Деаган Павловиќ Латас: Ова не се единствените две убиства на Палчо – човек кој убива првпат не може така да реагира и да се однесува!

Да има два полицајци со минимум 15-20 години искуство во полиција и двајца обвинители со минимум 15 години обвинителски стаж, да им се дозволи да работат автономно, стручно, без притисоци, без мувања, без ништо, дека случајот ќе го решат, и мотивот, и начинот, и деталите, и се. Во Македонија има луѓе, и во обвинителство и во полиција кои ја знаат работата, изјави вечерва новинарот Драган Павловиќ Латас во емисијата „Вечерното шоу на Богдан Илиевски“ на телевизија Алфа.

– Втората работа од која јас сум шокиран, скоро и колку веста за Вања. Јас го гледав Палчо во саати и во денови што се дешава непосредно пред убиството, првото убиство, времето до второто убиство и по второто убиство. Значи тој, условно, убива човек во Велес, потоа три четири дена живее најнормално во Скопје. Вториот ден има емисија на својот подкаст, убива девојче после тоа и си оди за Србија. И сега доаѓаме до заклучок, јас сум гледал луѓе во Србија кои беа по 10 години во војна, вклучително и Косово, 10 години. Сум гледал луѓе во Македонија кои имаа мини војна, луже со пореметен ум, од ратови, од убиства, инвалиди, загинати, сешто. Но, не сум видел таква концентрација, таква контрола на зло, така пореметен ум кој е опериран од емоции само во еден филм „Кога јагнињата ќе стивнат“ за Ханибал Лектор и Палчо. Само овие две лица, кои на филм убиле, и кои веројатно во живот убиле се однесуваат така, рече Латас.

Она што привлекува посебно внимание во зборовите на Латас се тврдењата, односно проценките, дека ова не се единствените две убиства на Љупчо Палевски – Палчо. Според него, човек кој убива првпат не може така да реагира и да се однесува.

– Моја претпоставка е, знаејќи го условно човекот, знаејќи ги институцииве во државава како која се купува, како која се продава и клановите кои се, и ставајќи го елементот како амалгам на Палчо ликот и неговото однесување, ако ги добиеме двата искусни полицајци од типот на Џанго, од типот на Бојчевски, од типот на Лазе, од типот на Џони, таков тип, два, и двајца обвинители со 15 години, основано претпоставувам дека ова не е единствено убиство на Палчо. Прво убиство на човек, ако е прво, не може така да реагира и да се однесува, не може. Јас само сакам два обвинитела и двајца полицајци да ги истражат овие две убиства, но и наназад, рече Латас.

Зоран Љутков најави реконструкција на локалитетот „Залив на коските“ на Охридското Езеро

Реконструкција и модернизација на системот за наводнување на комплексот „Залив на коските“ кај Градиште, повторно ставање во употреба на терасата на објектот за пријатен престој на посетителите, а од следната година и интензивни зафати за санација на платформата на наколната населба „Миќов град“ и кровните конструкции на колибите. Тоа денеска од Охрид го најави министерот за култура и туризам, Зоран Љутков, кој беше во посета на локалитетот.

Љутков по обиколката на комплексот заедно со директорот на Музејот и со стручните лица од Заводот за заштита на спомениците и музеј – Охрид посочи дека целиот комплекс е оставен на забот на времето без какви било интервенции за негово одржување, уште помалку некакви вложувања во него.

Бидејќи станува збор за исклучително важен локалитет во Охрид и еден од најпосетените места за туристите што остварува и економски бенефит, Љутков најави дека веднаш ќе се отпочнат поголем број проектни активности во насока на доекипирање и подобрување на условите за работа во комплексот, со цел натамошно нормално функционирање на комплексот.

Вршителот на должноста директор на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј од Охрид, Горан Патчев, од своја страна посочи дека понекогаш не се во прашање само средствата, туку и лошото менаџирање во управувањето со објектите што масовно се посетени од туристите и слабата поддршка од повисоките инстанци.

– Комплекот се одржува тековно, но може да се санира само онолку колку што се парите. Инаку „Заливот на коските“ на национално ниво е на второто место според приходите, и согласно тоа треба да се инвестира. Ние имаме изработено физибилити студија, така што треба да ги послушаме само добрите предлози и да одиме напред со добри практики, рече Патчев.

Инаку, Љутков уште ја искористи можноста да истакне дека во програмата на работата на Министерството за култура и туризам е предвидено културата да стане профитабилна дејност.

– Затоа и го споивме туризмот заедно со културата, бидејќи сметаме дека со развој и културниот туризам, културата може да стане значајна стопанска гранка, рече тој. 

(Видео) Нова инвестиција во Кисела Вода, ќе има нови 300 вработувања

Градоначалникот на скопската општина Кисела Вода Орце Ѓорѓиевски најави голема инвестиција вредна 20 милиони евра.

На површина од 22 илјади метри квадратни ќе се гради една од најголемите фабрики за производство на кондиторски производи со логистички центар.

Планирано е вработување на 300 лица, а производството е наменето за извоз.

- Големите работи доаѓаат со истрајност и со вистинска соработка. Гордост ми е да најавам дека во општина Кисела Вода ќе започне со изградба на една од најголемите фабрики за производство на кондиторски производи, како и логистички центар. Ова е македонска инвестиција со странски партнер, кои ќе изградат фабрика на површина од 22 илјади метри квадратни. Планирано е вработување на 300 лица, а производството е наменето за извоз. Вкупната инвестиција е 20 милиони евра. Од општина која беше пред банкрот, до општина со која сите се гордееме и каде почнуваат големи инвестиции. Да ни се множат успесите, изјави градоначалникот  Ѓорѓиевски кој сподели и видео на својот фејсбук профил.

Целото видео погледнете го ТУКА

Малолетниците кои беа најдени дрогирани се во стабилна состојба

Во свесна состојба се сите четворица малолетници кои вчера со тешка здравствена слика беа примени на Клиниката за токсикологија.

Директорот на Клиниката, Андон Чибишев утрово потврди дека децата се со стабилни витални параметри.

- Кај сите е докажано присуство на психоактивни супстанци. Не е докажано присуство на алкохол и немаат посериозни повреди, вели Чибишев.

Тие остануваат на Клиниката за токсикологија каде ќе продолжи нивното лекување и надзор.

Продолжува и истрагата за расчистување на целиот случај со малолетниците кои вчера во безсознание беа пронајдени во куќа во Скопје, а по пријава за нарушен јавен ред и мир. 

Популарно