Предлог за денешен ручек

Посни шницли во сос од печурки

СОСТОЈКИ:

1 шолја ориз

2+2 лажици брашно

бибер

сол

масло

2 лажици суви печурки

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Оризот исчистете го, измијте го, згответе го, изладете и измешајте со една полна лажица брашно. Додајте малку бибер и сол, па од добиената маса правете шницли и секоја извалкајте ја во брашно (од прилика 2 лажици).

Во тенџере ставете масло, добро загрејте, па пржете ги шницлите.

За сосот, измијте и згответе печурки во солена вода. Исечкајте ги на тенки резанки, малку пропржете ги на масло, па додајте лажица брашно и посолете по вкус.

Шницлите од ориз наредете ги на чинија па прелијте ги со сос од печурки.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Еве како да подготвите сочни телешки шницли…

СОСТОЈКИ:

500 гр телешко месо

10 гр путер

1 лажица маслиново масли

100 гр морков

100 гр целер

100 гр кромид

150 мл бело вино

150 мл павлака за готвење

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На растопен и загреан путер и масло пропржете ги телешките шницли, кои претходно сте ги зачиниле.

Извадете ги шницлите на страна и во истото масло пропржете сечкан кромид, морков и целер. Прелијте со бело вино и гответе неколку минути.

Вратете ги шницлите, додајте павлака за готвење и гответе уште десетина минути додека сосот не згусне.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Направете вкусна мусака со праз

СОСТОЈКИ:

150 гр. праз

200 гр. пилешко мелено месо

100 мл. кисела павлака

2 јајца

сол, бибер и маслиново масло

ПОДГОТОВКА:

Се мие празот и се сече ситно.

Се пржи на масло со зачини.

Се става во огноотпорен сад со пилешкото месо сечено и пржено на масло.

Се матат јајца со павлака па се става сол и се става врз месото.

Се пече на 200 степени 20 минути.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Пилешко со печурки – вкусна комбинација..

СОСТОЈКИ:

1 цело пиле

200 гр свежи шампињони

100 гр тврдо сирење

1 поголема главица кромид

3 лажици сув зачин

малку бибер

1 лажица црвен пипер

малку масло

конец за врзување

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Издинстајте го кромидот со шампињоните на малку масло, и зачинете. Месото одвојте го од коски.

Истанченото месо зачинете го со сув зачин, бибер и пипер.

На целата површино ставете динстани шампињони и од горе наредете листови сирење.

Внимателно свиткајте, врзете со конец, ставете во тепсија и прелијте со малку вода и масло.

Печете околу 2 часа на 200 степени.

Популарно