ФОТО: Магаре со крила, произведува струја во Кавадарци

Проектот е наречен Пегаз, именуван по крилестиот коњ од митологијата. Тој беше дизајниран од страна на уметникот Филимон, и дизајнерот Амауд Верли од Франција.

Тоа е чуден проект- и поетски и практичен, традиционален и модерен, прогресивен и декадентен, будалест и неверојатен… На ваков начин француски новинари го опишуваат проектот Пегаз кој го спроведуваат двајца ентузијасти од Франција кои произведуваат електрична енергија со помош на сончеви колектори монтирани на магаре во планините во Кавадарци. Во репортажата за проектот понатаму се вели:

„А магарето изминатите десет дена оди низ Македонија со „големи крила“, две соларни панели монтирани на неговата седло. Жителите се поканети да ги поврзат нивните електрични апарати на ова дарежливо животно: мобилен телефон, батерија автомобил, радио, фен за коса …

Проектот е наречен Пегаз, именуван по крилестиот коњ од митологијата. Тој беше дизајниран од страна на уметникот Филимон, и дизајнерот Амауд Верли од Франција.

“Магарето ни е позајмено од страна на еден фармер, Ангел, еден ентузијаст човек, шеесетгодишен, тој работи на неговите ниви во ридовите околу Ваташа. Мора да се каже дека нашиот Пегаз, досега, беше главно посветен на пренесување дрва, велат тие.

Проектот функционира на тој начин што додека магарето пасе, на сонце, панелите се полнат.

(Фото) Им ја раскопаа улицата и повеќе од 1 година никој нејќе да ја поправи

Повеќе од една година жителите на скопската улица Козле 1 во Нерези кога ќе заврне дожд мораат да носат чизми затоа што цела улица е покриена со кал.

Проблемот се појави кога јавното претпријатие за Водовод и канализација ја раскопа улицата (изградена од самопридонес) за да постави цевки и ја остави така.

Сега и Водовод и Општина Карпош си префрлаат кој е домен да ја поправи улицата, а во меѓувреме ние си газиме и возиме е по кал кал како да живееме во 18 век. Има ли некој да пресече и да одлучи кој треба да ја поправи улицата?

Испратено од Еллам

Фото: Вака не се вози ни во Индија

Вистински хаос деновиве. владее низ улиците на Скопје. Граѓаните доставуваат фотографии од несовесни возачи.

Во центарот на Скопје Едниот врти лево каде што е забрането, а вториот вози во грешна насока, вака се вози во центарот на главниот град. Ова е раскрсницата кај Мавровка

Испратено од Жарко

(Фото) Мртви ладни си го раскопаа новит парк во Козле

Кој дал дозвола за поставување на  цевки во Паркот Македонија 2 ден( спроти поранешна Алумина )

Без разлика дали се работи за топловод, гасовод, водовор или било што и да е друго некој кој до вчера коси кубеше за зеленило денеска уништува огромна зелена површина. Одоворот треба да го дадат Град Скопје и општина Карпош но тој несмее да биде дека просторот ќе се врати во првобитна состојба.


После ваквото копање нема да има првобитна состојба. Многу од дрвата ќе се исушат а срушено се и летниковци и реквизити за играње за децата. Дали можеше да се избере да се постави оваа инсталација на само неколку метра понатаму на постоечкиот тротоар каде што нема зеленило? Или враќањето во првобитна состојба е многу поскапо паѓполесноме да се копа во паркот? 

Многу прашања остануваат неодговорени а најсиптоматично е што ќутат и дел од советниците во советот на општина Карпош од СДСМ кои живеат во непосредна близина на овие ровови од 3-4 метри длабочина.

Испратено од Столе

Популарно