Иако секогаш практикував сигурен с.кс сепак закачив...

Една несреќна девојка го споделила своето животно искуство: „Јас нормално практикував сигурен секс, но пред 8 години добив генитален херпес. После дијагнозата ми се сруши светот и останав со момчето од кое го добив, бидејќи мислев дека никој друг нема да сака да биде со мене“.

Објаснила дека има полесен тип на херпес кој не се пренесува едноставно. Ако партнерот веќе има херпес на усните, речиси е невозможно повторно да му се појави вирусот по сексуален пат, рекла таа.

Додала дека таа размислува на тој начин сè додека не запознае некого, па потоа нејзиното рационално размислување се менува. На почетокот на секоја нова врска станува анксиозна и се плаши од одбивање.

Понекогаш на партнерите им објаснува дека има херпес симплекс тип 1, но не открива на кој дел од телото. Со тоа смета дека ја исполнила својата правна должност без срам. Тие тогаш најчесто мислат дека зборува за херпес на усните и споменуваат дека го имаат истиот проблем. Тогаш ѝ е полесно бидејќи знае дека веќе имаат вирус во себе и не постои ризик.

„Но, тајната ме убива, не можам да се опуштам. Секој пат кога имаме секс станувам нервозна и мојата анксиозност повторно е неиздржлива“, вели анонимната девојка.

На крајот на својата исповед раскажала дека одлучила дека на секоја нова врска ќе ѝ приоѓа отворено и веднаш од почетокот ќе признава за својата болест. Дел поради партнерот, а дел поради своето ментално здравје.

Предлог за денешен ручек

Печена ципура

Подготовка

Рибата прво ја чистиме и миеме. Ја засекуваме на три места и од двете страни. Ја посолуваме и побиберуваме внатре и од надвор. Во секој засек ставаме по тенко исечено парче лимон и тенко сечено парче лук. Вака ја оставаме рибата да се маринира околу час и половина во фрижидер. На плехот во кој ќе ја печеме рибата ставаме стапчиња за ражничиња на растојание од неколку сантиметри и врз нив дијаганолно редиме други стапчиња. Во празните простори од стапчињата ставаме парчиња кромид, лимон и морков и останатиот лук. Врз стапчињата ги редиме рибите. Секоја риба ја полеваме со маслинов зејтин. Во тавата додаваме и 200 милилитри бело вино и ги ставаме да се печат 40 минути на 180 степени .

Ова е одлично за секое утро

Одлучете вие кога сакате да го пиете овој здрав и вкусен пијалок, во зависност од тоа дали ви е потребна дополнителна енергија или за закрепнување.

Ова смуди е вистинска витаминска бомба и речиси веднаш ќе ја поттикне вашата енергија на повисоко ниво, благодарение на хранливото богатство на состојките од кои е направено.

Потребно е:

3 портокали, половина лажица брусница (свежи или замрзнати), половина банана, 1/4 лажица грчки јогурт, малку екстракт од ванила

Излупете ги бананите и портокалите, исечете ги на помали коцки, и заедно со сите други состојки, ставете ги во блендер. Кога сè ќе се соедини убаво и ќе стане хомогено и течно, истурете во чаша и веднаш испијте. Корисниот ефект ќе се почувствува после половина час.

Предлог за денешен ручек

Рендана компир пита

СОСТОЈКИ:

1,5 кг. компир

пола шолја пченкарно брашно

пола шолја бело брашно

пола шолја масло

пола прашок за пециво

2 јајца

сол и бибер

ПОДГОТОВКА:

Се мие, се лупи компирот и се ренда со ренде.

Се загрева рерна на 180 степени и се става да се загрее намастена тепсија.

Се соединуваат сите состојки во плехот и се рамнат, па се става да се пече 30 минути.

Се сече на коцки.

Супер е со јогурт и кисело млеко.

Популарно