Д-р Гњатовиќ објасни колку долго антителата штитат од Ковид 19

Српската докторка Марија Гњатовиќ, истражувач на Институтот за примена на нуклеарна енергија (ИНЕП), зборувала за имунитетот, антителата и реинфекцијата со коронавирус.

„Од почетокот на епидемијата тестиравме повеќе од 25.000 луѓе, од кои 1.000 ги следиме во склоп на студијата и се покажа дека повеќето од заболените од Ковид во текот на март се уште имаат антитела. Вчера овде беше жена која боледуваше во март и нејзиното ниво на антитела е ист како кога беше установено дека развила имунитет после инфекција. Ако природно стекнат имунитет трае во повеќето случаи еве веќе седум месеци, и тоа без значаен пад на ИдГ телата, немаме причина да не веруваме дека тие луѓе од Ковид 19 ќе бидат заштитени скоро една година“, објаснила докторката Марија Гњатовиќ, истражувач на Институтот за примена на нуклеарна енергија, за имунитетот и реинфекцијата со коронавирус.

Најпрво се сметаше дека имунитетот после прележана корона трае најмалку 3 месеци, за потоа да се смета дека ИдГ антителата подолго не штитат, смета докторката. Нагласила дека има и такви кај кои имунитетот се губи, како и дека тоа е најчесто случај кај лица кои имале асимптоматска форма на вирусот или многу блага клиничка слика.

„Не е дури ни правило имунитетот да исчезне кај сите кои и не знаејќи прележале вирус или многу лесно го пребродиле. Напротив, станува збор за помал број случаи, но и тие имаат друга имунолошка меморија“, додала докторката.

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Брз тест кој открива дали вашиот мозок е здрав

Истражувањето било спроведено на повеќе од 1.300 луѓе.

Јапонците смислиле едноставен тест во кој стоењето на една нога 20 секунди може да укаже на когнитивни проблеми, но и на ризик од мозочен удар.

Стоењето на едната нога може да изгледа како детска игра, но може да открие многу за здравјето на една личност, според студијата на Универзитетот во Токио на повеќе од 1.300 луѓе.

Според неа, луѓето кои не можат лесно да одржат рамнотежа додека стојат на едната нога со отворени очи 20 до 30 секунди имаат намалени когнитивни функции.

Ова само по себе не е проблем, но понатамошните истражувања открија дека борбата за одржување рамнотежа, исто така, носи поголем ризик од мозочен удар порано во животот, бидејќи може да резултира од болести на малите крвни садови и повторливи хеморагии или мали крварења во мозокот.

– Стоењето на едната нога е едноставен начин за мерење на рамнотежата и стабилноста на телото, односно нестабилност која може да биде последица на абнормалности на мозокот – изјави водачот на студијата, Јашуру Табара.

Популарно