ФОТО: Зебрњак 1912-2012 - Ослободување или почеток на поробување???

За едни, протерување на Турците од овие простори, а за други, почеток на српската окупација. Како и да е, Република Македонија денеска достоинсвено, со највисоки државни почести ја одбележа стогодишнината од Кумановската битка.

На свечената прослава присуствуваа претседателот нa Република Србија Томислав Николиќ, министерката за култура на Република Македонија - Елизабета Канческа Милевска, како и бројни српски делегации.

Церемонијата започна со интонирање на македонската и српската химна, следеше обраќање на српскиот претседател по што продолжи сеопфатна културно-уметничка програма.

На манифестацијата 100 години од кумановската битка, дојдоа голем број срби од целиот балкан.

Дали за вас Кумановската битка претставува протерување на турците или почеток на српското ропство???

Коментарите се вашето најмоќно оружје!

Коментари

Популарно