Внимателно со маслата - еве кој зејтин нема да ве отруе

Кога станува збор за избор на масло за јадење, често се слушаат следниве коментари:

"Какви се маслата кои поретко ги гледаме во продавниците, како кокосово или масло од зрна на грозје кои се фалат како клучни за подобрување на здравјето... дали е точно дека маслиновото масло е добро само ако се употреби свежо, но не е добро за готвење на високи температури... "

maslo

Не е возможно да се одговори само со да, или не. Маслото го има во речиси сите јадења кои ги употребуваме и треба добро да се внимава при изборот и употребата бидејќи навистина има влиајние врз нас. Притоа, битен фактор е цената но, начинот на употреба може да го направи избраното масло исплатливо.

Се зборува се и сешто: дека сончогледовото масло е добро за печење и пржење, а маслиново само за свежа употреба, дека путерот и марагринот при пржење и печење се канцерогени и предизвикуваат болести на желудникот и дебелото црево... се зборува се и сешто, па и тоа дека марсовци долетале во педесттите години, и се уште се кријат на земјата. Ваше е дали ќе верувате. Како што останува на ваша лековреност да поверувате во рекламите дека некое сончогледово масло било произведено без холестерол... Рекламите успешно го користат нашиот страв од холестерол, и ­ тоа е тоа.

maslinovo-maslo

Со рекламите, или без нив, ние купуваме сончогледови индустриски масла кои се исти ­ полинезаситени билни растителни масла, се друго е работа на вкус, дизајн и технологија. Она што би требало да го знаеме е составот ­ процентите на заситени и незаситени масни киселини на различните видови масла, и точката на прегорување ­ што е дадено во табелата: (Кај маргаринот заситеноста е покажана со црвена боја, затоа што е забележана голема концентрација на опасни, т.н. транс масти).

tabela

Што покажува оваа табела?

1) Сите индустриски растителни масла (од кокос, сончоглед и соја) главно се полинезаситени. Колку се повеќе незаситени маслата, тие оксидираат повеќе ­ или едноставно речено се расипуваат со губење на миризбата и квалитетот и трпат поголемо влијание од температурата и светлината. Овие масла создаваат слободни радикали, штетни материи и процеси во телото, и за да се одбегнат последиците треба да се внесуваат антиоксиданси преку храна или таблети. Ова е дополнителна компликација и трошок.

2) Маслата од соја, пченка и сончоглед се релативно нова работа. Индустриски производ кој е ефтин, и носи добра заработка за фирмите но, лоша псоледица за нас. Порано се користел маслацот (бутер) кој има природно потекло, и маслиновото масло кои се далеку поквалитетно решение. До пред 60 години се употребувале тие решениа кои се темелат на заситени и моно заситени масти, а ова што индустријата ни го нуди сега бара дополнително внесување и балансирање на Омега 3 и Омега 6, така наречени “добри масти“, полинезаситени масни киселини.

3) Со избор на индустриските синчогледови, пченкарни и соини масла ние сме полни со Омега 6, а празни со Омега 3. Во таков случај, трпи стомакот, крвните садови и срецето.

4) Бидејќи, традиционлано, ние освен во сончогледово и пченкарно масло уживаме во тестенини и житарци: од буреци и кифлици, до пици, леб и колачиња... Количеството на Омега 6 во телото станува критично.

zejtin

Како и за многу други работи, решението е во враќање кон традицијата. Употреба на маслиново масло, како и масла од животинско потекло за што во продавниците има голем избор на бутери. Старата свинска маст некогаш била подобра за употреба од денешните сончогледови и соини масла но, тоа е време кога животните се хранеле природно. Одамна тоа не е така, и ваквите масти имаат отровни материи кои се над секоја поднослива мерка, и затоа не се употребуваат веќе.

Многу пати ќе чуете дека кокошките се одгледуваат како ГМО, или генетски модифицирана храна која е опасна за здравјето, па затоа на запад и не се продаваат копани кои имаат и најголема концентрација на таквите елементи. Но, многу повеќе и многу порано од фармите, генетски се модифицираат житариците ­ пред се пченката, пченицата и сончогледот кои најчесто се употребуваат за денешните индустриски рафинирани масла.

maslinovo-maslo (1)

Да, цената е битна и прашање е колку често луѓето можат да си дозволат употреба на маслиново масло, или маслото добиено од семки на грозјето на пример. Но, колку навистина ви е потребно маслото за подготвување на јадењата, или додаток кон свежата храна? Многу помалку од сега. Освен ова, постојат садови со пристапна цена кои подготвуваат јадења, пржат и печат, без употреба на дополнително масло или со крајно мали количеста од него. Бидејќи секогаш на крај се плаќа вистинската цена на работите, можете да заштедите со примена на сончогледово, соино или пченкарно масло но, на крај тоа ќе го платите со своето здарвје и трошоци кај за кои нема да имате шанса за избор како што го имате при избор на маслото за јадење.

(извор:медиа.мк)

Хемотерапијата не дејствува во 97% од случаите

Ракот се смета за втора водечка причина за смрт во светот, особено во САД. Само во 2015 година имало околу 1.657.000 случаи на заболени од рак, а се очекува наредните години од оваа болест да умрат околу половина милион луѓе само во САД! Тоа се шокирачки податоци добиени од Националниот институт за здравство.

И додека речиси сите третмани на лечење се состојат исклучиво од хемотерапија и операции, ретки се оние лекари кои не потклекнуваат под влијанието на парите и на луѓето им ја кажуваат вистината за овој третман. Еден од нив е доктор Петар Гиден, кој резултатите од своето истражување го објавил во списанието Journal of Clinical Oncology. Ова истражување минало незабележано иако во него е кажано сè!

Истражувањето е објавено во ова медицинско списание, но пошироката јавност не ги знае сите факти за хемотерапиите и лековите кои заболените мораат да ги купуваат од фармацевтските компании. Во овој случај нема некаков заговор. Факт е дека лекарите заработуваат на хемотерапијата!

„Хемотерапијата е неефикасна во 97% од случаите. Кога ‘Форд’ би произведувал мотори кои би експлодирале во 97% од случаите, мислите дека  сè уште би останал на пазарот? Се разбира дека не“, вели Гиден, кој дополнува дека ист е случајот со терапијата која убива луѓе.

Австралиската студија која се занимава со проценката на ефикасноста на цитоксична хемотерапија, во своето истражување за стапката на преживување  во период од пет години по земањето на терапијата кај возрасните луѓе кои се заболени од малигни болести открива дека вкупното влијание на цитоксичната хемотерапија во Австралија достигнало само 2,3%, додека во САД, само 2,1%. Така што јасно е дека придонесот на хемотерапијата во лечењето  рот е минорен.

Гиден наведува дека ова е само еден пример за таканаречениот здравствен систем, на кој му е поважен профитот, а не здравјето на луѓето.

„Ова е врвот на контролата што  фармацевтската индустрија ја има над сите нас“, порачува Гиден.

Вториот лекар кој дели слична перспектива е доктор Леонард Колдвел. За него хемотерапијата е отров на медицинскиот систем. Тие го бомбардираат целиот човеков организам и тогаш ви кажуваат дека ракот е во фаза на ремисија.

Тој напоменува дека статистиката на стапката на лечење рак се однесува на преживувањето во рамки од пет години од примањето на терапијата.

„Хемотерапијата ги уништува сите биохемиски и биоелектрични функции во телото“, вели Колдвел. „Со оглед на тоа што во вашето тело ништо не функционира, вие повеќе немате ни рак, а мислите дека сте излечени. Но,  како што телото ќе  заздравува, ракот ќе се враќа и вие сте мртви“, напоменува Колдвел.

Тоа е напад со смртоносно оружје, изјавил и додал дека кога ќе  озрачите некого, тоа ќе предизвика лузни, а лузните никогаш повеќе нема да станат здраво ткиво.

„Проблемот е начинот на кој лекарите се обучуваат. Лекарите никогаш не учат како да ги лечат луѓето“, вели Колдвел. „Тие само учат како со хемиски средства или операции да ги сузбијат симптомите. Тие никогаш не се занимаваат со причината“.

Колдвел исто така напоменува дека меѓу пациентите има сè поголема стапка на самоубиства, но и сè поголема стапка на склоност кон алкохол и дроги. Лекарите одвреме-навреме сфаќаат дека нема никаква алатка со која може да им помогнат на пациентите и дека тие всушност ги убиваат своите пациенти“, вели Колдвел.

„Кога ќе се запишете прва година на медицински факултет, навистина сте возбудени, давате сè од себ, сè додека не сфатите деа тоа што ќе му го направите на пациентот всушност ја загрозува неговата состојба. Се случува и тој самиот да се излекува“, додава Колдвел, кој е убеден дека сè  поголем број  болести можат да се излечат доколку пациентите се откажат од хемотерапијата и побараат алтернативно решение, како што е спречувањето на киселоста на организмот!“

Внимавајте на ова: Колку пати е нормално да мокрите во текот на денот?

Колку често одиме во тоалетот зависи од здравјето на телото, вели старата изрека. И кога станува збор за мокрење, тоа покажува колку нашето тело е хидрирано. Затоа, често се прашуваме дали мокрењето почесто е нормално. Одговорот на ова прашање го дал д-р Нил Графштајн, професор по урологија во Њујорк. Еве некои важни информации што треба да ги знаете за самата урина и мокрење.

Иако не постои оптимален број пати на кој може да се утврди од тоа колку често во текот на денот треба да уринираме, лекарите велат дека одењето во тоалет за оваа намена треба да биде најмалку четири пати на ден до максимум седум пати. Ако мокрите повеќе од тоа, не се грижете. Тоа не е веднаш знак за паника, бидејќи фреквенцијата на мокрење влијае на голем број фактори, особено начинот на кој го хидрирате вашето тело.

Што е нормално На пример, ако пиете многу вода, логично е што почесто ќе одите во тоалетот. Возрасните треба да пијат осум чаши вода дневно. Покрај тоа, ако пијат многу алкохол, кафе или други течности кои го иритираат мочниот меур, се очекува дека често ќе го посетат тоалетот.

Исто така постојат и оние кои имаат слаб меур и веднаш трчаат да мократ веднаш штом почувствуваат најмала потреба.

Што ако пречесто уринираме?

Ако потребата за мокрење ја надмине бројката од 11 пати на ден, а се внесуваат две литри течност, можно е дека тоа е посебен здравствен проблем. Во овој случај веднаш треба да посетите лекар. Треба да се забележи и дека честото мокрење е еден од знаците на дијабетес.

Руски народен лек, кој го чисти целиот организам и спречува рак!

Овој народен лек спречува и создавање на канцерогени клетки, што е повеќе пати потврдено од научни истражувачи.

Вашата најдобра опција за чистење на крвните жили можеби е подготовка на природни лекови.

Белиот лук и лимон се многу ефикасни во прочистување на крвните жили, го намалуваат нивото на холестерол, ги зацврстуваат ѕидовите на артериите, и го намалуваат ризикот од опасни болести, како што е атеросклероза.

Оваа тинктура со лимон и бел лук се користи во руската народна медицина, и тоа со децении.

Белиот лук содржи големи количини на антиоксиданси кои регенерираат и подмладуваат.

Ви го претставуваме рецептот со кој ќе ги исчистите крвните жили од холестеролот.

Состојки:

4 главички бел лук, 4 лимони со средна големина (природни, органски, неодгледувани), 3 литри зовриена вода.

Подготовка:

Раздвојте го белиот лук на парчиња и очистете ги. Исечете го лимонот на кришки и ставете го водата. Сомелете ги состојките заедно. Ставете ја мешавината во чиста стаклена тегла и прелијте со 3 литри зовриена вода до врвот. Покријте и оставете го во фрижидерот 3 дена да отстои. После тоа чувајте ја во фрижидерот додека не ја потрошите.

Подготовка:

Максималната доза е 50 милилитри 3 пати дневно, пред јадење. Но, чистењето на крвните жили треба да се почне со помали доза (1 до 2 лажички). Ако не чувствувате никаква неудобност, полека зголемете ја дозата на препорачаната количина. Траењето на овој третман е 40 дена. Препорачливо е да ги чистите крвните жили на овој начин еднаш годишно.

За чистењето од маснотии, овој напиток ќе ви ја подобри циркулацијата на крвта и нејзиниот систем, нормализирајќи го крвниот притисок и подобрувајќи ја циркулацијата на крвта во мозокот. Освен тоа, овој лек ќе ви помогне и да ослабете.

Популарно