Пијте го овој чај и заборавете на настинки

Користење на маслиновото дрво кое може да живее и до 3000 години е познато од многу одмна. Античките Египќани користеле смеси со маслинов лист за мумификација. Маслиновото дрво се споменува во Библијата над 1.000 пати. Иако во денешно време акцентот се дава на маслиновите плодови и неговите производи ние тука ќе ги разгледаме фантастичните својства на маслиновите лисја.

Маслиновиот лист крие бројни лековити својства. Најмногу активно соединение во маслиновите лисја, за  кое најчесто се врзани и терапевтски ефект се нарекува олеруопеин (горчлив монотерпенски гликозид). Всушност, олеруопеинот и производите на неговата хидролитска деградација имаат многу силна антибактериска активност.

Со маслиновиот лист се постигнува  подобрување на состојбата во голем број на болести предизвикани од бактерии – пневмонија, гонореја, туберкулоза, грип, менингитис, жолтица Б, херпес, итн. Исто така е добар и кај инфекции на уринарниот тракт, но и кај хируршки инфекции. Докажано е дека маслиновиот лист, исто така ги спречува инфекциите предизвикани од дејството на габи.

За соединенијата присутни во маслиновиот лист, генерално се смета дека го  зајакнуваат имунолошкиот систем, ја зголемуваат енергијата на организмот, поседуваат антивирусни, антипаразитски, антибактериски и антигабични активности. Ги намалува или дури и целосно елиминира многу здравствени проблеми, го намалува крвниот притисок, нивото на шеќерот во крвта и ЛДЛ ( често  наречен “лош” холестерол, т.е. лошите масти кои се поврзани со развојот на кардиоваскуларните болести) во крвниот систем.

Долга е листа на болести, а особено на патолошки микроорганизми кои соединенијата од маслиновите лисја ги уништуваат. Доколку боледувате од било кој од следниве болести, користењето чај направен од маслинови лисја може значително да придонесе за подобрување на вашата здравствена состојба:

– Срцеви заболувања и регулирање на отчукувањето на срцето

– Високо ниво на масти во  крвта

– Атеросклероза

– Херпес

– Артритис

– Дијабетес

– Синдром на хроничен замор

– Хепатитис А, B и C

– Менингитис (бактериски и вирусни)

– Вагинитис

– Ботулизам

– Дифтерија

– Листерија

– Маларија

– Чир

– Грип

– Воспаление на уринарниот тракт

– Енцефалитис

– Кламидиски инфекции

Прекумерна употреба на содржината на маслинови лисја  може да предизвика брзо исчезнување на микроорганизми во телото и е потребно постепено да се зголеми вносот на чај.

Леб кој се подготвува за 15 минути

Ви претставуваме рецепт  со кој можете лесно и брзо да направите вкусен домашен леб што ќе ве натера да заборавите на продавниците засекогаш.

Потребни состојки за подготовка на овој леб се:

150 грама интегрално брашно 

150 грама бело брашно 

10 грама сув квасец 

180 милилитри минерална вода 

3 лажици маслиново масло 

лажица ленено семе 

лажица сончогледова 

сол Малку 

Начин на подготовка: 

Загрејте ја рерната на 250 степени пред сè. Ставете го белото и интегралното брашно во сад и промешајте. Додадете квасец, сол и семе. Промешајте. 

Ставете минерална вода и три лажици маслиново масло во сувите состојки. Промешајте ги состојките добро додека  смесата не се соедини смесата. Поделете ја на два дела.

Тестото формирајте го во кружни парчиња леб. Ставете го тестото во плех за печење наредени со хартија за печење. Посипете  го со семе. Печете 15 минути додека лебот не добие златеста боја.

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Популарно