Како правилно да ги подготвите тестенините за да не ве дебелеат?

Тим од нутриционисти ги проучувал тестенините направени од бело брашно и дошол до интересни резултати. Тестенините се богати со јаглехидрати, кои првенствено ги има во лебот, но и во компирот и оризот.

Истражувањето докажало дека на појавата на вишокот килограми не влијае толку храната богата со јаглехидрати колку храната со висок гликемиски индекс (ГИ). Нејзина единствена цел е нагло да ја зголеми енергијата, преку ненадеен скок на шеќерот во крвта.

Меѓутоа, кога шеќерот во крвта нагло ќе скокне, тој се намалува брзо, доведувајќи повторно до чувство на глад. Експертите кои ги проучувале тестенините, кои главно се користат за подготовка на паста, дошле до заклучок дека ако шпагетите се приготвуваат правилно, тие имаат помал гликемиски индекс од лебот, компирот и оризот.

Како што објаснија нутриционистите Лиза Сандерс и Џоана Славин, кои го спровеле ова истражување, начинот на кој се подготвуваат шпагетите е од клучно значење.

- Точно е дека ќе се здебелите ако на одреден начин подготвувате тестенини. За почеток не смеат да се преварат. Гответе ги точно минути колку што пишува на пакувањето, дури и неколку минути помалку. Готвењето тестенини ја менува структурата на скробот. Кога не ги преварувате, гликозата побавно се разградува во дигестивниот систем, а тоа помалку ќе влијае на нивото на шеќер во крвта, и подолго време ќе бидете сити – објасниле истражувачите во студијата.

Според д-р Трејси Робертсон, истражувач на Одделот за нутриционистички науки на Универзитетот во Сари, друга важна работа е како ги сервирате шпагетите, односно дали ги јадете ладни или топли.

- Шпагетите треба да се сервираат ладни. Многу е важен и сосот што оди со нив, кој често е поважен од самите тестенини. Ако користите прелив од домати или сос со зеленчук, тоа ќе има многу повеќе придобивки за вашето здравје отколку јаките сосови со мелено месо. Многу луѓе сакаат шпагетите да ги јадат топли така што се топи и пармезанот врз сосот. Јаките, висококалорични сосови кои се полни со масно, висококалорично сирење во комбинација со жешките тестенини дефинитивно се лоши за вашата тежина – истакна д-р Робертсон за Тајмс, а за тоа пишува и Сан.

Музиката може да поттикне побрз раст и развој на растенијата

Изложувањето на растенијата на монотон звук ја стимулира активноста на габите, коишто пак, може да поттикнат побрз развој на растенијата, покажува ново истражување. Наодите на Универзитетот „Флиндерс“ во Аделаида, Австралија, се објавени во списанието „Бајолоџи летерс“ (Biology Letters).

Ова откритие оди во насока на потврда на можноста дека музиката може да биде корисна за побрз раст на земјоделските и градинарските култури.

– Дали може да влијаеме на микробните заедници на почвата или растенијата како целина? Може ли да го забрзаме процесот на обновувањето на земјиштето со стимулирање со природни звуци? Каков ефект може да има ова врз фауната на земјата? Има многу важни прашања што не окупираат и на што работиме, појасни водечкиот автор на испитувањата, Џејк Робинсон.

И забавно-научното ТВ-шоу „Разбивачи на митови“ (Mythbusters) своевремено ја тестираше оваа хипотеза со повеќе видови музика. Полунаучните наоди открија дека дет-металот и класичната музика (Моцарт) се наводни „малку поделотворни“ врз растенијата од другите видови музика.

Имајќи предвид дека растителниот свет денес се соочува со низа предизвици и проблеми за коишто е одговорен човекот. Имено, поради ерозијата на почвата, уништувањето на шумите, загадувањето и зголемената опасност од исчезнување на одредени растителни видови, научниците стравуваат дека иднината на светот биодиверзитетот и посевите да бидат загрозени.

Врз основа на претходни испитувања, каде што бактерија „E. coli“ била изложена на звучни бранови, австралиските истражувачи го испробаа влијанието на звукот врз растот и развојот на габата „Trichoderma harzianum“.

Оваа габа често се користи во органското земјоделство поради нејзината способност да ги заштити растенијата од патогени, да ја подобри количината на хранливи материи во почвата и да го забрза растот. Така, научниците ја изложиле флората на звукот „Tinnitus Flosser Masker на 8 kHz“. Тоа е комбинација од различни звуци на различни фреквенции што човечкото уво може да ги слушне, наменети за смирување на тинитусот (зуење во ушите) или за запивање на бебињата.

– Замислете да го слушнете звукот на старо радио меѓу каналите. Ги избравме овие монотони звуци од контролирани, експериментални причини, но можеби, разновиден или природен звучен пејзаж, би било подобар избор, изјави Робинсон.

Според едно објаснение, акустичниот бран се претвора во електрично полнење што ги стимулира печурките, и тоа е познато како „пиезоелектричен ефект“. Се работи за создавање електричен полнеж (а со тоа и електричен напон) на површината на специјално исечен кристал, којшто е еластично деформиран од надворешна сила.

А пак, друга теорија се однесува на ситните рецептори на габичните мембрани наречени механорецептори. Тие можат да се споредат со илјадниците механорецептори на човечката кожа одговорни за сетилото за допир, со што човекот одговара на притисок или вибрации.

– Ние претпоставуваме дека звучните бранови ги стимулираат овие механорецептори во габите, коишто потоа предизвикуваат верига биохемиски настани што ги вклучуваат или исклучуваат гените, како што се оние одговорни за растот, рече Робинсон.

Тој додаде дека прелиминарните истражувања посочуваат дека габите реагираат на звукот, но науката сè уште не знае дали тоа им користи и на растенијата. Тоа ќе значи оти истражувањето продолжува.

ЕК бара информации од Јутјуб, Снепчет и ТикТок за начинот на препорачување содржини на корисниците

Европската комисија испрати барања до Јутјуб, Снепчет и ТикТок да и достават дополнителни информации за дизајнот и начинот на функционирање на нивните системи за давање препораки на корисниците.

Барањето е испратено согласно Законот за дигитални услуги на ЕУ (ДГА), кои ги обврзува онлајн платформите да преземат мерки за намалување ризиците кои произлегуваат од нивните системи за препораки, вклучително и оние кои може да влијаат на менталното здравје на корисниците и кои се поврзани со ширењето на штетни содржини.

Комисијата бара од Јутујуб и Снепчет да и достават детални информации за параметрите што ги користат нивните алгоритми за препорачување на содржини на корисниците, како и нивната улога во засилувањето на одредени системски ризици, вклучително и оние поврзани со граѓанскиот дискурс, менталната благосостојба на корисниците и заштитата на малолетници. Барањата првенствено се однесуваат и на мерките за спречување на ширењето на илегални содржини и на промовирањето на нелегални дроги и говор на омраза.

Од ТикТок, пак, ЕК бара да и достави повеќе информации за мерките што ги презел за избегнување на манипулациите и злоупотребите на услугата од страна на злонамерни актери, како и за намалување на ризиците поврзани со изборните процеси, плурализмот на медиумите и граѓанскиот дискурс, врз кои може да влијаат одредени препораки до корисниците.

Трите платформи имаат рок за доставување на бараните информации најдоцна до 15 ноември. Врз основа на добиените одговорите, Комисијата ќе донесе одлуки за нејзините следните чекори поврзани со овие прашања.

Согласно член 74 став 2 од ДСА, за доставени неточни, нецелосни или погрешни информации на одредени барања од нејзина страна, Еврокомисијата може на онлајн платформите да им изрече парични казни. Санкции се предвидени и за недавање одговор на барањата до крајниот предвиден рок.

Не го чувајте чоколадото во фрижидер

Чувањето чоколадо во фрижидер придонесува тоа да придобие лош вкус. Според стручњаците и познавачите, тоа е лошо од неколку причини, пишува порталот „Индекс“.

Имено, чоколадото лесно може да ги апсорбира вкусовите на другите намирници во ладилникот, па тоа, се чини, е главна причина за губење на слаткиот вкус. Промената на бојата е уште еден проблем што се јавува кога влагата во фрижидерот влијае врз шеќерот во чоколадото, којшто се јавува на површината и тоа добива „бледа“ боја.

Се препорачува чоколадото да се чува на место каде што температурата е меѓу 12 и 18 Целзиусови степени.

Популарно