Три момчиња се заглавиле среде Треска, беа спасувани од специјалци од ЦУК

Во 19.12 часот e добиена пријава за итен случај на 112 во ЦУК дека три момчиња останале заробени на своевидно островче на средина во реката, заради испуст на водата од хидроцентралата „Матка“, а и од хидроцентралата „Козјак“, што е редовен процес за континуирано производство на електрична енергија со што редовно навечер има нагло зголемување на водотекот низ коритото на реката Треска, а секако има и покачување на нивото на реката.

Заради наглото покачување на реката Треска трите момчиња останале заробени на специфичен повисок песочно-чакален дел на средина на реката, на своевидно островче и немале можност да преминат на безбеден брег, бидејќи биле опкружени од двете страни со силна и брза вода. Се работи за 16-годишни момчиња кои во тој момент биле под силен притисок на страв и паника.

Од ЦУК веднаш се контактирани дежурните во Полициска станица Сарај од кои е побарано да се упатат на локацијата каде што се наоѓаат трите момчиња и ако се во можност согласно процедурите соодветно да интервенираат. Инаку, паралелно, беше воспоставен контакт и со Црвен Крст на Скопје кои информираа дека нивните тимови се волонтерски и не се во можност соодветно реагираат при овој случај, велат од ЦУК.

ЦУК побара директно од диспечерите во хидроцентралите „Козјак“ и „Матка“ (браните) веднаш да го намалат истекот на вода со што ќе се овозможи извлекувањето и спасувањето на момчињата. Во меѓувреме од страна на тимот на специјалните сили беше направен еден обид со чамец да се спасат децата, но заради големата вода тоа не можеше во тој обид безбедно да се реализира заради исклучително брзата и силна вода во зголеменото корито на реката Треска. Беше потребно да се почека погоден момент, поточно требаше време да се намали силината и нивото на водата и откако беше сопрена водата да истекува од двете брани.

Околу 23.00 часот од страна на дежурните од Полициска станица Сарај е добиено известување дека, по намалување на водостојот на реката специјалните тимови на МВР и селаните од село Грчец, момчињата успешно и безбедно ги префрлиле со чамец по течението на реката, но од другата страна на островот што гравитира кон селото Грчец.

По спасувањето на момчињата, ЦУК ги извести хидроелектраните „Козјак“ и „Матка“ за да можат непречено да произведуваат електрична енергија. 

Внук со остар предмет ја нападнал сопствената баба во Штип

Внукот со остар предмет ја нападнал сопствената баба на која ѝ барал пари и накит.

- На 16.07.2024 во 10.20 часот во СВР Штип, 61-годишна жена од Штип пријавила дека околу 01.00 часот во семејната куќа во Штип, по претходна расправија, нејзиниот внук А.Ј.(23) од Штип агресивно се однесувал кон неа и со закана со остар предмет ѝ барал пари и накит, информираа денеска од полицијата. 

Се преземаат мерки за расчистување на случајот. 

(Фото) Падна дел од плафонот во ГТЦ

Од фотографиите што се појавија на социјалните мрежи може да се забележи како е паднат дел од плафонот во Градскиот трговски центар.

Долго време се зборуваше во јавноста за лошите услови во самиот трговски како и за се помалиот број на купувачи посебно во попладневните часови за целата оваа ситуација да кулуминира со паѓање на дел од плафонот.

Ова не е прв пат да падне дел плафонот во ГТЦ, и досега за среќа нема повредени случајни минувачи во ваквите инциденти.

Популарно