Дебелината е еден од главните и фатални фактори за зараза од Ковид-19

Дебелината е уште еден фактор кога станува збор за ризикот од заболување  со корона вирус. "Не е непознато дека во случајите на епидемија страдаат луѓе со прекумерна тежина – изјавила др Ивана Милошевиќ", инфектолог од Србија. Искуствата на  лекарите во светот,но и истражувањето  спроведено на Националниот здравствен сервис во Англија  покажало дека  повеќе  од 60 одсто од пацијентите кои се на интензивна нега поради Ковид 19  се дебели.

Стефан де Херт, некогашен председател на Европското друштво за анестеозлогија, обелоденил необјавени податоци од Италија за видот на пацијентите заболени од Ковида-19 кои биле примени на интезивна нега. “Просечната старост на сите заразени пациенти е 70 години, а еден од главните ризик фактори за прием на интезивна нега е дебелината”, рекол тој.

 Дидерик Хомерш, началник на оделението за интезивна нега во Ротердам рекол дека од 66 до 80 одсто од пациентите на интезивна нега со кои се сретнал биле дебели. “Иако сериозните облици на корона вирусот се јавуваат главно кај постарите пациенти, оние помладите од 50 години се без претходни здравствени тегоби и секој петти пациент е на интензивна нега. Жените покажуваат помалку симптоми од мажите а децата најчесто заболуваат без претходни тегоби”, додал тој.

Новиот извештаји од Англија покажува дека две третини од оние на кои им била потребна интензивна нега имале прекумерна тежна, пренесува “Metro.co.uk”.  Анализата на  Националниот центар за Интезивна нега за истражување ги опфатила сите случаи кои завршиле на интезивна нега во Англија, заклучно со минатиот четврток.

Утврдено е дека  од 196 пациенти дури 127 биле дебели, а 71 пациент имал индекс на телесна маса (БМИ) 30 или повеќе. Интересно е  дека од вкупниот број на пациенти 139 биле мажи, а 57 жени. Дебелината може да го ослаби имуниот систем и да допринесе на воспалението, а тоа ја отежнува борбата против микробите.Дебелината ги притиска белите дробови, го отежнува дишењето и го зголемува ризикот од компликации од Корона вирусот.

Дидерик Хомерш, началник на оделението за интезивна нега во Ротердам, при гостување на телевизиска емисија рекол дека  од 66 до 80 одсто од пациентите на интезивна нега со кои се сретнал биле дебели. Точната причина не е утврдена, но Хомерš напоменал дека тоа можеби е поврзано со фактот дека дијабетисот е често присутен кај дебелите луѓе, а веќе се знае дека луѓето со дијабетис се загрозени и додал дека вишокот на килограми го отежнува дишењето.

Питер ван дер Ворт  од Универзитетот во Гронинген тоа го потврдил.

“Скоро сите пациенти на оделението за интезивна нега се дебели. Не знаеме зошто, но тоа е толку забележително”, рекол тој.

Уште еден од низата стручњаци кои го потврдиле ова е и доктор Кристијан Дростен, еден од челните луѓе во борбата со Ковид-19 во Германија и ректор на  Институтот за вирусологија во Берлин.

“Знаеме, на пример, дека високиот индекс на  телесна маса е главен фактор на ризикот од Ковид-19, како што е и коронарната болест на срцето. Пнеумонијата го оптеретува кардиоваскуларниот систем, а ако тој систем веќе е оштетен ова може само да го надвладее.  Има многу луѓе од 35 до 50 години кои  живеат со таков ризик фактор”, изјавил Дростен.

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Морничавата вистина за пилешкото месо

Пилешките гради се сметаат за една од главните компоненти за здрава исхрана и добар извор на протеини. Истовремено, нивната цена е ниска и лесно се приготвуваат. Меѓутоа, евтиното пилешко е едно од највалканите видови животинско месо.

Ако се грижите за вашето здравје, внимателно прочитајте го овој текст за да дознаете повеќе за можните ризици од честата консумација на индустриско пилешко.

Вистината за пилешкото:

За да ги намалат трошоците за пилешко филе, произведувачите мораат да намалат на трошоците за исхрана на пилињата и да го забрзаат нивниот раст. Како резултат на тоа, се користи евтина храна и агресивни препарати за брзо дебелеење.

Животниот циклус на пилешкото од 5 до 7 недели

Во просек, животниот циклус на пилињата на фармите за преработка на животинско месо е од 5 до 7 недели, по што се убиваат и се праќаат на преработка (додека селаните ги одгледуваат пилињата неколку години пред да ги заколат).

Хемиското изложување почнува пред појавата на пилето. Станува збор за разни дезинфекциони средства на кои се изложува јајцето. Потоа, тоа се превезува во расплодна работилнициа, каде што се изложува на милоста и немилоста на конвенционалните дезинфекциски средства, но и на моќни антибиотици и вакцини.

Која е главната опасност?

Вакцинацијата на пилињата по правило се врши преку групна постапка со помош на аеросол или се пијат препарати со вода. Теоретски, сите вакцини имаат соодветни безбедносни сертификати за птиците и луѓето. Но опасноста лежи во неправилната употреба на вакцините, неквалитетната група лекови и неподготвеноста на пилињата за имунизација. Штетата за луѓето се состои во неквалитетното месо заразено со болести поради вакцинацијата и нејзината неправилна употреба.

Болеста на едно пиле може да доведе до смрт на сите, затоа им се даваат антибиотици во текот на целиот нивен живот. Штета што притоа се нанесува е разновидна.

Прво, консумирањето такво пилешко може да ја наруши работата на црниот дроб, бубрезите и дигестивниот тракт кај луѓето.

Второ, алергичните луѓе може да доживеат разни акутни реакции. Но можеби најопасна е таа редовна микродоза на антибиотици. Тоа доведува до бактерии отпорни на антибиотици.

Со други зборови, ако личноста на пример добие воспаление на белите дробови, па антибиотиците со кои се хранело пилето (а вие сте го изеле), лековите нема да влијаат врз патогените тела. Што значи дека ќе станете имуни на антибиотици, бидејќи постојано ја примате таа одредена доза преку месото што го јадете.

Исто така, многу е важно што јаде пилето. Покрај посебно воведените адитиви, во храната за пилињата може да се најдат и пестициди, но и естроген, женски хормон кој ја зголемува телесната тежина кај пилињата.

Кај жените, вишокот од овој хормон може да предизвика нарушување на месечниот циклус, а кај мажите неплодност.

Покрај тоа, редовната консумација на месо со хормони може да доведе до намалено производство на сопствени хормони, кожни проблеми, алергиски реакции и намален имунитет. Децата што се во сексуален развој посебно ги погодуваат хормонските суплементи и потоа репродуктивната функција на телото се сопира.

Заклучок:

Пилињата што се произведуваат на фармите за преработка на месо се полни со хормони и останати работи што го забрзуваат нивниот раст. Кланиците даваат свој придонес, каде лешовите на пилињата се третираат со дезинфекциски средства.

Но не е можно да се истражи секое парче месо. Па така, главниот критериум за потрошувачите остануваат изгледот и вкусот на пилешкото месо. Ако можете, купувајте пилешко месо од селани што ги хранат со природна храна.

Внимавајте што купувате, а уште повеќе што внесувате во организмот!

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Популарно