Од што се разболе волонтерката која ја прими вакцината од Оксфорд

Фармацевтската компанија „АстраЗенека“ на Си-ен-ен ѝ доставила внатрешен извештај со детали за невролошката состојба која ја добила жената врз која била тестирана вакцината против коронавирус.

Волонтерката, кој претходно била здрава 37-годишна жена, „добила попречен миелитис“ откако примила втора доза од вакцината против коронавирус, се вели во извештајот. Таа беше хоспитализирана на 5 септември.

Во документот, означен како „прелиминарен извештај“, се вели дека учесничката во клиничкото испитување, откако ја примила втората доза, имала проблеми со одот, чувствувала слабост и болка во рацете, како и други симптоми, пренесува „Индекс“.

Извештајот е составен на 10 септември и испратен следниот ден до лекарите кои го спроведуваат клиничкото тестирање.

Минатата недела, „АстраЗенека“ пријави „необјаснета болест“ на волонтер во студијата и рече дека привремено ги прекинува клиничките испитувања. Тестирањето беше повторно започнато во саботата во Велика Британија, но не и во САД.

Резултатите од тестовите на разни можни вакцини ширум светот се следат многу внимателно, а вакцината развиена од „АстраЗенека“ во соработка со Оксфорд се смета за најсилен кандидат на глобалниот натпревар. По успешната прва и втора фаза од испитувањето, се кренаа надежи дека оваа вакцина може да биде една од првите на пазарот.

Во третата фаза од истражувањето учествувале околу 30.000 волонтери во САД, Велика Британија, Бразил и Јужна Африка. Ефективноста на вакцината и нејзината безбедност, проценка дали има негативни последици по здравјето – ова се сите предмети што се тестираат во оваа фаза, која може да трае неколку години.

Жена која живее во Велика Британија „доби попречен миелитис“ две недели по примањето на втората доза, а симптомите кои ги имаше беа тешкотии при одење, болка и слабост. Откако експертите ја испитале нејзината состојба, заклучиле дека вакцината може да продолжи да се тестира во Велика Британија и Бразил.

Главниот американски епидемиолог Ентони Фаучи во вторникот за Си-ен-ен изјави дека е „само прашање на време“ кога вакцината ќе продолжи да се тестира во САД. Тој додаде дека во моментот, болеста на волонтерката се смета за „еднократна појава“ и дека „би било невообичаено да се запре тестирањето во целост врз основа на една единствена болест“. Лекарите ќе бидат внимателни овие симптоми да не се појават кај други, потенцира тој.

„Мораме да бидеме особено внимателни и да видиме дали тоа ќе се повтори. Ако тоа се случи, тогаш тоа е сосема поинаква ситуација“, рече епидемиологот.

Заболената пациентка ја прими првата доза на вакцина против коронавирус на почетокот на јуни и немаше несакани ефекти. Втората доза ја прими на крајот на август, а на 2 септември го забележала првиот симптом: се сопнала додека трчала.

Следниот ден, таа развила симптоми кои вклучуваат тешкотии при одење, болка и слабост во рацете, болка и намалено чувство на торзото, главоболка и намалена способност да ги користи рацете, па завршила во болница.

Исто така, се наведува дека 37-годишната жена посетила невролог кој изјавил дека таа во минатото немала невролошки симптоми или хронични болести. Но, се додава дека засега има „ограничени информации за соодветната медицинска историја на субјектот“.

Ниту еден друг сличен случај не е дијагностициран меѓу другите волонтери на испитувањата, а според последните информации, неврологот изјавил дека волонтерката веќе се чувствувала подобро. По независно испитување, утврдено е дека оваа болест најверојатно не е поврзана со вакцината или нема доволно докази за да се утврди со сигурност дали болеста е поврзана со вакцината, се вели во извештајот.

Меѓутоа, сè уште има неодговорени прашања кои ја доведуваат во прашање транспарентноста на „АстраЗенека“. Компанијата откри дека имало „краток прекин“ на тестирањето во јули, кога се разболел друг волонтер. Во тој случај, учесникот во испитувањето за вакцини имал „недијагностициран случај на мултиплекс склероза“, што се сметало дека не е поврзано со вакцината. Тие не објаснија како дошле до тој заклучок или зошто молчеле за тоа повеќе од еден месец.

„Тоа се многу чувствителни прашања“, рече д-р Питер Хотек од Медицинскиот колеџ Бејлор.

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Морничавата вистина за пилешкото месо

Пилешките гради се сметаат за една од главните компоненти за здрава исхрана и добар извор на протеини. Истовремено, нивната цена е ниска и лесно се приготвуваат. Меѓутоа, евтиното пилешко е едно од највалканите видови животинско месо.

Ако се грижите за вашето здравје, внимателно прочитајте го овој текст за да дознаете повеќе за можните ризици од честата консумација на индустриско пилешко.

Вистината за пилешкото:

За да ги намалат трошоците за пилешко филе, произведувачите мораат да намалат на трошоците за исхрана на пилињата и да го забрзаат нивниот раст. Како резултат на тоа, се користи евтина храна и агресивни препарати за брзо дебелеење.

Животниот циклус на пилешкото од 5 до 7 недели

Во просек, животниот циклус на пилињата на фармите за преработка на животинско месо е од 5 до 7 недели, по што се убиваат и се праќаат на преработка (додека селаните ги одгледуваат пилињата неколку години пред да ги заколат).

Хемиското изложување почнува пред појавата на пилето. Станува збор за разни дезинфекциони средства на кои се изложува јајцето. Потоа, тоа се превезува во расплодна работилнициа, каде што се изложува на милоста и немилоста на конвенционалните дезинфекциски средства, но и на моќни антибиотици и вакцини.

Која е главната опасност?

Вакцинацијата на пилињата по правило се врши преку групна постапка со помош на аеросол или се пијат препарати со вода. Теоретски, сите вакцини имаат соодветни безбедносни сертификати за птиците и луѓето. Но опасноста лежи во неправилната употреба на вакцините, неквалитетната група лекови и неподготвеноста на пилињата за имунизација. Штетата за луѓето се состои во неквалитетното месо заразено со болести поради вакцинацијата и нејзината неправилна употреба.

Болеста на едно пиле може да доведе до смрт на сите, затоа им се даваат антибиотици во текот на целиот нивен живот. Штета што притоа се нанесува е разновидна.

Прво, консумирањето такво пилешко може да ја наруши работата на црниот дроб, бубрезите и дигестивниот тракт кај луѓето.

Второ, алергичните луѓе може да доживеат разни акутни реакции. Но можеби најопасна е таа редовна микродоза на антибиотици. Тоа доведува до бактерии отпорни на антибиотици.

Со други зборови, ако личноста на пример добие воспаление на белите дробови, па антибиотиците со кои се хранело пилето (а вие сте го изеле), лековите нема да влијаат врз патогените тела. Што значи дека ќе станете имуни на антибиотици, бидејќи постојано ја примате таа одредена доза преку месото што го јадете.

Исто така, многу е важно што јаде пилето. Покрај посебно воведените адитиви, во храната за пилињата може да се најдат и пестициди, но и естроген, женски хормон кој ја зголемува телесната тежина кај пилињата.

Кај жените, вишокот од овој хормон може да предизвика нарушување на месечниот циклус, а кај мажите неплодност.

Покрај тоа, редовната консумација на месо со хормони може да доведе до намалено производство на сопствени хормони, кожни проблеми, алергиски реакции и намален имунитет. Децата што се во сексуален развој посебно ги погодуваат хормонските суплементи и потоа репродуктивната функција на телото се сопира.

Заклучок:

Пилињата што се произведуваат на фармите за преработка на месо се полни со хормони и останати работи што го забрзуваат нивниот раст. Кланиците даваат свој придонес, каде лешовите на пилињата се третираат со дезинфекциски средства.

Но не е можно да се истражи секое парче месо. Па така, главниот критериум за потрошувачите остануваат изгледот и вкусот на пилешкото месо. Ако можете, купувајте пилешко месо од селани што ги хранат со природна храна.

Внимавајте што купувате, а уште повеќе што внесувате во организмот!

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Популарно