Внимателно со маслата - еве кој зејтин нема да ве отруе

Кога станува збор за избор на масло за јадење, често се слушаат следниве коментари:

"Какви се маслата кои поретко ги гледаме во продавниците, како кокосово или масло од зрна на грозје кои се фалат како клучни за подобрување на здравјето... дали е точно дека маслиновото масло е добро само ако се употреби свежо, но не е добро за готвење на високи температури... "

maslo

Не е возможно да се одговори само со да, или не. Маслото го има во речиси сите јадења кои ги употребуваме и треба добро да се внимава при изборот и употребата бидејќи навистина има влиајние врз нас. Притоа, битен фактор е цената но, начинот на употреба може да го направи избраното масло исплатливо.

Се зборува се и сешто: дека сончогледовото масло е добро за печење и пржење, а маслиново само за свежа употреба, дека путерот и марагринот при пржење и печење се канцерогени и предизвикуваат болести на желудникот и дебелото црево... се зборува се и сешто, па и тоа дека марсовци долетале во педесттите години, и се уште се кријат на земјата. Ваше е дали ќе верувате. Како што останува на ваша лековреност да поверувате во рекламите дека некое сончогледово масло било произведено без холестерол... Рекламите успешно го користат нашиот страв од холестерол, и ­ тоа е тоа.

maslinovo-maslo

Со рекламите, или без нив, ние купуваме сончогледови индустриски масла кои се исти ­ полинезаситени билни растителни масла, се друго е работа на вкус, дизајн и технологија. Она што би требало да го знаеме е составот ­ процентите на заситени и незаситени масни киселини на различните видови масла, и точката на прегорување ­ што е дадено во табелата: (Кај маргаринот заситеноста е покажана со црвена боја, затоа што е забележана голема концентрација на опасни, т.н. транс масти).

tabela

Што покажува оваа табела?

1) Сите индустриски растителни масла (од кокос, сончоглед и соја) главно се полинезаситени. Колку се повеќе незаситени маслата, тие оксидираат повеќе ­ или едноставно речено се расипуваат со губење на миризбата и квалитетот и трпат поголемо влијание од температурата и светлината. Овие масла создаваат слободни радикали, штетни материи и процеси во телото, и за да се одбегнат последиците треба да се внесуваат антиоксиданси преку храна или таблети. Ова е дополнителна компликација и трошок.

2) Маслата од соја, пченка и сончоглед се релативно нова работа. Индустриски производ кој е ефтин, и носи добра заработка за фирмите но, лоша псоледица за нас. Порано се користел маслацот (бутер) кој има природно потекло, и маслиновото масло кои се далеку поквалитетно решение. До пред 60 години се употребувале тие решениа кои се темелат на заситени и моно заситени масти, а ова што индустријата ни го нуди сега бара дополнително внесување и балансирање на Омега 3 и Омега 6, така наречени “добри масти“, полинезаситени масни киселини.

3) Со избор на индустриските синчогледови, пченкарни и соини масла ние сме полни со Омега 6, а празни со Омега 3. Во таков случај, трпи стомакот, крвните садови и срецето.

4) Бидејќи, традиционлано, ние освен во сончогледово и пченкарно масло уживаме во тестенини и житарци: од буреци и кифлици, до пици, леб и колачиња... Количеството на Омега 6 во телото станува критично.

zejtin

Како и за многу други работи, решението е во враќање кон традицијата. Употреба на маслиново масло, како и масла од животинско потекло за што во продавниците има голем избор на бутери. Старата свинска маст некогаш била подобра за употреба од денешните сончогледови и соини масла но, тоа е време кога животните се хранеле природно. Одамна тоа не е така, и ваквите масти имаат отровни материи кои се над секоја поднослива мерка, и затоа не се употребуваат веќе.

Многу пати ќе чуете дека кокошките се одгледуваат како ГМО, или генетски модифицирана храна која е опасна за здравјето, па затоа на запад и не се продаваат копани кои имаат и најголема концентрација на таквите елементи. Но, многу повеќе и многу порано од фармите, генетски се модифицираат житариците ­ пред се пченката, пченицата и сончогледот кои најчесто се употребуваат за денешните индустриски рафинирани масла.

maslinovo-maslo (1)

Да, цената е битна и прашање е колку често луѓето можат да си дозволат употреба на маслиново масло, или маслото добиено од семки на грозјето на пример. Но, колку навистина ви е потребно маслото за подготвување на јадењата, или додаток кон свежата храна? Многу помалку од сега. Освен ова, постојат садови со пристапна цена кои подготвуваат јадења, пржат и печат, без употреба на дополнително масло или со крајно мали количеста од него. Бидејќи секогаш на крај се плаќа вистинската цена на работите, можете да заштедите со примена на сончогледово, соино или пченкарно масло но, на крај тоа ќе го платите со своето здарвје и трошоци кај за кои нема да имате шанса за избор како што го имате при избор на маслото за јадење.

(извор:медиа.мк)

Претерување со шеќер и сол е штетно по здравјето

Познато е дека за да се одржи и  подобри здравјето на срцето, постојат одредени намирници што треба да се избегнуваат во исхраната.

Така, д-р Лирој Лот од Њујорк сподели листа намирници коишто се лоши за кардиоваскуларниот систем. Лекарот наведува оти, во таа смисла, конзервираниот зеленчук и овошје се некаде на врвот на списоков, поради големата количина сол и шеќер. Тој истакнува дека далеку попрепорачливи се свежите овошја и зеленчук. Исто така, треба да избегнувате конзервирана храна воопшто, токму поради големата содржина на натриум (сол), којашто може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, висок крвен притисок и мозочен удар.

На листата на американскиот доктор се најде и белиот ориз. Тоа е рафинирана житарка што брзо се претвора во шеќер во телото, што значи и повеќе маснотии. Во овој поглед, не треба често да се јаде ниту бел леб, бидејќи тој е исто така рафиниран јаглехидрат.

Сирупите за слатки и замрзнатите колачи се, исто така, на листата поради високата содржина на шеќер. Лекарот советува да избегнувате и преработено месо што, обично, е богато со сол и заситени масти. Во таа смисла, солта е штетна за срцето бидејќи го зголемува крвниот притисок.

Кога станува збор за напитоците, д-р Лот особено го нагласува пивото. Според објаснението, овој пијалак го оштетува срцето на неколку начини. Претерувањето, имено, може да го оштети самиот срцев мускул.

Патем, и Лот и здравствените власти воопшто ги советуваат граѓаните - и мажи и жени да го ограничат внесот на алкохол.

На овој список се и енергетските пијалаци. Нивната содржина на кофеин потенцијално ги зголемува отчукувањата на срцето и крвниот притисок. Дури и кечапот и другите сосови може да претставуваат опасност поради високата содржина на шеќер и сол. 

Црната пластика во кујната може да биде опасна за здравјето, предупредуваат научниците

Црната пластика може да изгледа добро во кујната, но многу луѓе престануваат да ја користат од здравствени причини. Забранетите токсични успорувачи на горење може да се најдат во различни предмети за домаќинството, вклучително и садовите за готвење, покажува новото истражување.

Црната пластика стана дел од многу кујни бидејќи изгледа добро. Но, според новото истражување, за неа нема место во кујната.

Истражувачите тестирале производи направени од црна пластика, која обично се рециклира откако првично била користена како заштитен дел за електроника, како што е куќиште за телевизор. Оваа пластика често се третира со успорувачи на горење за време на производството на електронски уреди. Сепак, дури и по рециклирање, хемикалиите – кои се поврзани со голем број негативни здравствени ефекти – можат да останат во високи концентрации, пишува Health.com.

„Оваа студија го нагласува недостатокот на хемиска регулација поврзана со она што влегува во нашиот систем за рециклирање“, рече Меган Лиу, главен автор на студијата и шеф на науката и политиката во Иднина без токсини.

Во студијата, објавена овој месец во списанието Chemosphere, Лиу и двајца нејзини колеги тестирале 203 црни пластични предмети за домаќинството за присуство на различни хемикалии. Помеѓу тестираните производи имало послужавници за суши, кутии за брза храна, детски играчки и кујнски прибор.

Секоја ставка прво се тестира за бром, хемикалија која се користи во некои успорувачи на горење. Ако нивото на бром надминало 50 делови на милион, тимот дополнително го анализирал присуството на бромирани и органофосфатни успорувачи на пламен. Овие хемикалии често се користат во електрониката и се поврзани со сериозни здравствени ризици, вклучувајќи рак и ендокрини нарушувања.

Истражувањето покажало дека дури 85 отсто од тестираните производи содржеле хемикалии кои го успоруваат горењето. Најголемите количини се пронајдени во послужавник за суши, шпатула.

Лесен домашен лек против кашлица

Благодарение на моќните својства на медот и бананата, ослободете се од болното и воспалено грло, кашлицата, па дури и од стомачните проблеми.

Состојки: 400 мл зовриена вода, 2 средни банани со црни пеги по нив, 2 лажици мед.

Подготовка: Најпрвин излупете ги бананите и изгмечете ги со вилушка. Доколку сте во можност направете го тоа со дрвена лажица. Потоа бананата ставете ја во сад со зовриена вода. Оставете ја да отстои околу половина час. Кога смесата ќе се олади, додадете го медот. Важно е медот да го додадете последен, бидејќи, доколку го помешате со зовриената вода, ќе ги загуби лековитите својства.

Примена: 100 мл од овој напиток пијте четири пати дневно. Количината на состојките од овој рецепт е доволна за еден ден. А наутро за наредниот ден направете си нова. Првите резултати ќе ги забележите за три дена.

Популарно