Пилешко месо во необичен лут сос
СОСТОЈКИ:
4 парчиња пилешки гради, исечкани на ленти или коцки
1 лажица кафеав шеќер
1/4 шолја соја сос
2 лажици мед
2 лажички рендан ѓумбир
2 лажички сечкан лук
2 лажици лут сос
сол
бибер
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Измешајте шеќер, мед, соја сос, ѓумбир, лук и лут сос.
Посолете ги и побиберете ги парчињата пилешко.
Маслото загрејте го во голема тава. На умерена температура пропржете го пилешкото додека не порумени, околу минута од секоја страна.
Прелијте со подготвен сос преку месото и оставете благо да струи додека сосот не згусне, околу 10 минути.
Подготвеното јадење по желба посипете го со сусам.