Руска медицина: Брзо отстранување на камен и песок во бубрег

Просото е пристапно, едноставно и навистина чудесно средство за лечење на бубрезите.Многумина тврдат дека просото им помага да заборават на проблемите со бубрезите.

kamen_bubreg_1401087581_670x0-670x325

Во народната медицина се користи како природен лек за лечење на уролитијаза ( создавање на камења во уриналниот тракт). Ефикасното ги чисти бубрезите, го елиминира  песокот, го отстранува ситниот камен од бубрезите и бешиката, како и лечи циститис.

Инаку, просото е една од најпознатите житарици кои поседуваат видока хранлива вредност и лековити својства. Ви предлагаме еден навистина чудесен и делотворен рецепт на руската народна медицина за лечење на бубрезите, кој ќе помогне при чистењето.

Рецепт за отстранување на каменот од бубрегот:

Навечер 1 чаша (200 гр) просо измијте го во топла вода.

Сипете го продото во голема тегла (од 3 литри) и прелејте 2/3 тегли со жешка сварена вода. Преклопете и замотајте во нешто топло и оставете да преноќи така. Наутро ќе забележите бела и матна течност во теглата. Тоа е вашиот лек. Сипете ја течноста во друг сад. Пијте во текот на денот без ограничување, во било која количина, кога и да посакате.

Просото немојте да го фрлате. Сварете здрава каша и искористете ја за појадок ( 1 чаша просо, 3 чаши вода се варат 15 минути). Навечер подгответе нова порција за утредента, по истата постапка. Овој напиток треба да го пиете 10 – 15 минути.

Резултат: после 10 – 15 дена камењата ќе се растопат и ќе излезат заедно со урината, а бубрезите ќе останат исчистени од песокот и камењата. Елиминирано е воспалението, обновени се ткивата на бубрезите и органите на уринарниот тракт.

Оваа житарица не е скапа, а можете да ја пронајдете во сите продавници за здрава исхрана. Воведувањето на просото во својата исхрана, ќе допринесе за здравјето на вашите бубрези.

Царска пита готова за миг

Одличен рецепт за царска или шпанска пита.

СОСТОЈКИ:

3-4 кисели краставички

1,5 кисела пиперка

150 гр салама

150 гр кашкавал

5 јајца

200 мл јогурт

180 мл масло

2 чаши бело брашно

1,5 лажичка сол

1 кесичка прашок за печиво

Начинот на подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:

Готви.мк

Рецепт за најсочните кременадли

Рецепт за најсочните кременадли

Послужете ги со прилог и салата по желба.

СОСТОЈКИ:

500 гр кременадли

сол

бибер

масло

1 лажица ајвар

соја сос

лук

1 лажичка пченкарен скроб во прав

1 лажица јаболков оцет

вода

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Кременадлите малку исчукајте ги помеѓу фолија, па посолете и побиберете. Во тава загрејте масло, па ставете го месото. Ставете малку вода и поклопете. Динстајте додека не омекнат.

Во сад ставете оцет, пченкарен скроб, ајвар, лук и 50 мл вода. Убаво соединете да не останат грутки.

Издинстајте ги кременадлите со соја сос и додајте 1 лажица ајвар и оставете уште малку да крчкаат. Потоа ставете сос (оцет, лук, ајвар, пченкарен скроб, вода) и оставете 2-3 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Готви.мк

Правилната употреба на маската или прекривката за лице е клучна за ефикасно спречување на ширење на вирусот

Во земјава задолжително е носењето на заштитна опрема за покривање на носот и устата во сите јавни затворени простори како што се средства за јавен превоз, маркети, банки, пошти, амбуланти, болници, институции, како и на отворени простори каде што нема можност за одржување на дистанца од два метри помеѓу граѓаните како што се пазари, отворени трговски центри, тесни улици, автобуски постојки и слично. Важно е маската да се употребува секогаш кога не може да се одржи потребното растојание и како што е дефинирано во протоколите – и на работни места, состаноци, обуки, конференции, настани и собири на отворено, на плажи и слично.

Правилната употреба на маската или прекривката за лице е клучна за ефикасно спречување на ширење на вирусот.

Пред употреба, потребно е рацете да ви бидат чисти, претходно измиени со сапун и вода (во времетраење од 60 секунди) и откако добро ќе ги исушите да ги дезинфицирате со дезинфекционо средство (во времетраење од 20 секунди) на база на алкохол, па потоа да ја наместите маската. На горниот дел од маската има метален адаптер кој треба да го притиснете со што ќе ја адаптирате маската прилагодувајќи ја истата на носот, а со ова ќе ја прилепите за лицето со што целосно ќе ги прикриете устата и носот.

По употреба, внимателно отстранете ја маската ластикот на едниот крај кај увото према другата страна со што помалку допирање на истата. Маската треба да се фрли во отпад со капак со што ќе се заштити и околината од можно дополнително ширење на вирусот. Потоа, повторно измијте ги и дезинфицирајте ги рацете, како на почетокот.

Доколку користите платнена маска/ прекривка за лице внимавајте да бидат целосно покриени носот и устата, не ја допирајте од предната страна со раце и во случај да се намокри или извалка променете ја со нова. Маските за повеќекратна употреба мора да се перат по секоја употреба, ставањето и отстранувањето на маската мора да биде проследено со соодветна хигиена на раце.

Клучно за справување со вирусот е доследно да се почитуваат протоколите и мерките за заштита од страна на секој граѓанин – носење на лична заштитна опрема – маска, одржување на растојание од 2 метри, честа хигиена и дезинфекција на раце.

Популарно