.

Извор: Готви.мк

Оваа намирница многумина ја избегнуваат, a може да го реши проблемот со несоницата

Бидејќи чоколадата го зголемува нивото на хормонот серотонин, кој е задолжен за производство на мелатонинот, малку чоколада би можело да ги реши проблемите со несоницата, вели нутриционистката Керис Марсден.

– Во текот на целиот свој живот и сето она што го научив за нутриционизмот не помина еден ден без да изедом малку чоколада. Таа го зголемува серотонинот, кој ви помага за добро да спиете. Не може да биде поедноставно – рекла Керис Марсден.

Со оваа предност, научниците од Универзитетот во Лондон тврдат дека луѓето што јадат црна чоколада ги намалуваат шансите за депресија.

Истражувањето ги разгледало податоците за 14.000 возрасни лица, вклучително и нивното консумирање чоколада, симптомите на депресија, висината, физичката активност и другите хронични здравствени проблеми.

Анализата на податоците откри дека учесниците кои јаделе црнa чоколадa двапати во 24-часовен интервал, имале 70 отсто помала веројатност за развој на депресија во однос на оние што не ја јаделе.

– Ова истражување обезбедува докази дека консумирањето црна чоколада може да биде поврзано со намалените шанси за развој на клиничката депресија – рекла д-р Сара Џексон, која ја водела студијата.

Сепак, д-р Џексон верува дека треба да се спроведат повеќе истражувања за да се расчистат сите сомнежи за односот помеѓу чоколадата и депресијата.

„Можно е депресијата да предизвикува пад на интересот за чоколада, или некои други причини доведуваат до тоа луѓето да консумираат помалку чоколада па да станат депресивни. Доколку се утврди цврста врска помеѓу заштитниот ефект кој консумирањето чоколада го има врз телото, треба да се утврди кој вид чоколада би било најдобро да се консумира и која количина е оптимална. Но, чоколадата не може да дејствува сама – рекла д-р Џексон, пишува британскиот „Мирор“.

Според научниците, клучот за позитивно влијание врз нашето расположение е да јадеме чоколадо со уживање.

Популарно