Српска докторка која лекува пациенти заразени со Ковид открива какви тегоби имаат

Вирусот го напаѓа и системот на коагулација кај многу пациенти, а тромбозата и емболијата, кои можат да предизвикаат мозочен удар и срцев удар, се вообичаени.

Коронавирусот, покрај тоа што ги зафаќа белите дробови, кај голем број на пациенти, особено во вториот сега, го напаѓа и системот за коагулација, па затоа често се јавуваат тромбоза и емболија. Овие компликации можат да предизвикаат белодробна емболија, мозочен удар или срцев удар кај некои пациенти, па дури може да доведат и до смрт. Експертите велат дека е исклучително важно пациентите, дури и откако ќе бидат излечени од вирусот, треба редовно да прават скенер и лабораториски контроли кои вклучуваат и вредности на Д-димер.

„На почетокот на јули целото семејство доби Корона, а најпрво јас и едната ќерка бевме сместени во Ковид болницата, Чигота, на Златибор каде има пациенти со лесна до умерена клиничка слика. Повремено бев на кислород, а ќерка ми ниту еднаш. Околу десетина дена по напуштањето на болницата, сè уште имав пневмонија, која се повлекува многу бавно, а ќерка ми не. Сепак, таа неколку дена имаше 37 температура. По совет на доктор од клиниката, направивме и Д – димер, тест на крвта што укажува на зголемено згрутчување на крвта и сомневање за белодробен тромбоемболизам, односно тромб во белите дробови. Резултатите од Д-димерот и беа зголемени, а моите беа во нормални граници. Сепак, двајцата направивме скенирање и се покажа дека двајцата имаме белодробен тромбоемболизам“ – раскажа Л.М. од Златибор.

Ова не е единствен случај, лекарите и претходно предупредуваа дека короната, особено во вториот бран, предизвикува сериозно оштетување и на многу други органи.

Док. Д-р Милан Радовиќ, помошник директор за пулмологија и координатор на болницата „Ковид“ во КЦ Ниш, изјави за „Курир“ дека „појава на зголемена коагулација на крв е забележана кај некои пациенти кои имаат Ковид 19, а кои веќе имаат изразени системски нарушувања“.

Пулмонолог Прим. Д-р Татјана Радосављевиќ вели дека е многу важно да се вршат редовни прегледи, дури и по завршувањето на болеста:

„Секако, лабораториските контроли треба да се прават почесто, бидејќи сè уште не знаеме како ќе се одвива понатаму, вирусот е нов. Колегите кои работат во Ковид болниците, редовно вклучуваат вредности на Д-димер во овие контроли, особено кај луѓето кои веќе се хоспитализирани. По три месеци од престанокот на тегоби треба да се направи контрола на скенерот.“

Овој раствор е инфузија за цвеќињата

Главната компонента за нега на цвеќињата и растенијата е навременото и правилно ѓубрење. Меѓутоа, на билките им треба и внимание и љубов како и редовни третмани кои ќе им помогнат да бидат раскошни и убави.

Покрај органските додатоци за собни растенија кои можат да се најдат во сите земјоделски аптеки, подеднакво корисни за билките можат да бидат и домашните раствори, а ние денеска ви претставуваме рецепт за еден раствор кој го користат сите искусни цвеќари.

Дали сте знаеле дека аспиринот, освен што се користи за медицински цели, може да го поттикне растот на билките и да им помогне да се регенерираат? Аспиринот содржи салицилна киселина која помага билката да расте и е корисен за сите растенија, без разлика дали ги одгледувате во двор или во саксии.

Сè што ви е потребно за овој раствор е една таблета аспирин и еден литар дестилирана вода.

Начин на подготовка:

Издробете ја таблетата и ставете ја во дестилираната вода, а потоа мешајте сè додека не се растопи. Со ваквиот раствор може да се залеваат или да се прскаат билките, а за најдобри резултати правете го тоа еднаш неделно.

Еве како делува овој раствор на растенијата:

  • делува на развојот на коренот
  • со редовна употреба, цвеќето станува побујно
  • аспиринот може да спречи производство на етилен кој е најчеста причина за овенување на цвеќињата
  • аспиринот е одличен и за букети – во вазната додајте една издробена таблета аспирин и цвеќето ќе остане свежо подолго време

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Онколозите предупредуваат од исхраната да се исфрлат овие намирници

Бројот на заболени од оваа тешка болест се зголемува во последно време и затоа неопходно е да се препознаат симптомите.

Онколозите ги истакнуваат најчестите симптоми кои укажуваат дека настанал рак во телото. Секако, најдобриот начин е редовната посета на лекар и систематски прегледи кои често луѓето ги избегнуваат. Јасните сигнали се јавуваат дури кога болеста се развила, а тогаш веќе е доцна.

Слабост – ова е предизвикано од значаен губиток на крв, што доведува до губење на протеинот хемоглобин, чија главна функција на транспортот на кислородот до ткивата и органите, поради што се чувствува генерална слабост во телото.

Нагло губење на тежината – ако изгубите 5 килограми месечно од необјасниви причини, ова е аларм да се јавите на лекар. Тоа може да биде предизвикано од нарушено здравје на белите дробови, желудникот и органите за варење.

Покачена телесна температура – зголемената телесна температура која не поминува со денови е реакција на нарушениот имунолошки систем.

Болка – овој систем се појавува во последните фази од ракот.

Ракот е многу лоша болест која напредува брзо и затоа е важен редовниот преглед.

Превенцијата на ракот може да се постигне со усвојување на здрави навики:

  • Намалување на употребата на рафинирани масла.
  • Исфрлање на газираните сокови.
  • Да се намали исхраната на јадења од микровална.
  • Да се исфрли употребата на алкохол.
  • Да се намали користењето на преработена храна.
  • Да не се конзумира храна од пластична амбалажа.
  • Преработениот шеќер да се намали на минимум.
  • Овие намирници треба да се дел од исхраната:
  • Многу овошје и зеленчук.
  • Мед.
  • Протеини од зеленчук.
  • 2 чаши вода на празен желудник.
  • Здрави сокови.
  • Топла храна, но не зрела.

Популарно