Опасниот вирус може да биде опасен ако не се открие на време!

Луѓето на возраст над 20 години исто така имаат потешка клиничка слика, а кои и не знаат дека работата на некој нивент орган е нарушена сè додека новиот вирус не го ослабне целиот нивен организам.

Деновиве на Балканот (Хрватска, БИХ, Србија…) расте бројот на луѓе со корона, а добар дел од нив сега се млади на возраст меѓу 20. и 50. години, од кои некои имаат потешка клиничка слика. Експертите објаснуваат дека младите можат да имаат и хронично заболување или нарушена работа на органите, за што досега ниту не знаеле, и дека овој вирус наоѓа слаба точка со цел да го ослаби целиот организам.

Само во Белград, повеќе од 210. студенти во моментов се позитивни за коронавирус, а имунологот Срша Јанковиќ објаснува дека зголемувањето на бројот на помлади пациенти, исто така, го рефлектира механизмот на инфекција.

„Ризикот од компликации кај младите е помал отколку кај постарите лица, но секој може да има Ахилова пета, дури и да не знае тоа. Младите луѓе не се најризична група, но во секоја група има луѓе кои се чувствителни, без притоа да го знаат тоа“, рекол д-р Јанковиќ и додал дека сè додека коронавирусот е присутен во популацијата, тој има доволно потенцијал да им наштети на граѓаните.

Инфектолог и долгогодишен директор на Клиниката за инфективни болести во Белград, проф. Д-р Драган Делиќ објаснува за Курир.рс дека претпоставува дека помладите луѓе сега се разболуваат повеќе, затоа што тие се движат повеќе и со самото тоа се повеќе во изворот на инфекцијата.

„Постарата популација е секако поодговорна и заштитена, додека помладите се движат повеќе, од натпревари во клубови и со тоа имаат повеќе шанси да се разболат. Во однос на фактот дека сега доаѓаат млади луѓе со тешка клиничка слика, мислам дека станува збор за игра на статистика. Ако има повеќе млади пациенти, постои поголема шанса некој од нив да развие потешка слика или да има некоја слабост за која ниту не знаел. Ова не е доказ и не постои меѓународна студија со која би се потврдило дека вирусот се сменил, станал поразен или почнал да ги напаѓа повеќе младите“, вели д-р Делиќ.

Извор: Екран.мк

Телешка чорба

Направете вистинска кафанска телешка чорба…

СОСТОЈКИ:

масло

кромид

500 гр телешко месо

350 гр морков

50 гр целер

20 гр брашно

сол

бибер

зачин

магдонос

1 јајце

кисела павлака

Начинот на подготовка погледнете го во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ во прилог:

141 нови случаи на ковид-19, почината е една пациентка

Во последните 24 часа се направени 1885 тестирања, а регистрирани се 141 нов случаи на ковид-19 во: Скопје-39, Куманово-10, Штип-23, Прилеп-1, Тетово-8, Струга-6, Битола-3, Охрид-2, Гостивар-13, Крива Паланка-2, Кочани-3, Пробиштип-1, Демир Хисар-3, Македонски Брод-3, Берово-1, Виница-3, Кратово-1, Свети Николе-1, Кичево-18.

Почината е една пациентка од Скопје (51г.) во болнички услови.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 12083,  бројката на оздравени пациенти е 8248, на починати е 529, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3306.

Според завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 5207, активни 1157

• Куманово 1173, активни 266

• Дебар 219, активни 128

• Штип 988, активни 342

• Прилеп 346, активни 38

• Тетово 1099, активни 175

• Струга 485, активни 151

• Велес 238, активни 26

• Битола 169, активни 76

• Охрид 301, активни 75

• Кавадарци 126, активни 97

• Гостивар 585, активни 285

• Гевгелија 25, активни 14 (*7 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 3 на Богданци)

• Струмица 41, активни 25

• Крива Паланка 29, активни 15

• Радовиш 36, активни 11

• Крушево 16, активни 3

• Кочани 115, активни 26

• Пробиштип 64, активни 18

• Демир Хисар 47, активни 33

• Македонски Брод 55, активни 42

• Пехчево 6, активни 0

• Берово 9, активни 5

• Валандово 7, активни 1

• Виница 36, активни 32

• Делчево 5, активни 3 (*4 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)

• Кратово 15, активни 3

• Свети Николе 244, активни 103

• Кичево 219, активни 133

• Ресен 146, активни 11

• Неготино 32, активни 12 (*10 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)

Рецепт за почетници: Ѓувеч

Рецепт за ручек кој лесно се прави.

СОСТОЈКИ:

500 гр пилешко

200 гр суви ребра

2 главици кромид

6-7 свежи пиперки

1 помала тиквица

1-2 моркови

2 домати

1 компир

малку мелена црвена пипер

сув зачин или сол

мелен бибер

ловоров лист

масло

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На масло пропржете крупно сечкан кромид, додајте сечкани пиперки на коцки и пропржете.

Додајте тиквици на коцки и компир, заедно со коцки суви ребра, па додајте зачин или сол, мелена пиперка, бибер и динстајте.

Тргнете од шпорет. Додајте измиен ориз па измешајте. Тепсијата намастете ја со масло и наредете сечкани домати.

Пилешкото посолете го, намастете го и ставете го во тепсијата. Печете на 210 степени околу 1 часа.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Популарно