23.000 Македонци го направија овој потег - плата до 1.900 еврa

Според последниот извештај на австриската агенција за вработување, во Австрија престојуваат повеќе од 1 милион и 200 илјади странски државјани. Половина од нив потекнуваат од земјите кои не се членки на ЕУ, а околу 317 илјади странци потекнуваат од земјите на поранешна Југославија. Врз основа на официјалната статистика, во Австрија моментално претстојуваат околу 23.000 Македонци.

Тоа што ја прави Австрија привлечна за голем број странски работници, меѓу кои се вбројуваат и Македонците, е големата понуда на работни места како за домашното население, така и за населението од останатите земји. Поради тоа, Австрија спаѓа во земјите со релативно ниска стапка на невработеност. Имено, населението кое е невработено, а притоа активно бара работа изнесува 5.3 проценти од вкупното работоспособно население. Стапката на невработеност кај населението со австриско државјанство изнесува 4.9 проценти, додека пак невработеноста кај жителите со неавстриско државјансто е малку поголема и изнесува 9.9 проценти.

Австрија секоја година има потреба од голем број на сезонски работници во областа на туризмот, земјоделството и шумарството. Токму затоа, нешто повеќе од 30.000 работници секоја година заминуваат на сезонска работа во Австрија. Постои висока побарувачка за најразлични видови на професии, меѓу кои како најбројни се вбројуваат: келнери, готвачи, помошници во кујна, собарки, чистачки, рецепционери и сл. Потребата за овие работници е најголема во два годишни периоди, и тоа: од ноември до март во западните региони на Австрија каде што се одржуваат зимските спортови; и од мај до октомври во сите туристички региони во Австрија. Потребното ниво на познавање на германскиот јазик варира во зависност од позицијата, но во најголемиот дел од огласите се бара негово основно познавање (B1/2 за позиции кои бараат секојдневна интеракција со клиенти; и А1/2 за останатите позиции). Работното искуство на слична позиција се смета за предност, а добредојдени се и сите препораки, сертификати и награди така што се земаат предвид при финалната селекција.

Трошоците за сместување и исхрана се во целост покриени од страна на компаниите кои вработуваат, па така останатите трошоци се минимални (работниците ќе бидат однапред запознаени со можните трошоци што може да произлезат во текот на престојот). Сместувањето се наоѓа во непосредна близина или во рамките на туристичкиот центар во кој работникот ја извршува својата работа.

Платата на работниците се утврдува во зависност од многубројни фактори како што се: колективниот договор помеѓу синдикатот и државата, бројот на работни часови, прекувремена и ноќна работа, работа за време на празници и сл. Имајте предвид дека врз основа на колективниот договор, минималната плата на работниците мора да изнесува најмалку 1000 евра, а од мај 2018-та година изгласан е нов колективен договор за вработените во угостителскиот сектор со кој минималната плата се зголеми од 1460 на 1510 евра бруто. Во однос на редовното работно време, утврден е фиксен износ на работни часови во текот на денот со можност за платена прекувремена работа во зависност од реалните потреби. Платите се разликуваат од професија до професија меѓутоа во просек се движат од 1300 до 1900 евра без вклучени бакшижи и бонуси. Притоа, најплатени се готвачите чија месечна плата достигнува до 1900 евра, а најмалку платени се келнерите и собарките со по 1400 евра. Во сферата на туризмот, донесен е специјален закон во кој е утврдено: бројот на работни часови во неделата или месецот; паузите за одмор; и слободните денови. Дополнително, законот предвидува исплата на 13-та и 14-та плата која им следува и на сезонските работници во зависност од бројот на месеци во активен работен однос.

Телешка чорба

Направете вистинска кафанска телешка чорба…

СОСТОЈКИ:

масло

кромид

500 гр телешко месо

350 гр морков

50 гр целер

20 гр брашно

сол

бибер

зачин

магдонос

1 јајце

кисела павлака

Начинот на подготовка погледнете го во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ во прилог:

141 нови случаи на ковид-19, почината е една пациентка

Во последните 24 часа се направени 1885 тестирања, а регистрирани се 141 нов случаи на ковид-19 во: Скопје-39, Куманово-10, Штип-23, Прилеп-1, Тетово-8, Струга-6, Битола-3, Охрид-2, Гостивар-13, Крива Паланка-2, Кочани-3, Пробиштип-1, Демир Хисар-3, Македонски Брод-3, Берово-1, Виница-3, Кратово-1, Свети Николе-1, Кичево-18.

Почината е една пациентка од Скопје (51г.) во болнички услови.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 12083,  бројката на оздравени пациенти е 8248, на починати е 529, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3306.

Според завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 5207, активни 1157

• Куманово 1173, активни 266

• Дебар 219, активни 128

• Штип 988, активни 342

• Прилеп 346, активни 38

• Тетово 1099, активни 175

• Струга 485, активни 151

• Велес 238, активни 26

• Битола 169, активни 76

• Охрид 301, активни 75

• Кавадарци 126, активни 97

• Гостивар 585, активни 285

• Гевгелија 25, активни 14 (*7 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 3 на Богданци)

• Струмица 41, активни 25

• Крива Паланка 29, активни 15

• Радовиш 36, активни 11

• Крушево 16, активни 3

• Кочани 115, активни 26

• Пробиштип 64, активни 18

• Демир Хисар 47, активни 33

• Македонски Брод 55, активни 42

• Пехчево 6, активни 0

• Берово 9, активни 5

• Валандово 7, активни 1

• Виница 36, активни 32

• Делчево 5, активни 3 (*4 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)

• Кратово 15, активни 3

• Свети Николе 244, активни 103

• Кичево 219, активни 133

• Ресен 146, активни 11

• Неготино 32, активни 12 (*10 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)

Рецепт за почетници: Ѓувеч

Рецепт за ручек кој лесно се прави.

СОСТОЈКИ:

500 гр пилешко

200 гр суви ребра

2 главици кромид

6-7 свежи пиперки

1 помала тиквица

1-2 моркови

2 домати

1 компир

малку мелена црвена пипер

сув зачин или сол

мелен бибер

ловоров лист

масло

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На масло пропржете крупно сечкан кромид, додајте сечкани пиперки на коцки и пропржете.

Додајте тиквици на коцки и компир, заедно со коцки суви ребра, па додајте зачин или сол, мелена пиперка, бибер и динстајте.

Тргнете од шпорет. Додајте измиен ориз па измешајте. Тепсијата намастете ја со масло и наредете сечкани домати.

Пилешкото посолете го, намастете го и ставете го во тепсијата. Печете на 210 степени околу 1 часа.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Популарно