Четката за заби не треба да ја чувате во бањата

Ако ја чувате вашата четка за заби во бањата, тоа веројатно не е најдобрата идеја, бидејќи тоа би можело да биде билет во еден правец за да ја покриете вашата четка за заби со секакви работи што не би сакале во вашата уста.

Старото добро четкање два пати на ден е прилично корисен начин да се обидете да избегнете расипување на забите. Проблемот е што веројатно ја користите вашата четка за заби во бањата, каде што е најлесно за чување.

Малку одвратно откритие

Исто како што тежнееме да ја чуваме храната и приборот за јадење во кујната затоа што тоа е просторијата што ги користиме најмногу, исто како што не го ставате далечинскиот управувач на телевизорот во фрижидер… Така четката за заби е најлесно да се чува во бањата. Но, тоа е погрешно.

Во секој случај, чувањето на вашата четка за заби во бањата очигледно е исклучително лоша идеја, а има многу добра причина за тоа – тоа е затоа што таму веројатно има тоалет.

Колку и да се гордеете што ги одржувате работите чисти таму, секогаш кога ќе испуштите вода во тоалетот, тоа предизвикува нешто што се нарекува „фекална фонтана“ да ја опсипува околината со честички од се што имало во тоалетот, а тоа вклучува и… знаете што!

Каде да се стави тогаш?

Тоа значи дека тие мали капки човечки отпад одат на вашата четка за заби, која потоа ќе ја ставите во уста и со неа ќе ги измиете сите заби. Експертски совет во оваа ситуација е прво да го спуштите тоалетното седиште за да спречите невидливата фонтана со фекалии да се прска насекаде, а исто така чувајте ја четката за заби на друго место.

Наводно спалната соба е добро место за тоа, бидејќи ситните човечки нечистотии што неволно ги миете од забите два пати на ден никогаш не се наоѓаат во спалната соба.

Други совети за одржување на вашата четка за заби чисти вклучуваат да ја чувате одвоена од туѓите четки и да ставите некаква покривка на главата за да спречите непријатни работи да влезат таму.

Едноставни трикови за правилно чистење на екрани

Посовремените телевизори и уреди кои имаат LCD или OLED екрани бараат малку поинакво одржување од старите модели на телевизори.

Според експертот за чистење на Американскиот институт за чистење Џесика Ек, за современите екрани мора да бидете многу внимателни при изборот на средствата со кои планирате да чистите.

Првото правило при чистење на екранот е да користите крпи од микрофибер, бидејќи поновите екрани се почувствителни. Материјалот на оваа ткаенина содржи микрофибер чиј притисок на екранот ја намалува можноста за гребнатини.

Овие површини исчистете ги со лесни движења, за да не се уништат пикселите, а тоа особено се однесува на аглите на уредот. Дополнително, се наведува дека крпата за чистење на уредот треба да биде исклучиво наменета за слични површини, за да не останат траги од други површини.

Кога станува збор за изборот на средства, можете да користите секакви средства наменети за чистење на екранот, но не го нанесувајте директно на уредите. Нанесете го средството на крпата и потоа исчистете ги екраните. Како последен совет се наведува дека треба да избегнувате чистење во кругови, за да не се појавуваат линии.

Оваа кратка приказна ќе ви ја раскаже најважната животна лекција

Еден постар Индијанец на својот внук му ја раскажал следнава приказна:

-Во луѓето се одвива непрекината борба. Тука секогаш се борат два волци. Еден е лош – тој е стравот, гневот, зависта, каењето, огоченоста, лагите… Другиот е добар – тој е радоста, мирот, љубовта, надежта, добрината, сочувството, великодушноста, вистината, раскажал старецот.

-Кој волк победува, дедо? – го прашал внукот на крајот.

– Оној кој повеќе го храниш, одговорил стариот Индијанец.

(Фото) Откриени две досега непознати слики на Рембрант

Досега непознати два портрета на светски познатиот сликар Рембрант се откриени по 200 години, во приватна колекција на едно британско семејство. Според лондонската аукциска куќа „Кристи“, стручњаците наишле на сликите на холандскиот уметник при „рутинска проценка“ на сликарската колекција.

– Не знаев што ќе најдам… Се осмелив да сонувам. Но, за мене беше изненадувачки што овие слики никогаш порано не биле проучувани. Тие беа целосно отсутни од литературата за Рембрант, забележа проценителот Хенри Патифер.

Автентичноста на сликите е потврдена и во аукциската куќа и во Ријксмузејот – уметничкиот музеј во Амстердам, Холандија, каде што се специјализирани за делото на Рембрант. Забележано е дека сликите прикажуваат двојка „семејно поврзана со уметникот“ – Јан Вилемс ван дер Плуим и неговата сопруга Јапген Карелс.

„Кристи“ ќе ги понуди портретите на наддавање во Лондон во јули. Пред тоа ќе бидат прикажани во Њујорк и Амстердам. Проценетата вредност на двете слики, засега е 5 – 8 милиони фунти.

Популарно