Hoffmann - La Roche е повторно рангирана помеѓу најстабилните здравствени компании според индексот за стабилност на Дау Џонс

Во периодот од последните шест години, компанијата Hoffmann- La Roche(ШЕСТ:RO, ROG, OTCQX: RHHBY)  беше препозната според индексот за стабилност на Дау Џонс (DJSI) како лидер во секторот за одржување на стабилност во областа на фармацевтската, биотехнолошката и научната индустрија. Овој индекс ја рангира компанијата Hoffmann- La Roche во групата на првите 10 % од компаниите од сите испитани индустрии.

Roche 1

Содржината на индексот на DJSI, се базира на длабока анализа на достигнување во економска, социјална област како и во областа за екологија, одредување на спорни прашања како корпоративна политика, обврзаност на акционерите, управување со ризик, стандарди за дистрибуција, почитување на правата на вработените. Проценката на DJSI стана главна одредница за инвеститорите кои што ја земаат во предвид стабилноста во нивните портфолија.

Во проценката за оваа година на DJSI, компанијата  Hoffmann -La Roche беше рангирана со најмногу бодови во индустријата во неколку области. Во оваа проценка беше вклучен начинот на кој што компанијата  Hoffmann La Roche постапува со клиентите, со дистрибуцијата како и начинот на кој што компанијата помага да се адресира проблемот во здравствената заштита преку квалитетот на своите производи и услуги. Компанијата  Hoffmann - La Roche исто така беше рангирана со најмногу бодови во врска со ангажирање во речиси секое прашање за вработените, вклучувајки го и напредокот на вработените, почитување на човекови права како и привлекување и задржување на добри таленти.

“Голема награда е за нас, е што Hoffmann- La Roche продолжува да биде препозната како најстабилна компанија во нашата професија. Од своето основање пред речиси 120 години, начинот на работа беше воден според принципите на стабилност и долгорочно планирање“, изјави Северин Шван, ЦЕО на компанијата  Hoffmann - La Roche. “Остануваме посветени на континуирана иновација како наш најголем придонес на општеството и стабилна иднина за сите нас.“

Во 2009 година, компанијата  Hoffmann La Roche, воведе повеќе петгодишни корпоративни цели како и индикатори (за водечко достигнување) за мерење на прогрес. Освен ова, компанијата  Hoffmann- La Roche постави за цел,застапеност на различни полови со што се зголеми процентот на жени на водечка позиција за најмалку 50%, како и цел за енергетска ефикасност со намалување на енергетската потрошувачка и зголемување на енергетската ефиксност за 10% до крајот на 2014 година. Компанијата  Hoffmann - La Roche ја постигна целта за застапеност на различни полови до крајот на 2013, една година порано од предвиденото, додека енергетскиот таргет до крајот на 2012, две години пред предвиденото. Компанијата работи на вклучување на  нови цели за стабилност во корпоративните цели на компанијата за наредните пет години.  Како дополнение, пристап до здравствената заштита е се уште проблем во многу делови од светот, и компанијата  Hoffmann - La Roche активно работи со владите, со здравствени работници, невладините организации како и други организации со преку 100 дадени иницијативи на глобално ниво за да се подобри пристапот до нашите лекови и дијагностика.

Roche 3

Во период од последните дваесет години, компанијата  Hoffmann - La Roche беше вклучена во FTSE4 Good Index Series,  индекс кој што го мери достигнувањето на компаниите кои што ги остваруваат стандардите на корпоративните одговорности на глобално ниво , понатаму компанијата беше континуирано препозната како една од најдобрите места за работа во светот.

Индекс за стабилност на Дау Џонс (Dow Jones Sustainability Indices –DJSI)

Индексите за стабилност на Дау Џонс се одржуваат во соработка со S&P Dow Jones Indices и RobecoSAM. Со пристапот на следење на  најдобриот во класата,  со инедксот се мери достигнувањето на лидерите за стабилност на глобално ниво. RobecoSAM поканува преку 3000 компании во јавен сектор, вклучувајќи и 800 компании од земји во развој да учествуваат.  Компаниите се бираат според индексот базиран на детална проценка на долгорочни економски, социјални и еколошки критериуми кои што ги вклучуваат и општите насоки и насоките за стабилност за специфики на индустријата.  Само компаниите кои што работат на овој начин се вклучени во индексот за проценка. Индексите се креирани и се одржуваат според систематска методолгија , со што им се овозможува на инвеститорите соодветен стандард за одржливост на фондовите и дериватите на долг рок. Базирано на Системот за класификација за глобална индустрија (СКГИ, GICS), RobecoSAM ја идентификува на годишно ниво најдобрата компанија за сите 24 индутриски гранки.  За дополнителни информации за DJSI ве молам да ја посетите официјлната веб страница www.sustainability-index.com.

За компанијата Hoffmann - La Roche

Со седиште во Базел, Швајцарија,  Hoffmann- La Roche е лидер во здравствената заштита, со фокус на истражувањето, комбинирано во фармација и во дијагностика. Компанијата Hoffmann -La Roche е најголема светска био-технолошка компанија, со точно диференцирани лекови во облaста на онкологијата, имунологијата, за инфективни заболувања, за офтамологија и неврологија. Компанијата Hoffmann - La Roche е исто така лидер во in vitro дијагностиката, дијагностика на ткивна детекција на канцер и лидер во менаџмент на дијабетисот. Персонализираната стратегија за здравствена заштита на компанијата има за цел да обезбеди лекови и дијагностика за подобрување за здравјето, на квалитетот на животот на пациентите и зголемување на стапката на преживување на пациентите.

Основана во 1896 година, компанијата Hoffmann - La Roche значително придонесува во подобрување на здравството на глобално ниво, повеќе од сто години.

Во листата на есенцијални лекови на светската здравствена организација, се вбројуваат 24 лека на Hoffmann- La Roche, помеѓу кои има антибиотици , лекови против маларија како и хемотерапија, лекови што спасуваат живот.

Во 2013 година, во Hoffmann - La Roche групацијата, бројот на вработените беше повеќе од 85.000 на глобално ниво, групацијата имаше инвестирано 8.7 милијарди швајцарски франци во истражување и дијагностика и имаше остварено продажба од 46.8 милијарди швајцарски франци. Компанијата Genentech во Америка е членка на Hoffmann - La Roche групацијата. Компанијата Hoffmann- La Roche, е главен акционер во Chugai фармацевтската компанија во Јапонија.

За повеќе информации, ве молам да ја посетите следната веб страница www.roche.com

Седум начини кои ќе ви помогнат да го исчистите вашето тело со здрава храна

Дури 80% од имунолошкиот систем е концентриран во цревата. Ако вашето тело се детоксицира правилно, а корисните бактерии се во рамнотежа во цревата, имате природна суперсила да им се спротивставите на настинките и на грипот без антибиотици. Исто така, некои намирници може да ви помогнат да ја исчистите крвта од тешки метали и да спречат згрутчување на крвта, а некои може да се борат против лошиот здив. Во продолжение прочитајте како да ги отстраните токсините од вашето тело на природен начин.

 1. Авокадото ги отстранува хемикалиите од црниот дроб

Авокадото го намалува холестеролот и ги шири крвните садови, истовремено блокирајќи ги токсините што ги уништуваат артериите. Авокадото содржи хранлива состојка наречена глутатион, која блокира најмалку 30 различни канцерогени и му помага на црниот дроб во детоксикацијата на синтетичките хемикалии. За луѓето со висок крвен притисок, овие плодови се особено значајни бидејќи помагаат природно да се намали и да се избегне ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

 2. Ананасот го разградува холестеролот

Ананасот е овошје кое содржи природен согорувач на мрснотии наречен бромелаин, што му помага на вашето тело да ги разградува протеините и да ги вари. Ананасот е особено ефикасен во разградувањето на холестеролот и во неговото отстранување од телото. Ја разредува крвта и спречува згрутчување на крвта. Ананасот е најдобро да се јаде свеж, а не конзервиран бидејќи ензимот бромелаин се уништува во процесот на конзервирање.

 3. Киселата зелка ги отстранува токсините и ја чисти кожата

Оваа ферментирана храна лесно се обработува во дигестивниот систем бидејќи е веќе „претходно варена“ за време на ферментацијата. Оваа мешавина е пробиотичка и полна со растителни влакна и помага за намалување на надуеноста, за порамен стомак и за почиста кожа бидејќи помага да се излечат акните. Киселата зелка му помага на вашето тело да ги апсорбира витамините и минералите поефикасно. Ви дава повеќе енергија затоа што вашето тело троши помалку за време на варењето, така што ќе имате природно зголемување на енергијата.

4. Свежите и сувите кајсии го отстрануваат запекот

Сувите кајсии се познати по нивното природно лаксативно дејство. Ако сте склони кон запек, оваа храна ќе дејствува како природна „четка“ за цревата. Свежите кајсии имаат огромна количина растителни влакна, кои ви помагаат да бидете сити подолго време, а во меѓувреме ги храни корисните бактерии во цревата. Ова овошје е богато со антиоксиданти, го помага природното чистење на организмот и придонесува за здравјето на очите.

5. Спирулината помага во борбата против телесните мириси

Спирулината е состојка која се смета за една од најсилните во чистењето на крвта од тешки метали. Но, најатрактивната карактеристика на овој зелен прав е можноста на нејзината главна состојка, хлорофилот, да го неутрализира мирисот на телото. Лекарите го нарекуваат хлорофилот „внатрешен дезодоранс“ и со неговото консумирање, телото добива мирис како штотуку да сте се истуширале.

6. Грејпфрутот ви дава дополнителна енергија и го обликува струкот

Грејпфрутот содржи нооткатони, хемиски соединенија што можат да го зајакнат метаболизмот и да помогнат при намалување на тежината. Исто така, тие се богати со растителни влакна, кои ве одржуваат сити и можат да помогнат во рамнотежата на нивото на шеќер во крвта. Основата на детоксикацијата со грејпфрут е златното правило: јадете половина грејпфрут со секој оброк во текот на една недела за да добиете дополнителна доза хранливи материи, како влакна и витамини А и Ц.

7. Краставицата го освежува здивот

Водата од краставиците ја спречува сувоста на устата и го чисти вишокот несакани остатоци од храната што може да останат во устата по оброкот. Слично како јаболкото, краставицата го стимулира производството на плунка што помага во хидрирањето на устата. Всушност, држењето парче краставица помеѓу јазикот и горниот дел на усната шуплина помага да се спречи непријатниот мирис. Крцкавиот зеленчук помага и во отстранување на плаките на забите и непцата, со кои се хранат бактериите.

Претерување со шеќер и сол е штетно по здравјето

Познато е дека за да се одржи и  подобри здравјето на срцето, постојат одредени намирници што треба да се избегнуваат во исхраната.

Така, д-р Лирој Лот од Њујорк сподели листа намирници коишто се лоши за кардиоваскуларниот систем. Лекарот наведува оти, во таа смисла, конзервираниот зеленчук и овошје се некаде на врвот на списоков, поради големата количина сол и шеќер. Тој истакнува дека далеку попрепорачливи се свежите овошја и зеленчук. Исто така, треба да избегнувате конзервирана храна воопшто, токму поради големата содржина на натриум (сол), којашто може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, висок крвен притисок и мозочен удар.

На листата на американскиот доктор се најде и белиот ориз. Тоа е рафинирана житарка што брзо се претвора во шеќер во телото, што значи и повеќе маснотии. Во овој поглед, не треба често да се јаде ниту бел леб, бидејќи тој е исто така рафиниран јаглехидрат.

Сирупите за слатки и замрзнатите колачи се, исто така, на листата поради високата содржина на шеќер. Лекарот советува да избегнувате и преработено месо што, обично, е богато со сол и заситени масти. Во таа смисла, солта е штетна за срцето бидејќи го зголемува крвниот притисок.

Кога станува збор за напитоците, д-р Лот особено го нагласува пивото. Според објаснението, овој пијалак го оштетува срцето на неколку начини. Претерувањето, имено, може да го оштети самиот срцев мускул.

Патем, и Лот и здравствените власти воопшто ги советуваат граѓаните - и мажи и жени да го ограничат внесот на алкохол.

На овој список се и енергетските пијалаци. Нивната содржина на кофеин потенцијално ги зголемува отчукувањата на срцето и крвниот притисок. Дури и кечапот и другите сосови може да претставуваат опасност поради високата содржина на шеќер и сол. 

Црната пластика во кујната може да биде опасна за здравјето, предупредуваат научниците

Црната пластика може да изгледа добро во кујната, но многу луѓе престануваат да ја користат од здравствени причини. Забранетите токсични успорувачи на горење може да се најдат во различни предмети за домаќинството, вклучително и садовите за готвење, покажува новото истражување.

Црната пластика стана дел од многу кујни бидејќи изгледа добро. Но, според новото истражување, за неа нема место во кујната.

Истражувачите тестирале производи направени од црна пластика, која обично се рециклира откако првично била користена како заштитен дел за електроника, како што е куќиште за телевизор. Оваа пластика често се третира со успорувачи на горење за време на производството на електронски уреди. Сепак, дури и по рециклирање, хемикалиите – кои се поврзани со голем број негативни здравствени ефекти – можат да останат во високи концентрации, пишува Health.com.

„Оваа студија го нагласува недостатокот на хемиска регулација поврзана со она што влегува во нашиот систем за рециклирање“, рече Меган Лиу, главен автор на студијата и шеф на науката и политиката во Иднина без токсини.

Во студијата, објавена овој месец во списанието Chemosphere, Лиу и двајца нејзини колеги тестирале 203 црни пластични предмети за домаќинството за присуство на различни хемикалии. Помеѓу тестираните производи имало послужавници за суши, кутии за брза храна, детски играчки и кујнски прибор.

Секоја ставка прво се тестира за бром, хемикалија која се користи во некои успорувачи на горење. Ако нивото на бром надминало 50 делови на милион, тимот дополнително го анализирал присуството на бромирани и органофосфатни успорувачи на пламен. Овие хемикалии често се користат во електрониката и се поврзани со сериозни здравствени ризици, вклучувајќи рак и ендокрини нарушувања.

Истражувањето покажало дека дури 85 отсто од тестираните производи содржеле хемикалии кои го успоруваат горењето. Најголемите количини се пронајдени во послужавник за суши, шпатула.

Популарно