Најатрактивните огласи за изминатата недела. Аплицирајте на некој од нив!

Почетна плата за првиот месец 18.000 денари, вториот 20.000денари, третиот 25.000денари. Њу Ејџ Компани има потреба од МЕНАЏЕР ЗА ПРОДАЖБА: https://kariera.mk/job/ATUzrq6p0EyxOuV0Fr8FsQ/menadjer-na-prodazhba

А1 Македонија со отворени 5 работи места: 

Сетек има потреба од ВОЗАЧ НА ТОВАРНО ВОЗИЛО: https://kariera.mk/job/YwEtoPUyz0GNwJ4OH6VLyA/vozach-na-tovarno-vozilo

Miss spice accessories за својата продавница во ТЕТОВО има потреба од ПРОДАВАЧ/КИ: https://kariera.mk/job/s65fvy8nuki8BZO3g2ALGQ/prodavach-ki-tetovo

Еуро Актива со отворени работни места за:

Тимот на Номад е динамичен, креативен и постојано во развој и има потреба од ПРОДАВАЧ: https://kariera.mk/job/2ZbQsTH75k2rNVd_qiDwdg/nomad-mobility-prodavach

Skopje East Gate дел од Balfin Group е во потрага по OFFICE MANAGER: https://kariera.mk/job/Pw4gFxmXa0-IZ-4EBJdXnA/office-manager

Филипче: Вирусот е тука, тој нема да исчезне, и мора да научиме да живееме со него

Прогнозите се дека ќе имаме поинаква многу подобра слика за состојбата со Ковид-19 во земјава до крајот на оваа недела, но ова го кажувам повторно со резерва заради тоа што ќе правиме анализи секој ден. Мора да сфатиме дека сите сме одговорни пред ова, истакна денеска министерот за здравство Венко Филипче.

Појасни дека очекувањата се врз основа на сите податоци кои сега ги имаат: бројот на заболени, времето кога се дијагностицирани и мерките кои освен рестрикцијата на терен се спроведуваат во детална анализа на контактите и следните контакти, и дека на крајот на оваа неделата ќе има резултати.

– Но, одлуките и препораките ги носиме врз основа на две работи – прво тие бројки кои секојдневно се анализираат и деталната анализа на епидемиолошките анкети од каде учиме кои се податоци што пациентите ги даваат за начинот на трансмисија, меѓутоа и пресеците во претходните две недели секоја последователно, рече Филипче.

Потенцира дека вирусот е тука, тој нема да исчезне, и мора да научиме да живееме со него.

– Новите проекции за одвивањето на епидемијата, епидемиолошката крива во светот се и до 2025 година со прогноза за пикови и во 2022 година, додаде Филипче одговарајќи на новинарско прашање по прес-конференцијата пред Секретаријатот за европски прашања по повод испораката на преостанатите осум уреди за механичка вентилација и различни единици на лична заштитна опрема од поддршката на ЕУ за земјава за борба против Ковид-19. 

Пауновски: Против правното лице веќе е преземена прекршочна санкција за оневозможување на службени лица во извршување на службена должност

Директорот на Државниот пазарен инспекторат, Стојко Пауновски по новинарско прашање во врска со вчерашниот инцидент во угостителски објект каде не им бил дозволен влез на инспекторите посочи дека против правното лице веќе е преземена прекршочна санкција, но ќе биде поднесена и кривична пријава.

„Против правното лице веќе е преземена прекршочна санкција за оневозможување на службени лица во извршување на службена должност…бидејќи ресторанот извршувал угостителска дејност и во внатрешниот дел, за што инспекторите имаат и докази, денеска е поднесена кривична пријава според членовите 205 и 206 од Уредбата на нашата држава. Против физички лица не преземаме никакви санкции“, порача Пауновски.

Укинат уписот на првачиња во тетовско училиште

Откако е утврден Ковид-19 кај наставничка од основното училиште Истигбал во Тетово, 40 други нејзини колеги самоиницијативно потшишале изјави за самоизолација, па процесот за прием на првачиња е прекинат.

Директорот Реџеп Алили по телефон изјави дека и тој е во самоизолација, а потенцира дека наставничката не работела на уписот на нови ученици.

– Пред два дена се дозна дека наша колешка е позитивна. Сите оние кои биле во физички контакт со наставникот самоволно се ставени во самоизолација. Јас утре имам термин да го направам Ковид-19 тестот, а наредните денови и другите наставници треба да бидат тестирани. Колешката не е дел од процесот на упис на учениците, таа предава на вишите одделенија. Исто така според здравствените препораки, тоа се одвиваше во посебна просторија и го прави посебна комисија составена од педагогот, психологот и две наставнички од нижите одделенија. Постапено е по протоколите и за дезинфекција на просторот во и надвор од училиштето. Поради ова, уписот на првачињата во училиштето е во прекин и ќе продолжи после 15 јуни, изјави директорот Алили по телефон.

Раководителот на Секторот за јавни дејности на општина Тетово Ахмед Ќазими го потврди случајот, а рече дека се преземени сите заштитни мерки.

-Таму веднаш се преземени сите превентивни мерки. Наставничката кај која е потврдено присуство на коронавирусот е предметен наставник во повисоките одделенија и не била во никаков контакт ниту со комисијата која го врши уписот на првачињата, ниту со децата и нивните родители. И покрај ова, од превентивни мерки, наставниците со кои таа можела да биде во контакт се ставени во самоизолација, а уписот на првачињата е прекинат до 15 јуни, истакна Ќазими.

Тој информираше дека во останатите основни училишта уписот на првоодделенците се одвива без проблеми и дека се практикуваа сите протоколи со кои се предвува дезинфекција на лицата и носење заштитна опрема.

Популарно