ОГЛАС ЗА РАБОТА: Бараме жени со големи гради

Огласот бил поставен на прозорецот на кафулето "Стамперс" во малиот град Хокитака, а фотографии од истиот брзо се прошириле на социјалните мрежи.

„Потребни се работници. Пријавете се внатре. Мора да имате големи гради, убава насмевка и добар став. И мажи можат да се пријават“, стои во огласот, со што се укажува на тоа дека жените кои не ги исполнуваат овие услови не мораат ни да одат на разговор за работа.

На социјалните мрежи огласот наишол на поделени реакции, од оние кои го бранеле тврдејќи дека е очигледно шеговит, додека други го критикувале дека е сексистички.

„Ако пишуваше: Мора да имате големи гради, убава насмевка и добар став. И жени можат да се пријават - тоа можеби ќе поминеше како симпатично“, вели еден од коментарите.

Огласот дошол и до новозеландското министерство за економија, иновација и работа од каде за "NZ Herald" истакнале дека е прекршен законот за човекови права од 1993-та година кој забранува објава на огласи за работа кои имаат намера да вршат дискриминација.

Нови сознанија и претпоставки за мистериозната „Планета Х“

Астрономите повторно ја враќаат на сцена тезата за тн. „Планета Девет“ или „Планета Х“, веројатно слична на нашата карпеста планета што се наоѓа на работ на Сончевиот Систем.

Откако астрономите му го одзедоа статусот на планетата на Плутон во 2006 година и го нарекоа џуџеста планета, нашиот Сончев Систем официјално има осум планети.

Но, некои астрономи, сепак, се скоро убедени дека постои и деветта планета. Набљудувајќи го Кујперовиот Појас каде што има претежно астероиди и џуџести планети, а којшто се наоѓа вон орбитата на последната планета Нептун, научниците откриле дека движењето на објектите во него се под нечие влијание, пишува „Астрофизикал журнал“ (The Astrophysical Journal).

Сите тела во Вселената, всушност, се под влијание на основните сили во природата, како што е гравитацијата. Преку оваа сила која се јавува во присуството на тежината и масата, сѐ што се наоѓа во тоа пространство, е некако поврзано меѓусебно, бидејќи преку неа се чувствува влијанието на сите други тела и предмети во околината, дури и на најоддалечените. Поради влијанието на гравитацијата, на пр., луѓето стојат на земјата, планетите се вртат околу ѕвездите, а галаксиите околу нивните јадра…

Знаејќи го тоа, астрономите користеле компјутер за моделирање на гравитационите сили потребни за движењето на објектите во Кујперовиот Појас, па откриле дека за тоа движење би била потребна планета најмалку 10 пати поголема од Земјата.

Научниците Патрик Софија Ликавка од Универзитетот Киндаи, недалеку од Кобе, јужна Јапонија и Такаши Ито од тамошната Национална астрономска опсерваторија на тој начин утврдија дека најдоброто објаснување за движењето на вселенските тела во Кујперовиот Појас, е сè уште невидена, неоткриена планета поголема од Земјата што кружи околу Сонцето оддалечена 250 – 500 пати повеќе од растојанието меѓу Земјата и нашата ѕвезда.

И други астрономи се согласуваат со овие сознанија и претпоставки.

Проблемот е што оваа планета, доколку постои, е релативно мала и прилично оддалечена од Сонцето, недоволно осветлена од неговите зраци, па засега е тешко видлива за човекот и нашата технологија. Но, веќе за следното десетлетие се најавени нови, посовремени телескопи за подобро истражување на небото, што можеби ќе имаат таква способност да го докажат (не)постоењето на „Планетата Х“.

Секоја боја во пастата за заби има своја улога

Многу луѓе ја опишуваат пастата за заби како тробојна смеса што се става на четка за заби. Изборот на бои не е случаен, т.е. производителите со причина ги полнат тубите со бел, бело-сино-црвен производ или сосем друга комбинација.

 

Секоја боја има различни состојки со одделни ефекти врз забите. Се чини, поради некоја причина, велат познавачи, производителите на пасти за заби не се потрудиле доволно да им објаснат на потрошувачите зошто нивните пасти имаат одредена боја.

Белите пасти, на пр. содржат супстанции кои го отстрануваат плакот и спречуваат појава на кариес.

Црвената лента во смесата главно има активни состојки неопходни за нега на непцата, а пак, сината лента служи за освежување на здивот. Покрај тоа, сините пасти содржат и состојки со антимикробно дејство.

Има и пасти со зелена, наместо сина линија.

Некои истражувања, сепак, посочуваат дека во некои случаи боите немаат никаква врска со ефектите, туку тоа е рекламно-маркетиншки потег бидејќи е откриено дека луѓето купуваат повеќе пасти со три бои. 

Голем романтичар или опасен манипулатор?

Понекогаш во врската сите аларми се вклучени и сите ги гледаат и слушаат, се чини само вие сте слепи и глуви, во име на љубовта.

Бидејќи сме заљубени и сакаме врската да опстои, тешко и е да ги видиме и прифатиме овие предупредувачки знаци.

Прочитајте ги овие знаци на чиста манипулација што партнерите кои се вешти манипулатори ги претставуваат како невидена романтика и љубов.

Овие партнери се токсични и не се добри за вас, без разлика колку добри и романтични работи прават за вас.

Секогаш мора да знае каде си

Сосема е ок партнерот да биде известен за твоите планови, но ако го следи твојот дневен распоред до минута и сака да знае точно каде си, со кого и што правиш, тоа е веќе знак на опсесивност и параноја, а не љубов.

Ти не си нечија сопственост, а со постојана контрола не се гради доверба, туку златен кафез.

Постојано се јавува и праќа пораки

Комуникацијата е клучна во секоја врска. Јавувањето и праќањето пораки обично е поинтензивно на почетокот на врската и е разбирливо дека сакате да ја чуете саканата личност. Но, кога тие повици и пораки почнуваат да стануваат алатка за контрола и следење, тоа е знак за обид за манупулација, а не љубов базирана на доверба.

Ако се наоѓаш во позиција постојано да се објаснуваш зошто не си одговорила веднаш на порака или не си кренала по првото ѕвонење, време е за сериозен разговор, а можеби и прекинување на врската.

Наметнува теми на разговор

Секој има свои граници и конфор зона. Ако партнерот те притиска да му кажеш работи кои ти не сакаш да ги споделиш, тоа е јасен знак на емоционално малтретирање.

Овие манипулатори најчесто сакаат да извлечат информации за тебе или за твоите блиски, за да може подоцна да ги злоупотреби против вас. Ова е далеку од романтично однесување. Овој човек не те сака тебе, сака да поседува некој кој ќе му се плаши.

Само вие двајца

Убаво е чувството да знаеш дека си нечиј приоритет и дека сака да поминува време со тебе. Но, се раѓа сомнеж кога ќе сфатиш дека тој нема пријатели, не е близок со семејството, не го сакаат колегите… Другата крајност може да биде дека не сака да те запознае со нив.

Јасен знак за неговата посесивност, а не љубов, е инсистирањето поретко да се гледаш со твоите пријатели, членови на семејството, колеги и колешки, додека тоа не се сведе на само на официјални средби на кои по можност и тој ќе присуствува.

Те „прогонува“ на социјалните мрежи

Неговата „љубопитност“ не застанува на испрашување каде си и со кого си. Тој го анализира секој твој чекор на социјалните мрежи, кои ти се пријатели на Facebook, чија фотографија си лајкнала на Instagram, што си напишала на Twitter… И потоа следат долги дискусии по секоја точка за твојата активност на социјалните мрежи.

Што е следно? Да побара лозинка за твоите профили?

Популарно