Ќе се зголеми ли повторно цената на струјата?

Ќе поскапи ли струјата поради прекинот на производство од хидроцентралите? Недостатокот ќе се обезбедува од увоз, се додека условите не се нормализираат. Од државните електрани велат сеуште е рано да се формира нова цена, до крајот на годината ќе важи постојниот шестмесечен договор помеѓу ЕСМ и Универзалниот снабдувач. За првите три месеци од наредната година, цената ќе се знае до средината на декември.

,До 31.12.2020год. на сила е 6 месечниот договор со Универзалниот снабдувач, и струјата од страна на ЕСМ ќе му се испорачува по цената која ЕСМ ја даде на тендерот распишан од У.Снабдувач. Берзанските цени на струјата за првото тромесечје во 2021год ќе бидат познати на 15.12.2020год., а потоа и за вториот квартал. Тогаш ќе се прават и пресметките за цената која ЕСМ ке ја даде на тендерот на Универзалниот снабдувач за испорака на струја за периодот 1-6.2021 година.Во овој момент е рано да се формира цената, но АД ЕСМ континуирано работи на намалување на производната цена на струјата со цел на обезбеди стабилност на истата за домаќинствата, односно за крајните потрошувачи, се вели во дописот од ЕСМ

Дали увозот ќе ги натера енергетските компании повторно да бараат ново зголемување на цената, од регулаторна уверуваат нема да дозволат нов скок. 

Поради лошата состојба на природните и вештачките езера државата донесе одлука да го прекине производството на струја од хидроцентралите со образложение дека ако продолжат со работа има опасност да се загрози животниот свет. Од УХМР за Сител велат дека проблемите со сушата ќе продолжат и во следниот период.

Во изминатиот период преовладува исклучително сушно време кое предизвика намалување на водостојот на реките и езерата  во земјава. Врнежите кои беа во летниот период помогнаа моментално да се зголеми водостојот. Во наредниот период не очекуваме врнежи и нема изгледи за подобрување на хидролошката состојба, така што овој летен сушен период се очекува да продолжи и понатаму. За решавање на загрижувачката состојба неопходни се врнежи особено на снег, вели за Сител Атанас Угриновски од УХМР.

Инаку во август годинава струјата поскапе за 7,4 процетни  со образложение дека државните енергетски компании поради пандемијата имале намалени приходи.

Нов удар - за колку ќе се покачи цената на струјата?

За увоз на струја досега потрошени над 3 милиони евра. Поради сушата АД ЕСМ во овој месец набавиле од странство над 60 илјади мегават часови, по просечна цена од 53 евра за мегават час, велат од компанијата.

- Напоменуваме дека целта на АД ЕСМ е во иднина, согласно законот за енергетика од 2018г и либерализирањето на пазарот за електрична енергија, преку својата фирма ЕЛЕМ Трејд да го развива трејдингот, односно купувањето и продавањето на електрична енергија, во зависност од цената на струјата на берзите, се вели во дописот на АД ЕСМ.

Откако Владата одлучи да ја стопира работата на хидроцентралите поради празните акумуации, недостатокот на електрична енергија се  обезбедува од надвор.

Од друга страна метеролозите не најавуваат некој промени  и најверојанто увозот на струја ќе продолжи и во следните месеци.

Но дали тоа ќе повлече ново зголемување на цената, ќе се знае до средината на декември. До тогаш ќе важи шестмесечниот договор кој АД ЕСМ го има со Универзалниот снабдувач.

Во август цената на струјата се зголеми за 7,4 проценти, со образложение дека приходите на државните енергетки компании се намалени поради пандемијата, а неопходни се инвестиции во мрежата за да се обезбеди сигурно снабдување на домаќинствата со струја.

Рафајловски: Зголемувањето на данокот за куќа и стан во кој не се живее е популистичка мерка

Економскиот експерт Горан Рафајловски иницијативата на Владата за зголемување на данокот на имот за становите и куќите во кои сопствениците не живеат ја оцени како популистичка.

- Станува збор за уште едно катастрофално решение, како што беше данокот од 18 проценти за богатите. Јас се сложувам дека треба да се плати повеќе ако не се користи, но тоа треба добро да се пресмета. Ако сакате една милијарда во касата, треба сериозно да се работи во економскиот дел од владеењето, вели Рафајловски за Канал 5.

Педлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за даноците на имот., се најде на една од последните владини седници, но последните информации велат дека е вратен на доработка и треба да се најде на некоја од наредните седници повторно.

Премиерот Зоран Заев во интервју веќе најави дека ќе се менува овој закон и најави дека за втор стан, за куќа во која не се живее, или за деловен простор што не се користи, даночните стапки ќе бидат поголеми за трипати во однос данокот кој се плаќа за простор кој се користи. 

Премиерот вели дека треба да се зголеми данокот на имот поседот на недвижности кои не се во употреба. 

„Во него ставаме трипати повисок данок на имот за сите што имаат втор стан, трета куќа, деловен простор, сѐ што не е искористено, пред сѐ од државата, рече Заев во интервју за Дојчле Веле. 

Даноците на имот ги наплатуваат општините. Стапката е пропорционална и се движи од 0,1 до 0,2 проценти од пазарната вредност, а данокот се намалува за 50 отсто за станот или за куќата во која се живее.

Нема да има изедначување, жените сепак во пензија ќе одат на 62 години

Последните измени на Законот за работни односи со кои се предвидува задолжително пензионирање на 64-годишна возраст, поднесени од група пратеници, влегоа во собраниска процедура и го поминаа првото читање, според кој нема да има изедначување на старосната граница за мажите и жените, како што првично најавуваше Владата.

Последно е дека во измените на овој закон се предвидува задолжително пензионирање на 64 години, но, сепак останува можноста жените да се пензионираат и на 62 години, како што е регулирано во Законот за пензиско и инвалидско осигурување.

Пред два и пол месеци вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи рече дека нема да има намалување на старосната граница за пензионирање, но во пензиските реформи ќе има изедначување на годините за пензионирање на мажите и жените.

„Ние пензиските реформи ги навестивме и веќе следната недела имаме меѓусекторски состанок. Сакам да потенцирам дека во предвидените измени не е планирано намалување на возрасната граница за пензионирање туку изедначување на возраста за пензионирањето меѓу мажите и жените што е и уставна категорија, рече тогаш Битиќи.

Изедначувањето сепак не беше споменето во програмата на Владата за новиот мандат. Владата планираше да даде можност за предвремено пензионирање, но со намалување на износот за пензија. Дополнително беше најавено и дека мажите и жените ќе се пензионираат задолжително со навршување на годините за пензија односно 62 години за жени и 64 за мажи.

Според новото законско решение, пензионирањето со навршени 64 години ќе биде задолжително во јавниот и приватниот сектор, со исклучок на здравството и образованието, од 2022 година.

Популарно