Ковачевски: Најдобар начин да се оддаде почит на делото на св. Климент Охридски е да се продолжи неговата мисија

Најдобар начин да се оддаде почит на безвременското просветителско дело на патронот на македонската култура свети Климент Охридски е да се продолжи неговата мисија, а тоа е направено со успехот да се издигне македонскиот јазик на рамниште со јазиците во светот, а Македонската православна црква да биде еднаква со сите канонски православни цркви, истакна премиерот Димитар Ковачевски.

На свеченоста „Св. Климент Охридски – извор на нашата духовност и образование“, која се одржа во Националната и универзитетска библиотека што го носи токму името на просветителот, ученик на браќата Кирил и Методиј и прв словенски епископ, претседателот на Владата рече дека македонскиот јазик досега признат во културата и науката, денес е и политичка реалност во Европа и во светот, рамноправен со јазиците кои се во службена употреба во ОН, НАТО и ЕУ.

-Ова значи дека македонскиот јазик е еден од официјалните јазици во светот. Минатата година успеавме на македонски јазик да биде потпишан првиот меѓународен договор со Европската Унија, а истовремено почна преведувањето на севкупното европско законодавство на македонски јазик. Со тоа првпат, во многувековните заложби за негов рамноправен третман, го поставивме македонскиот јазик на рамноправно рамниште со јазиците на 27-те земји членки на ЕУ... Денес и Македонската православна црква, како наследничка на древната Охридска архиепископија, се впишува како автокефална, еднаква со другите сестрински цркви, еднаква со сите канонски православни цркви во светот, рече Ковачевски во обраќањето.

Ја нагласи упорноста на свети Климент, кој и во тешки времиња и прогонства, рече, не се откажал од намерата и светата цел во која имал силна верба - за просветување на Словените на македонска почва, „издигнувајќи се во една од најзначајните личности за македонската писменост и меѓу првенците на европската обединувачка идеја“.

-Свети Климент Охридски добива значајно место и во европскиот цивилизациски развој, како мисионер за духовно и културно обединување на народите. Ракописи од Охридската школа денес се наоѓаат речиси во сите значајни светски библиотеки и установи... Уште пред повеќе од 1100 години, благодарение на свети Климент, Охрид се издига во значајна образовна, културна и духовна европска престолнина од каде се шират писменоста и цивилизациските вредности, истакна Ковачевски.

Потенцирајќи го огромното значење на св. Климент Охридски во најширока смисла, тој порача дека моќта и улогата на еден народ не зависат од неговата големина, бројноста или од големината на неговата територија, туку од „способноста да остане цврст во визионерските потфати, дури и кога тие на прв поглед изгледаат невозможно“.

-Денес Република Северна Македонија успеа со храбри и мудри одлуки, помогнато од наследениот обединувачки дух, да се консолидира на домашен план. Решивме предизвици кои со децении како карпа ни стоеја на патот на напредокот. Затоа денес на нас се гледа како на посакувана членка и во Европската Унија, фактор на стабилноста во регионот, и во европски контекст. Мора да се интегрираме и во Европската Унија затоа што  ние како Македонци и сите граѓани на Република Северна Македонија носиме суштински, демократски, цивилизациски вредности, како што е обединувањето на различностите. И, едноставно, ги заслужуваме европските интеграции, порача претседателот на Владата.

Како што рече, „перфидно и штетно е граѓаните да се збунуваат со лажни заплашувања во однос на македонскиот идентитет, којшто никој никогаш, низ вековите - не успеал, ниту некогаш ќе успее да го побие“.

-Убеден сум дека ваквите обиди се веќе препознаени од мнозинството граѓани и многу скоро, но и засекогаш, ќе се најдат на буништето на штетниот и опасен лажен патриотизам, додаде Ковачевски. 

Во својот говор тој се осврна и на заложбите на Владата за грижа и заштита на  македонскиот јазик и култура – лани се реконструирани кубуси на покривиот на НУБ која, рече тој, во својот фонд има над три милиони библиотечни единици, чии корени досегаат до делото на сесловенските просветители Кирил и Методиј.

 -Со буџетски средства, во Институтот за македонски јазик овозможивме трајна заштита на околу пет милиони записи со стари македонски текстови, како дел од нашето духовно богатство, а некои од нив датираат дури и од 14 век. Започнавме со формирање Центар за промоција на македонскиот јазик во село Љубојно. Поддржавме дигитализиран Толковен речник на македонскиот јазик и Правопис на македонскиот јазик во дигитална форма. А меѓу низата активности за заштитата на македонскиот јазик е и поддршката на донесувањето нов Закон за употребата на македонскиот јазик, нагласи Ковачевски. 

На свеченоста во НУБ за животот и творештвото ан свети Климент се осврна проф. д-р Димитар Пандев, кој рече да не бил св. Климент и неговата Охридска книжевна школа, ништо не ќе останело ниту од споменот за светите браќа Кирил и Методиј и нивната просветителска мисија и борбата со тријазичниците и тој, рече, „би останал затскриен во некое римско или византиско или германско ковчеже“.

Отец Милан Ѓорѓевиќ од МПЦ-ОА  истакнувајќи дека денешното празнување е исклучително важно, ги цитираше зборовите на архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан дека „на св. Климент не му требаат нашите пофалби, туку нам, како народ и како црква, ни требаат пофалбите на св. Климент“.

-Не е доволно да се фалиме со свети Климент, туку да го почитуваме и славиме и, пред се, да го следиме неговиот пример. Зашто тој и по 11 столетија останува мерило за вистинските вредности, рече отецот пренесувајќи ги зборовите на поглаварот на МПЦ-ОА. 

Чествувањето на свети Климент Охридски почна со положување цвеќе пред неговиот споменик на платото на НУБ од делегации на Владата, Армијата, од институции, установи што го носат неговото име, претставници на меѓународната заедница, политички партии...

Денот по повод свети Климент Охридски – 8 Декември повеќе од една деценија е државен празник и е неработен за сите граѓани на Република Северна Македонија.

Демири: Ќе најдеме решение да му се помогне на Индов

Министерот за здравство Илир Демири денеска на новинарско прашање во врска со случајот Леонид Индов изјави дека Владата и Министерството се комплетно посветени и ќе се изнајде решение со кое ќе му се помогне, односно ќе му бидат покриени трошоците. Системско решение, како што посочи, во предизборниот период и во време на техничка влада, не може да се најде.

-Досега е направено многу. Зборувавме со семејството и брзо ќе добиете епилог. Не сакам медиумска кампања апропо изнаоѓање на решение. Значи, Владата и Министерството за здравство се комплетно посветени и ќе најдеме решение да му се помогне не само на Индов, туку на секој еден пациент кој има потреба, изјави Демири пред почетокот на панел дискусијата по повод одбележувањето на Денот на ретки болести во Скопје.

Тој напомена дека сега треба да се најде решение со кое ќе биде задоволен Индов и ќе бидат покриени трошоците, а за системско решение ќе се зборува после изборите.

-Системско решение во оваа техничка Влада и предизборие не може да се најде. Треба да се најде решение со кое ќе биде задоволен Индов и ќе бидат покриени трошоците, а за системско решение после изборите ќе зборуваме, од повеќе сектори зависи тоа. Значи, промена на регулативи и на закони не зависи само од Министерството за здравство, додаде Демири.

Се намалува бројот на заболени од грип

Во текот на осмата недела од 2024 година (19-25.02.2024), пријавени се 820 случаи на заболени од грип/заболувања слични на грип, што е за 40,8% помалку во споредба со претходната седмица. Бројот на пријавени лица оваа недела споредено со 8-ма недела од минатата сезона  е намален за 6,0%, а во споредба со бројот за 8-ма недела од типичната епидемиска крива, е помал за 67,4%, соопшти Институтот за јавно здравје.

Во однос на возрасната дистрибуција, 496 лица се на возраст од 15-64 години, 178 се деца од 5-14 години, 74 се над 65 години и 72 се деца на возраст од 0-4 години. Највисока инциденца има кај децата на возраст од 5-14 години.

Најмногу заболените се пријавени во Кавадарци – 180 и во Струмица – 134, а во останатите градови бројот на пријавени е помал од 100.

Во текот на оваа недела, регистрирани се два смртни случаја асоцирани со грип. Станува збор за лица на возраст од 49 и 65 години од Скопје и Велес кои биле хоспитализирани во КИБФС и ГОБ 8-ми Септември. Кај едно од починатите лица е утврдено присуство на коморбидитети (бубрежни, кардиолошки, дијабет) и не биле вакцинирани со вакцина против сезонски грип. Кај починатите лица, лабораториски е потврдена Influenza А(H1)pdm09 и Influenza А – несубтипизиран.

Во сезоната 2023/2024 вкупниот број на случаи на грип/заболувања слични на грип изнесува 12.741. Во споредба со истиот период од минатата сезона, бројот на пријавени случаи е зголемен за 55,5%, а во однос на моделот од последните 13 сезони има намалување од 19,1%.

Во досегашниот тек на сезоната на грип, регистрирани се 11 починати лица асоцирани со грип, 5 од Скопје и по едно лице од Велес, Куманово, Неготино, Гостивар, Демир Хисар и Штип, шест од возрасната група на лица 15-64 години и пет од возрасната група на лица над 65 години, сите хоспитализирани, 10 со коморбидитети и сите невакцинирани против сезонски грип.

Прехранбените производи од утре без гарантирана цена

Мерката за гарантирана цена на дел од прехранбените производи, како лебот, млекото, јогуртот, тестенините,...,  дел од месните производи, како и на безалкохолните пијалаци и пивото од утре нема да важи. Истекува и рокот на владината одлука со која беа намалени увозните давачки за зеленчукот. Институциите најавуваат засилени контроли за да се интервенира во случај на драстично поскапување на производите, со оглед дека законот за нефер трговски практики, со кој се очекува да се амортизира состојбата, се уште не е изгласан. 

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи вчера порача дека секое неетичко однесување на кој било трговец ќе се казни.Тој повика да реагираат Комисијата за заштита на конкурентноста и Организацијата за заштита на потрошувачи и повтори дека најсоодветно решение е да се изгласа законот за нефер трговски практики. 

-Замрзнувањето на цената  е една од мерките која не содветствува со пазарната економија, треба да се вратиме во нормалните текови на живеење, а секако останува на бизнисмените да се однесуваат соодветно. Државниот трудов и Државниот пазарен инспекторат веќе од заутре ќе бидат на терен и за секое евентуално зголемување на цените коишто излегуваат од секоја нормална пазарна логика, соодветно ќе реагираме. Тоа нема да значи дека ако во Собранието нема разум за носење закон за нефер трговски практики, ние нема да реагираме, изјави Битиќи.

Министерството за економија веќе се изјасни дека нема да биде продолжена мерката за гарантирана цена. Очекува со законот за нефер трговски практики, што по скратена постапка е во собраниска процедура и ја помина првата фаза во комисиите,  да се стави ред во нелојалната конкуренција во трговијата и да доведе до намалување на цените на прехранбените производи.

-Очекуваме ова законско решение, кое е целосно усогласено со европската регулатива и е со европско знаменце, да биде усвоено во најкраток можен рок. Со законот очекуваме да се намалат цените на прехранбените и земјоделските производи, изјави Бектеши за МИА.

Голем број прехранбени производи означени со „гарантирана цена“ од 20 септември се продаваа во маркетите по цена за 10 проценти пониска од износот на 1 август лани, согласно одлуката на Министерството за економија, чија важност истекува утре. 

Одлуката се однесуваше на: ориз бел, во пакување од 900 g до 1kg; брашно пченично тип 400 и тип 500; бел и полубел леб, векна, индустриски тип 450 g (цел и на парчиња), со исклучок на свежо печен леб во маркетите; други пекарски производи; бисквити „Petit Beurre“ и бисквити обични и посни од 300 до 500 g; наполитанки, со фил од какао крем (обични, непрелиени) од 300 до 500 g; тестенини (макарони и шпагети од тврда пченица обични) без и со јајца од 500 g; јунешко месо без коски, од бут или некој друг дел; свинско месо без коски, од бут или некој друг дел; мелено месо свинско и јунешко; пиле свежо или замрзнато (цело); пилешки стек свеж или замрзнат; чаен колбас (јунешки, свински и говедски) без додатоци и без слајс пакување; пилешка посебна салама (без слајс пакување); паштета од џигер и пилешка (без додатоци) во пакување од 95 и 100 g; трајно кравјо млеко (освен органско млеко и млеко со додатоци) со масленост од 2,8%, 3,2% и 3,5%, во пакување од 1 l; јогурт од кравјо млеко обичен (без додатоци) со масленост од 2,8% до 3,2%, во пакување од 1 l и 1,5 l; кисело кравјо млеко (обично, без додатоци) со масленост од 2,8% и 3,2%, во пакување од 300 до 500g; павлака од кравјо млеко со масленост од 12% до 20%, во пакување од 180 или 200 g; традиционално кравјо бело сирење и мешано бело сирење (без додатоци);  традиционален кравји и мешан кашкавал (без додатоци) и свежи јајца од кокошка.

До утре е во сила и Одлуката за изменување на одлуката за определување на највисоки цени за одделни производи во трговијата на големо и трговијата на мало што се однесува на: светло пиво во пакување од 1,5 l во шише; газирани пијалаци (сокови) во пакување над 1 l во шише; негазирани пијалаци (сокови) во тетрапак пакување и минерална, газирана и негазирана природна изворска вода во пакување над 1 l во шише. Завршува важноста и на одлуките за намалување на увозните давачки за увоз на свеж зеленчук според која применливата царина е 10 отсто за кромид, праз, карфиол и брокула, салата, моркови, модар патлиџан и тиквици, како и за намалување на увозните давачки за увоз на свежи домати, краставици и пиперки и за кои применливата царина е 10 отсто. 

Институтот за економски истражувања и анализи Фајнанс тинк, во последниот Бриф за политиките "Ефективни и/или скапи? Дали владините мерки за справување со кризата со цените на храната и енергијата ги заштитија граѓаните?", наведува дека е неопходно да се размислува за замена на нетаргетирана мерка за замрзнати цени на основните прехранбени производи со друг контингент мерки, зависно од проблемите што евентуално се присутни на терен.

-Ако постои нефер договарање за цените на прехранбените производи, во услови кога растот на цените на инпутите во производиот процес или на цените од увоз е значајно намален, а кај некои производи дури и негативен, тогаш треба да се впрегнат механизмите на антимонополското законодавство, вклучително и со законско проширување на надлежностите на Комисијата за заштита на конкуренцијата, покажува анализата на „Фајнанс тинк“.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во јануари во однос на јануари 2023 година, бележи зголемување од 3,2 отсто, а на цените на мало  од 2,8 отсто. 

Пресметките на Сојузот на синдикатите на Македонија покажуваат дека вредноста на синдикалната минимална кошница во февруари изнесува 57.476 денари, од кои 21.219 денари се потребни за храна, а потоа следуваат режиските трошоци - плаќање вода, електрична енергија и греење. Минималните трошоци на едно семејство во февруари годинава се зголемени за 313 денари во однос на јануари.

Популарно