ВИДЕО: Изум на битолчанец - оладете го домот без клима

Дејан Киревски од Битола веќе сите го знаеме. Ботолчанецот познат по своите видеа на ЈуТјуб со иновативни решенија за секојдневието.

Овој пат Дејан реши да ни помогне да се разладиме од пеколните температури. 

Испратено од Дејан

Фото: Децата замолија да не се палат огнови

Денеска се палат коледарски огнови.

Коледарските огнови се предвесник на Бадник.

Ова е стара македонска традиција, вечерта пред Бадник да се дочека надвор, крај оган, со чашка греена ракија во рацете, со погача, со македонски песни, со желби за здравје и бериќет.

Иако според толкувањата на црквата овие обичаи се пагански, граѓаните ги практикуваат како можност за дружење пред божиќните празници.

Меѓутоа во општина Аеродром -бул Јане.Сандански бр. 56 станарите подготвиле оган од „отпадни“ материјали, а децата од околината им оставија порака „ВО ИМЕ НА ДЕЦАТА ОД НАШЕ МАЛО НЕ ГО  ПАЛИТЕ ОВОЈ ОТРОВ“ На здравје ракија со иверица

Популарно