Откриени две нови нуспојави од вакцина против ковид која ја примија многу македонски граѓани

Во најголемата студија за безбедноста на вакцината против Ковид до сега, научниците открија два нови, но исклучително ретки несакани ефекти – невролошко нарушување и воспаление на ‘рбетниот мозок.

Студијата спроведена на повеќе од 99 милиони луѓе од Австралија, Аргентина, Канада, Данска, Финска, Франција, Нов Зеланд и Шкотска, исто така, потврди колку се ретки познатите компликации на вакцината, при што истражувачите потврдија дека нејзините придобивки сè уште „многу ги надминуваат ризиците“, пишува Guardian.

Истражувачите кои работат како дел од Глобалната мрежа за податоци за вакцини користеа деидентификувани електронски здравствени податоци за да ги споредат стапките на 13 мозочни, крвни и срцеви заболувања кај пациенти по примањето вакцини од Pfizer, Moderna или AstraZeneca со стапката што би се очекувала за тие состојби кај населението пред пандемијата.

Студијата со високо ниво на точност ги потврди веќе познатите врски меѓу mRNA вакцините (Pfizer и Moderna) и ретките несакани ефекти на миокардитис (воспаление на срцевиот мускул) и перикардитис (отекување на тенката кесичка што го покрива срцето). Исто така, го потврди Гилен-Баре синдромот (каде имунолошкиот систем ги напаѓа нервите) и тромбозата на церебралните венски синуси (вид на згрутчување на крвта во мозокот) како ретки несакани ефекти поврзани со вакцината AstraZeneca.

Но, нов редок несакан ефект, акутен дисеминиран енцефаломиелитис – воспаление и оток во мозокот и ‘рбетниот мозок – исто така беше идентификуван во анализата на податоците како поврзан со вакцината од типот AstraZeneca.

Наодите беа објавени во петокот во меѓународното списание Vaccine.

Професорот Џим Батери, член на Глобалната мрежа за податоци за вакцини, рече дека откритието ги поттикнало истражувачите самостојно да ги потврдат несаканите ефекти со завршување на второто истражување, овој пат анализирајќи посебен сет на податоци од 6,8 милиони Австралијци кои ја примиле вакцината AstraZeneca.

Не само што австралиската студија го потврди акутниот дисеминиран енцефаломиелитис како редок несакан ефект, туку големата количина на податоци специфични за AstraZeneca, исто така, им овозможи да откријат уште еден нов редок несакан ефект, познат како попречен миелитис или воспаление на ‘рбетниот мозок.

Исто така според објавеното во списанието Vaccine во петокот, австралиската студија покажа дека податоците се преведени на екстремно низок ризик од акутен дисеминиран енцефаломиелитис од 0,78 случаи на милион дози и 1,82 случаи на милион дози за попречен миелитис.

Батери, кој исто така е висок истражувачки аналитичар во Детскиот истражувачки институт Мардок во Австралија, рече дека „не дознаваме за ретки несакани ефекти додека вакцината не се администрира на милиони луѓе“.

Батери рече дека ризикот од миокардитис е уште поголем со природна инфекција со Ковид отколку по вакцинацијата.

Двете состојби се сериозни, но пациентите обично се опоравуваат од нив, рече тој

Професорката Џули Лиск, експерт за вакцини на Универзитетот во Сиднеј, рече дека е важно овие наоди да се одржуваат во перспектива и дека инфекцијата со Ковид го зголемува ризикот од некои од овие ретки состојби „многу повеќе од самата вакцина“.

Таа рече дека студиите исто така потврдиле дека „нашите експерти за вакцини обрнуваат внимание на тоа кога вакцините предизвикуваат сериозни несакани ефекти и делуваат на нив“.

Не го чувајте чоколадото во фрижидер

Чувањето чоколадо во фрижидер придонесува тоа да придобие лош вкус. Според стручњаците и познавачите, тоа е лошо од неколку причини, пишува порталот „Индекс“.

Имено, чоколадото лесно може да ги апсорбира вкусовите на другите намирници во ладилникот, па тоа, се чини, е главна причина за губење на слаткиот вкус. Промената на бојата е уште еден проблем што се јавува кога влагата во фрижидерот влијае врз шеќерот во чоколадото, којшто се јавува на површината и тоа добива „бледа“ боја.

Се препорачува чоколадото да се чува на место каде што температурата е меѓу 12 и 18 Целзиусови степени.

Што не треба да се јаде пред спиење - ова се најштетните закуски

Закуска пред спиење му годи на телото, особено по долг, напорен ден. Сепак, она што се јаде пред спиење може или да го поддржи или да му наштети на човековиот метаболизам.

Погрешна закуска може да го наруши варењето, т.е. да ги забави процесите на согорување на маснотиите, но влијае и на сонот. Во оваа смисла, според стручњаците, трите најопасни вечерни „вкусни задоволства“ се сладоледот, чипсот и крекерите.

Сладоледот е една од најомилените идеи за убивање на гладот пред легнување. Сепак, се наведува, тоа не е толку добро за метаболизмот, сонот, а ни за тежината. Тоа, зашто сладоледот е полн со шеќер и масти, што може негативно да влијае.

Чипсот и крекерите се уште еден лош избор за пред спиење. Многу од ваквите грицки обично се направени со рафинирани јаглехидрати, нездрави масти и високо ниво на натриум. Токму последново доведува до задржување вода, што пак, води кон надуеност. Нивото на шеќер во крвта се зголемува поради јаглехидратите што може да го забават метаболизмот, и тоа многу брзо.

Овие производи обично содржат многу преработени и нездрави јаглехидрати. Тие можат да предизвикаат воспаленија во телото и нарушување метаболизмот.

Знаци што телото ги праќа ако се внесува премногу додаден шеќер

Прекумерното јадење шеќер може да има бројни здравствени последици, како што се зголемена телесната тежина, проблеми со спиењето, со варењето, или кариес... Но, не сите шеќери ги имаат истите одлики. Во таа смисла, се советува да се внимава на состојките во јадењата, на пр. да се бира непреработена храна и да се носат поздрави одлуки околу исхраната.

Фруктозата што се наоѓа во овошјето и зеленчукот, и лактозата во млечните производи - се природни шеќери за коишто не треба да има грижи, бидејќи таквата храна содржи и влакна и калциум. Додадените шеќери што често се наоѓаат во преработената храна, се оние што треба да се избегнуваат, а многумина консумираат премногу од нив. Додадени шеќери се сè она што се додава во храната за да биде послатка, вклучително и природни шеќери како мед и јаворов сируп, пишува „Евридеј хелт“ (Everyday Health).

- Иако некои додатоци можеби се поприродни од обичниот шеќер, тие можеби придонесуваат со калории, но не и со значителни количини на витамини и минерали, појаснува диететичарката Џесика Кординг.

Следат неколку знаци коишто телото ни ги испраќа ако внесуваме премногу додаден шеќер:

1. Зголемен апетит, глад и покачување на телесната тежина

Шеќерот ги задоволува нашите сетила за вкус, но не и нашиот стомак, според нутриционистката Кери Стонер-Дејвис. Без протеини, влакна и здрави масти, телото брзо го согорува шеќерот, што доведува до зголемена глад.

2. Раздразливост

И за чувство на нервоза и раздразливост, причината може да биде премногу шеќер. Истражувањата покажуваат дека превисоко ниво на шеќер може да го влоши расположението - до симптоми на депресија, како и да предизвика воспаленија...

3. Замор и недостаток на енергија

Бидејќи телото брзо го апсорбира шеќерот, и чувството на замор може да биде последица на премногу шеќер во исхраната.

4. Недоволно слатка храна

Ако храната веќе нема вообичаено сладок вкус како порано, и тоа може да биде знак дека внесувате премногу шеќер, а телото развило толеранција на високо ниво на слаткост.

5. Желба за слатки

Прекумерното внесување шеќер може да доведе до зависност. Така е зашто шеќерот го активира центарот за задоволство на мозокот, зголемувајќи го нивото на допамин, што потоа ја поттикнува желбата за слатки.

6. Висок притисок

Истражувањата покажуваат дека прекумерниот внос на засладени пијалаци има битна и значајна поврзаност со високиот крвен притисок.

7. Акни и брчки

Прекумериот внос на шеќер може да придонесе за појава на акни, а долгорочно може да предизвика и предвремено стареење на кожата. Тоа е така бидејќи шеќерот лачи непотребни материи што поттикнуваат стареење на кожата.  

Популарно