Ако сакате да го заштитите здравјето на коските, тогаш треба секојдневно да консумирате по една шака суви сливи.
Освен што се вкусни и ќе ве заситат, тие се одлични за зачувување на коските, се наведува во резултатите на новата студија.
Истражувањето било спроведено од страна на програмата за интегративна биомедицина и психологија на Универзитетот во Пенсилванија оваа година, а во истото биле вклучени жени кои се наоѓале во постменопауза и биле поделени во 3 групи: првата група воопшто не консумирала суви сливи, втората консумирала по 6 на ден и третата по 12 во текот на денот.
Главниот автор на студијата, д-р Јанхави Демани објаснил:
„Резултатите кои ги добивме упатуваат дека консумацијата на 6 до 12 суви сливи дневно ја намалува можноста за појава на воспалителни процеси кои придонесуваат за губење на коскената маса кај жените по менопауза“.
Демани додава и дека оваа студија укажува дека сувите сливи можат да бидат намирница која спречува појава на воспаленија.
Овошјето и зеленчукот кои се богати со биоактивни состојки како здрави киселини, флавоноиди и каротеноиди можат да помогнат во борбата против остеопороза.
„Сувите сливи содржат полифеноли кои можат да ги намалат последиците од воспаленијата и оксидативниот стрес кој придонесува за загуба на коскената маса“, вели Келси Сацман, нутриционистка.
И додека сувите сливи се познати како супернамирница, имајте на ум дека содржат шеќер, па затоа е добро да ги комбинирате со протеини за да се спречи порастот на нивото на шеќер во крвта.