Доколку ја имате оваа крвна група сте големи среќници

Луѓето со крвна група 0 се навистина посебни, поради тоа што можат да даруваат крв на сите други крвни групи, но сепак можат да примаат крв само од својата крвна група.

Но, тоа не е сè поради што тие се „поразлични“ од останатите луѓе. Луѓето со таа крвна група се посклони на некои болести, но имаат и некои моќни особини со кои се истакнуваат во популацијата.

Способност за лидерство, проактивност, голема количина на енергија и способност секогаш да останат фокусирани,  се некои од нивните најдобри квалитети, а исто така знаат да бидат моќни и продуктивни.

Од друга страна, посклони се кон некои болести, како што се чиреви, дисфункција на штитната жлезда, ниско ниво на хормон на штитната жлезда и недостаток на јод.

Таа дисфункција може да предизвика непосакувани последици како прекумерна телесна тежина и задржување на вода во телото.

Во Јапонија крвната група 0 одамна се поврзува со одреден вид на личност. На разговор за работа Јапонците потенцијалните кандидати често ги прашуваат која крвна група се.

Луѓето со крвна група 0 се опишуваат како одговорни, предадени, организирани, фокусирани, совесни и практични.

Исто така се верува дека тие се побистри и подобри логичари од останатите. Тоа е така поради тоа што нивните предци биле ловци кои набљудувале и најпрецизно ја проценувале околината за да преживеат.

Хиперактивни и импулсивни

Кога се под стрес можат да се налутат, да станат хиперактивни и импулсивни. Лошата исхрана, неодостатокот на вежбање и нездрави навики и склоност кон стрес, ги прават подложни на штетни метаболистички процеси, како што се отпорност на инсулин, забавена активност на штитната жлезда и дебелина.

Исто така тие имаат поголемо ниво на желудочна киселина од останатите крвни групи, поради што често имаат чувствителен желудник, а склони се кон настанување на чир на желудник.

Луѓето со крвна група 0 треба да избегнуваат кофеин и алкохол. Кофеинот може да биде особено штетен поради тоа што го зголемува адреналинот којшто и онака е висок кај луѓето со таа крвна група. Им се препорачува физичка активност, 3 до 4 пати неделно.

Доколку имате над 40 години овој зачин треба да биде вашиот најдобар пријател

Овој моќен зачин ќе го намали чувството на глад, но исто така ќе придонесе во тоа вашиот метаболизам да работи како што треба.

Иако промените во организмот со текот на годините се нормална појава, постои едноставен начин да ја подобрите состојбата на организмот.

Кај жените по 40-та година од животот метаболизмот забавува, па така килограмите многу полесно се зголемуваат. Експертите тврдат дека само еден зачин е доволен за да се направи голема промена.

Буковецот содржи капсаицин, материја која го поттикнува забрзувањето на метаболизмот, а доволно е само прстофат од овој зачин за да се постигне ефектот.

Го забрзува метаболизмот

Докажано е дека капсицинот ја зголемува телесната температура и ги забрзува процесите на варење и губење на маснотии. Храната богата со белковини (пилешко месо, риба) побрзо се вари кога во неа ќе се додаде барем малку буковец. Руските доктори тврдат дека редовното консумирање лута храна во мали количини го забавува и стареењето, но го јакне и имунитетот.

Го намалува чувството на глад

Докажано е дека капсацинот може да го намали чувството на глад што значи дека помалку ќе јадете во текот на денот.

Го намалува крвниот притисок

Бројни истражувања покажале дека капсицинот го намалува и нивото на крвниот притисок.

Го подобрува варењето на храната

Буковецот може да го подобри здравјето на системот за варење на храна, а тоа го намалува ризикот од настанување на канцер на желудникот.

Овој раствор е инфузија за цвеќињата

Главната компонента за нега на цвеќињата и растенијата е навременото и правилно ѓубрење. Меѓутоа, на билките им треба и внимание и љубов како и редовни третмани кои ќе им помогнат да бидат раскошни и убави.

Покрај органските додатоци за собни растенија кои можат да се најдат во сите земјоделски аптеки, подеднакво корисни за билките можат да бидат и домашните раствори, а ние денеска ви претставуваме рецепт за еден раствор кој го користат сите искусни цвеќари.

Дали сте знаеле дека аспиринот, освен што се користи за медицински цели, може да го поттикне растот на билките и да им помогне да се регенерираат? Аспиринот содржи салицилна киселина која помага билката да расте и е корисен за сите растенија, без разлика дали ги одгледувате во двор или во саксии.

Сè што ви е потребно за овој раствор е една таблета аспирин и еден литар дестилирана вода.

Начин на подготовка:

Издробете ја таблетата и ставете ја во дестилираната вода, а потоа мешајте сè додека не се растопи. Со ваквиот раствор може да се залеваат или да се прскаат билките, а за најдобри резултати правете го тоа еднаш неделно.

Еве како делува овој раствор на растенијата:

  • делува на развојот на коренот
  • со редовна употреба, цвеќето станува побујно
  • аспиринот може да спречи производство на етилен кој е најчеста причина за овенување на цвеќињата
  • аспиринот е одличен и за букети – во вазната додајте една издробена таблета аспирин и цвеќето ќе остане свежо подолго време

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Популарно