Ова се пет причини зошто се дебелеете на стомакот

Ако со диети и вежбање не се постигнува очекуваниот ефект и не се губи вишокот од стомакот, можеби правите некои грешки кои ја саботираат целта. Ова се 5 чести виновници поради кои наслојките на половината не сакаат ,,да си заминат,,.

1.НЕДОСТИГ НА МАГНЕЗИУМ

На нашето тело му е потребен магнезиум за нормално работење на срцето, нервите и мускулите, а учествува и во активацијата на повеќе од 300 ензими кои обезбедуваат непречен ток на бројни процеси во телото.

Но, овој важен нутритиент има влијание и на губењето килограми и обликувањето на телото. Истражувањето објавено во Journal of Nutrition открило дека доволното консумирање на магнезиум се поврзува со ниското ниво на гликоза и инсулин (показатели за дебелеењето).

Друго едно истражување открило дека магнезиумот делува ефикасно и на чувството на надуеност во текот на менструалниот циклус. Имено, оние жени кои во организмот имаат доволно магнезиум се чувствуваат помалку надуено и отечено.

Совет: Храната богата со магнезиум е зелениот лисјест зеленчук, гравот, мешунките и јаткастите плодови. Ако сакате да земате надоместоци од магнезиум, задолжително консултирајте се со стручњак.

2. ХРАНА СО ПРЕМНОГУ СОЛ

Кога имате чувство дека по некое солено јадење се чувствувате надуено, не ви се присторува. Голема количина сол на дневна база може да ви го ,,надува,, изгледот. Дури повеќе од 90 % од луѓето ја пречекоруваат дневна доза сол од 4 грама, што ги саботира напорите за губење вишок на стомакот.

Совет: За да го намалите вносот на сол во организмот одбегнувајте сол во храната. Вкусот на јадењата засилете го со разни зачини. Обидете се да готвите со кумин, чили, ѓумбир, рузмарин или цимет. На тој начин солта нема да биде единствениот засилувач на вкусот и ќе ви треба во многу помала количина.

3. КОНСУМИРАЊЕ ГАЗИРАНИ ПИЈАЛОЦИ

Газираните пијалоци се празни калории кои влијаат на обемот на половината. Имено, само две чаши газиран пијалок дневно предизвикува салото во пределот на стомакот да се собира пет пати побрзо. Големата количина шеќер во овие пијалоци предизвикува желба за храна, па јадете повеќе отколку што треба.

Совет: Одлична и здрава алтернатива на газираните пијалоци се природните овошни сокови. Освен тоа, држете се до препорачаните осум чаши на ден вода дневно и обидете се да своето мени да ги ставите чаевите, секако незасладени.

4. ПРЕМАЛКУ СОН

Ако имате чувство дека постојано ви недостига сон (освен што сте веројатно хронично уморни) ,,спречувате,, да се топат масните наслаги од стомакот. Истражувањето објавено во American Journal of Epidemiology открило дека жените кои спијат само пет часа имаат 32% шанси да бидат дебели од оние кои спијат повеќе. Имено, поради недостигот на сон во текот на денот консумирате повеќе масна храна, а виновник за тоа е грелинот. Производството на овој хормон на гладот, како што го нарекуваат, е токму зголемено поради недостигот на сон.

Совет: За да го регулирате апетитот, а со тоа и тежината и салото околу стомакот, спијте препорачaн број часови, најдобро од седум до девет часа во текот на ноќта. За да спиете поквалитетно, исфрлете ги сите електронски уреди од спалната, собата нека ви биде малку постудена од остатокот на станот. Идеална температура е 18 степени. Одбегнувајте кофеин доцна навечер и држете се до рутината на спиење, дури и ако тоа значи станување рано за време на викендите.

5. ЈАДЕТЕ ПОГРЕШНИ МАСНОТИИ

Телото не реагира на ист начин на сите маснотии. Истражувањата покажуваат дека високот внос на заситени масти (како оние од животинско потекло) го зголемуваат насобирањето на масти. Од друга страна, незаситените маснотии кои содржат омега-3 масни киселини како ние во кокосот, ленот, оревите, семките од сончоглед, маслиново масло, авокадото, делуваат противвоспалително и имаат одличен ефект врз телото.

Совет: Коригирајте го консумирањето на маснотии и избалансирајте ја исхраната, бидејќи преголемата количина било на заситени или на незаситени масти нема да има позитивен ефект врз вашата линија.

Доколку имате над 40 години овој зачин треба да биде вашиот најдобар пријател

Овој моќен зачин ќе го намали чувството на глад, но исто така ќе придонесе во тоа вашиот метаболизам да работи како што треба.

Иако промените во организмот со текот на годините се нормална појава, постои едноставен начин да ја подобрите состојбата на организмот.

Кај жените по 40-та година од животот метаболизмот забавува, па така килограмите многу полесно се зголемуваат. Експертите тврдат дека само еден зачин е доволен за да се направи голема промена.

Буковецот содржи капсаицин, материја која го поттикнува забрзувањето на метаболизмот, а доволно е само прстофат од овој зачин за да се постигне ефектот.

Го забрзува метаболизмот

Докажано е дека капсицинот ја зголемува телесната температура и ги забрзува процесите на варење и губење на маснотии. Храната богата со белковини (пилешко месо, риба) побрзо се вари кога во неа ќе се додаде барем малку буковец. Руските доктори тврдат дека редовното консумирање лута храна во мали количини го забавува и стареењето, но го јакне и имунитетот.

Го намалува чувството на глад

Докажано е дека капсацинот може да го намали чувството на глад што значи дека помалку ќе јадете во текот на денот.

Го намалува крвниот притисок

Бројни истражувања покажале дека капсицинот го намалува и нивото на крвниот притисок.

Го подобрува варењето на храната

Буковецот може да го подобри здравјето на системот за варење на храна, а тоа го намалува ризикот од настанување на канцер на желудникот.

Овој раствор е инфузија за цвеќињата

Главната компонента за нега на цвеќињата и растенијата е навременото и правилно ѓубрење. Меѓутоа, на билките им треба и внимание и љубов како и редовни третмани кои ќе им помогнат да бидат раскошни и убави.

Покрај органските додатоци за собни растенија кои можат да се најдат во сите земјоделски аптеки, подеднакво корисни за билките можат да бидат и домашните раствори, а ние денеска ви претставуваме рецепт за еден раствор кој го користат сите искусни цвеќари.

Дали сте знаеле дека аспиринот, освен што се користи за медицински цели, може да го поттикне растот на билките и да им помогне да се регенерираат? Аспиринот содржи салицилна киселина која помага билката да расте и е корисен за сите растенија, без разлика дали ги одгледувате во двор или во саксии.

Сè што ви е потребно за овој раствор е една таблета аспирин и еден литар дестилирана вода.

Начин на подготовка:

Издробете ја таблетата и ставете ја во дестилираната вода, а потоа мешајте сè додека не се растопи. Со ваквиот раствор може да се залеваат или да се прскаат билките, а за најдобри резултати правете го тоа еднаш неделно.

Еве како делува овој раствор на растенијата:

  • делува на развојот на коренот
  • со редовна употреба, цвеќето станува побујно
  • аспиринот може да спречи производство на етилен кој е најчеста причина за овенување на цвеќињата
  • аспиринот е одличен и за букети – во вазната додајте една издробена таблета аспирин и цвеќето ќе остане свежо подолго време

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Популарно