Заев: Во следните три месеци нема да се плаќаат рати за кредити и нема да работат извршителите

Ние сме држава во развој, но подготвени ja пречекуваме оваа криза, следува поместување на плаќањето на кредитите и одлагање на извршувањата од извршителите, порача претседателот на СДСМ Зоран Заев во емисијата Клик плус на ТВ 21.

– Априлската рата и фирмите и граѓаните погодени од кризата ќе можат да ја платат во јули месец и ако требало да ја платат во април имаат уште 12 рати кои што им завршуват во април 2021 година почнувајќи сега со тој мораториум да плаќаат од јули 12 рата ќе им заврши во јули 2021 година. Тоа значи дека имаме буквално поместување за три месеци. Во овие три месеци и десет дена ќе се случи и стопирање на сите извршители, ќе има уредба со законска сила, сега владата е во вонредна состојба ќе има брзи и ефикасни модалитети, истакна Заев.

Лидерот на СДСМ истакна и дека со тимот експерти работи на нов, огромен пакет економски мерки за поддршка на стопанството, на фирмите, работниците и граѓаните, за санирање на економските последици од глобалната пандемија со коронавирусот, најавувајќи вкупна финансиска поддршка од 200 милиони евра во стопанството.

– 43.000 е бројката на вработени во угостителството и трговијата, кои се првично зафатени со кризата. Овие мерки кои се најавени од Владата, до сега имаат сериозен импакт. Особено кредитите без камата од Банката за развој, инвестиции во придонесите за вработените кои ги намалуваме за 50 отсто и други. Ние имаме до сега 20-тина милиони евра алокација кон здравствтото, потоа имаме кон Центарот на управување со кризи, Армијата, полицијата каде веќе 30 милиони евра се алоцирани. До 200 милиони евра ќе стигне финансиската подрршка за стопанството, рече Заев. 

Многу нови работни позиции на KARIERA.mk, меѓу работодавците и Техномаркет, Цементарница Усје, Алокејт Софтвер и Опен Ги Груп

Цементарница УСЈЕ АД Скопје е основана во 1955 година недалеку од копот за лапор северозападно од Скопје. Цементарница УСЈЕ АД Скопје претставува извонреден пример на компанија со одржлив развој. Нашите постојани вложувања во производната технологија, започнување и спроведување на разновидни проекти во сферата на заштитата на животната средина, развој на заедницата и останати проекти во областа на Корпоративната Општествена Одговорност се главните придобивки од нашата филозофија на одржлив развој.

Имаат отворено 2 работни позиции:

МАШИНСКИ ТЕХНИЧАРИ ВО ОДРЖУВАЊЕ

ПОМЛАД АСИСТЕНТ ЗА КОНТРОЛА НА КВАЛИТЕТ ВО СЕКТОР ЗА КВАЛИТЕТ

Open GI е специјализирана компанија за софтвер што нуди единствени и широко користени решенија во рамките на осигурителната индустрија. Како и развој и продажба на софтвер на компании низ Велика Британија и Ирска, одат подалеку со обезбедување поддршка и последователна нега што се протега во годините и децениите. Нивните тимови се експерти за разбирање на потребите на клиентите, прилагодувајќи ги според нарачано решение или надвор од продавницата, пред да го имплементираат и да ги сервисираат.

Имаат отворено 2 работни позиции:

IT SYSTEMS ADMINISTRATOR (LINUX)

QUALITY ASSURANCE ENGINEER

Брендот Техномаркет се појави на овој пазар како промотор на најсовремената технологија во областа на апаратите за домаќинство, црната (ТВ, аудио, видео) и белата техника, како и IT производите.  Првата продавница на брендот Техномаркет е отворена во Скопје,на улица Скупи, на површина од 1.750 м2.Набрзо потоа беше отворен и најголемиот продажен салон на Техномаркет во Скопје - кај Градскиот Стадион во Градски Парк и првиот продажен салон надвор од Скопје - во Битола. Оттогаш Техномаркет почна интензивно да ја шири својата продажна мрежа и да ги доближува своите производи и услуги до сé поголем број на потрошувачи. Денес, Техномаркет Македонија има 19 продажни салони ширум земјава, со тенденција за отворање на уште нови – во сите поголеми градови низ Македонија, сопствена логистичка мрежа  како и онлајн продавница.

Имаат отворено 4 работни позиции:

ТЕХНОМАРКЕТ ВРАБОТУВА ПРОДАВАЧ/КИ ВО ГОСТИВАР

ТЕХНОМАРКЕТ ВРАБОТУВА ПРОДАВАЧ/КИ ВО СКОПЈЕ

COIN CASA ВРАБОТУВА ПРОДАВАЧ/КА

ПРОДАВАЧ/КИ ВО ГОСТИВАР

Алокејт Софтвер е водечки меѓународен снабдувач на решенија за работна сила во здравствените сектори, одбраната и поморските сектори. Со над 800 клиенти и еден милион вработени распоредени дневно, Алокејт им служи на најголемите јавни и приватни институции ширум светот преку поддршка на оперативните и административните потреби на професионалците низ сите здравствени установи.

Имаат отворено 2 работни позиции:

RELEASE COORDINATOR

ASSOCIATE BUSINESS ANALYST

KARIERA.mk е сервис за поврзување на компаниите со кандидатите за вработување и им помага на кандидатите да ја најдат вистинската работа со тоа што може да аплицираат на активните огласи со само 1 клик.

Многу нови работни позиции, многу нови можности за вработување и кариера! Halk Insurance, Grant Thornton, Neuromedica и InPlayer Hub вработуваат нови членови на тимот

ХАЛК ОСИГУРУВАЊЕ АД Скопје е Друштво за неживотно осигурување кое се стреми кон брз развој и зголемено учество на пазарот на осигурување во Република Северна Македонија. На нашите вработени им нудиме динамична работа со можност за професионален развој и надоградба како и одлични услови за работа во средина со амбициозен и професионален тим.

Имаат отворено 2 работни позиции:

ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЈА ЗА ФИНАНСИСКО УПРАВУВАЊЕ И ИЗВЕСТУВАЊЕ

ОВЛАСТЕН АКТУАР

Грант Торнтон во Северна Македонија е водечки давател на услуги за ревизија, данок, аутсорсинг и советодавни услуги. Основана е во 1999 година, со 2 канцеларии во Скопје и 60 лица, применуваат силно техничко упатство и ширина на експертиза за да се осигураат дека клиентите добиваат навистина поинакво искуство. Тие се една од најпознатите фирми за професионални услуги во регионот посветени на служење на значителна и разновидна база на клиенти, која вклучува корпорации, финансиски институции, влади и лица со висока нето-вредност, отклучувајќи го нивниот потенцијал за раст, обезбедувајќи значајни, активни совети преку широк спектар на сеопфатни професионални услуги.

Имаат отворено 2 работни позиции:

ПРОЦЕНИТЕЛ

КОНСУЛТАНТ

InPlayer Hub се страстни за монетизација на содржини и се грижат за нивните клиенти и крајните корисници. Тие помагаат во поставувањето и растот на периодичните приходи за секоја компанија што сака да овозможи управување со продажба и пристап до Интернет за своите видео, аудио, датотеки и HTML содржина. Ова го прават преку постојана техничка иновација, негување на широк видео-центричен екосистем и со тоа што вистински партнер на нивните клиенти. Со управување на трансакции од  милиони долари, прават илјадници настани во живо профитабилни за индустријата ОТТ, сопствениците на права, агенциите, уметниците и корпорациите ширум светот.

Имаат отворено 2 работни позиции:

CUSTOMER SUCCESS AGENT

ADMINISTRATIVE AND FINANCE ASSISTANT

Неуромедика е првиот приватен медицински бренд во Македонија кој веќе 29 години работи на полето на современа и напредна здравствена заштита. 29 години искуство поминати низ константен раст и развој, и стремеж да се достигне врвно здравство и беспрекорни услови за лекување на нашите пациенти. Низ постојаното вложување и унапредување на работниот процес Неуромедика придонесува кон подобрување на квалитетот на медицинските услугите кои ги нуди. Неуромедика како ретко чист македонски бренд кој константно ги зголемува и подобрува своите работни капацитети, е особено посветена на квалитетот на медицинскиот кадар кој претставува главен извор на доверба во очите на граѓаните. Посебен акцент на работата на Неуромедика е ставен на современата дијагностичка медицинска апаратура и комплетната 24 часовна медицинска услуга со вклучена домашна посета и санитетски транспорт од страна на нашите медицински екипи.

Имаат отворено 6 работни позиции:

ВОЗАЧ

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ

ОПШТ ДОКТОР

МАРКЕТИНГ СПЕЦИЈАЛИСТ

ДОКТОР СПЕЦИЈАЛИСТ: ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГ/ФИЗИЈАТАР/ОРТОПЕД

ЛАБОРАТОРИСКИ БИОХЕМИЧАР

 KARIERA.mk е сервис за поврзување на компаниите со кандидатите за вработување и им помага на кандидатите да ја најдат вистинската работа со тоа што може да аплицираат на активните огласи со само 1 клик.

Најди ја вистинската работа за тебе! Зегин, А1, Флекс Кредит и Тиквеш се само дел од компаниите што вработуваат на KARIERA.mk

Флекс Кредит ДОО Скопје е Македонска небанкарска финансиска институција. Компанијата обезбедува брзи потрошувачки кредити/заеми, преку онлајн аплицирање и преку нашите филијали рапространети низ целата територија на република Северна Македонија.Флекс Кредит ДОО е дел од меѓународна финансиска група, која од 2013 година обединува компании специјализирани за кредитирање на потрошувачи во Источна и Јужна Европа. Во компанијата работат над 2.000 високо квалификуван кадар и соработници, кои работат во над 130 филијали во четири европски земји -Бугарија, Романија, Македонија и Шпанија.

Имаат отворено 5 нови работни позиции:

AГЕНТ ЗА НАПЛАТА ВО ТЕРЕН

ОФИС МЕНАЏЕР - ФИЛИЈАЛА ДЕБАР

ОФИС МЕНАЏЕР-ФИЛИЈАЛА ТЕТОВО

ОФИС МЕНАЏЕР- ФИЛИЈАЛА СКОПЈЕ

ТИМ ЛИДЕР-ФИЛИЈАЛА СКОПЈЕ

Зегин ДОО е првата приватна компанија во Република С. Македонија регистрирана за продажба на лекови. Како една од најуспешните и најголемите компании кај нас, со најдобра инфраструктура и најголема дистрибутивна мрежа, секогаш сме во потрага по талентирани професионалци кои сакаат да станат дел од нашето професионално семејство.

Имаат отворено 5 работни позиции:

ЛЕПАЧ НА ДЕКЛАРАЦИИ

АСИСТЕНТ ЗА ПРОДАЖБА - ШТИП И СТРУМИЦА

АСИСТЕНТ ЗА ПРОДАЖБА / ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА

ФАРМАЦЕВТ / ФАРМАЦЕВТСКИ ТЕХНИЧАР / СКОПЈЕ

ДИПЛОМИРАН ФАРМАЦЕВТ / ФАРМАЦЕВТСКИ ТЕХНИЧАР / ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА

Компанијата А1 Македонија е член на Групацијата А1 Телеком Австрија, водечки провајдер за комуникациски и дигитални решенија во Централна и Источна Европа, којшто работи во седум држави и обезбедува услуги за околу 24 милиони корисници.

Повеќе од 1.100 вработени, под брендот А1, се грижат за обезбедување на најдоброто корисничко искуство за над 1.200.000 корисници.

Имаат отворено 2 работни позиции:

SOHO SME ACCOUNT MANAGER

CUSTOMER SERVICE INTERN

Винарската визба Тиквеш е предводник на винската индустрија во регионот и е препознатлив бренд во светот, бренд со кој се гордееме сите. Успешната приказна за нивната компанија ја градат со децении, континуирано вложувајќи во технологија, развој и унапредување на човечките ресурси. Како дел од нивниот внимателно дефиниран план за раст и развој на организацијата, во потрага се по успешни, енергични и посветени кандидати кои би им се придружиле.

Имаат отворено 3 работни позиции:

СОРАБОТНИК ВО СМЕТКОВОДСТВО - КАВАДАРЦИ

СОРАБОТНИК ЗА КОНТРОЛА НА КВАЛИТЕТ - КАВАДАРЦИ

СОРАБОТНИК ЗА ИНТЕРНА РЕВИЗИЈА

KARIERA.mk е сервис за поврзување на компаниите со кандидатите за вработување и им помага на кандидатите да ја најдат вистинската работа со тоа што може да аплицираат на активните огласи со само 1 клик.

Популарно