Дебар Мало ќе биде пешачка зона

Општина Центар изготви сообраќајно решение за забрана за сообраќај во вториот дел на Боемска улица во Дебар Маало, која ќе стане пешачка зона. Пешачка зона ќе биде делот од кафулето „Кантина“ до улицата Орце Николов.

„Сообраќајното решение е изготвено и предадено на одобрување во Министерството за внатрешни работи. На Боемска 2 ќе биде дозволено само влез на возила за дотур на стока, но во определен дел од денот. За да се затвори Боемска, улицата „Костурски херои“ ќе стане двонасочна“, вели градоначалникот на Општина Центар Саша Богдановиќ.

Видео: Тие не го заборавија својот трагично зaгинaт другар

После една година од трагичниот настан   во кој на пешачки премин беше прегазен ученикот Седат Мустафа, во  дворот на училиштето  „Коле Нехтенин“ во Штип , неговите соученици , засдија дрво. Емоциите денес беа нагласено присутни кај сите, а поготово кај оние што со него ја делеа училницата и клупите.

„9 часот и 5 минути училишното ѕвонче го означи почетокот на школскиот одмор и крајот на еден млад живот каде брзаш човеку и подолу има пешачки премин“

Чинот на сеќавање со учениците го сподели и Првиот човек на реномираното  училиште  Дејан  Павлов.

„Во чест на прерано згаснатиот живот ќе засидеме дрво кое ќе биде симбол да во иднина пазат сите возачи и да посакаме во иднина никогаш да не се случуваат вакви настани“ изјави  Дејан Павлов, дир. на СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип

Овој трагичен момент, конечно го реши безбедносниот појас   на најризичниот училишен премин во Штип каде досега имаше безброј несреки.

„Зголемена е безбедноста пред училиштето со изградбата на кружниот тек а ќе се поставува и ограда пред училиштето“ изјави Дејан Павлов, дир. на СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип

Трагедијата на семејството Седат од штипско Радање  комплетно го смени живоото во нивниот дом. Тие одбележуваат една година откако среката од нивнниот дом и го отстатпи местото на  жалоста.

„Многу тешко не знам како да ви опшишам, полошо нема, не м ожам да да спијам“ изјави Мазлим Мустафа, татко на Седат

Во мегувреме, возачот кој  ја предизвика несреката  неправосилно е осуден на 5,5 години затвор. Казна, која семејството повеке ги иритира отколку теши.

„Најмалку 15 години треба да се осуди а не  5,5 години но сепак ни една казна не може да го врати детето“  изјави Мазлим Мустафа, татко на Седат

За потсетување,  откако беше прегазен  на пешачки премин за време на големиот училишен одмор 15 годишниот Мустафа Седат  15 дема се бореше  за живот и беше во кома. Смртта по него дојде на 21 ноември  пред една година.

Во Германија ова никој не сака да го работи

Луѓе кои ќе ги  носат  мpтoвечките ковчези на погpeб и се потребни на Германија. Во изминативе години оваа работа генерално ја вршат пензионери и студенти.

Недоволниот број на вработени на ова работно место сеуште не довел до одложување на пoгpeб, вели Кристијан Јегер, директор на здружението за погpeби во Германија.

До неодамна ковчезите ги носеле пријателите или роднините, но сега тоа се променило.

“Како што се променувале солцијалните околности, стана нормално нивните места да ги заменат пензионери или студенти кои сакаат дополнително да заработат”, вели Јегер.

Казна од 500 евра за сопственикот кој си го напушил кучето

Несовесен сопственик на куче кој го напуштил, заработи казна од 500 евра во денарска противвредност. Тој ја напуштил кучката заедно со уште три кучиња кои биле нејзин подмладок, а пред инспекциските служби потврдил дека е сопственикот.

Казната му е изречена од страна на Агенцијата за храна и ветеринарство и е најверојатно прва во земјава. За случајот информираа и од АХВ. -Во конкретниот случај, казната е изречена врз основа на поднесена претставка од невладина организација за заштита на животните, која го вдомила кучето, а која по неколку месеци, истото го нашла напуштено заедно со уште три кучиња, нејзин подмладок.

Лицето пред инспекциските служби на АХВ потврдило дека бил сопственик на кучето кое не било микрочипирано, а за кое тврдел дека подолго време е изгубено, зашто немал поднесено пријава.

По пронаоѓањето, кучката која според претставниците на невладината организација чека вдомување во Англија, била повторно згрижена од нивна страна и стерилизирана, а нејзините кучиња се вдомени – информираат од агенцијата.

Aгенцијата за храна и ветеринарство апелира до сопствениците на домашни миленици, до крајот на годинава да ја искористат можноста и бесплатно да ги микрочипираат милениците во рамки на кампањата за бесплатно микрочипирање која почна во септември минатата година, а чии активности се реализираат во рамки на тригодишната Стратегија за благосостојба на животните на АХВ.

За оваа намена, обезбедени се бесплатни 100 илјади микрочипови за домашните миленици

Популарно