Внимателно со маслата - еве кој зејтин нема да ве отруе

Кога станува збор за избор на масло за јадење, често се слушаат следниве коментари:

"Какви се маслата кои поретко ги гледаме во продавниците, како кокосово или масло од зрна на грозје кои се фалат како клучни за подобрување на здравјето... дали е точно дека маслиновото масло е добро само ако се употреби свежо, но не е добро за готвење на високи температури... "

maslo

Не е возможно да се одговори само со да, или не. Маслото го има во речиси сите јадења кои ги употребуваме и треба добро да се внимава при изборот и употребата бидејќи навистина има влиајние врз нас. Притоа, битен фактор е цената но, начинот на употреба може да го направи избраното масло исплатливо.

Се зборува се и сешто: дека сончогледовото масло е добро за печење и пржење, а маслиново само за свежа употреба, дека путерот и марагринот при пржење и печење се канцерогени и предизвикуваат болести на желудникот и дебелото црево... се зборува се и сешто, па и тоа дека марсовци долетале во педесттите години, и се уште се кријат на земјата. Ваше е дали ќе верувате. Како што останува на ваша лековреност да поверувате во рекламите дека некое сончогледово масло било произведено без холестерол... Рекламите успешно го користат нашиот страв од холестерол, и ­ тоа е тоа.

maslinovo-maslo

Со рекламите, или без нив, ние купуваме сончогледови индустриски масла кои се исти ­ полинезаситени билни растителни масла, се друго е работа на вкус, дизајн и технологија. Она што би требало да го знаеме е составот ­ процентите на заситени и незаситени масни киселини на различните видови масла, и точката на прегорување ­ што е дадено во табелата: (Кај маргаринот заситеноста е покажана со црвена боја, затоа што е забележана голема концентрација на опасни, т.н. транс масти).

tabela

Што покажува оваа табела?

1) Сите индустриски растителни масла (од кокос, сончоглед и соја) главно се полинезаситени. Колку се повеќе незаситени маслата, тие оксидираат повеќе ­ или едноставно речено се расипуваат со губење на миризбата и квалитетот и трпат поголемо влијание од температурата и светлината. Овие масла создаваат слободни радикали, штетни материи и процеси во телото, и за да се одбегнат последиците треба да се внесуваат антиоксиданси преку храна или таблети. Ова е дополнителна компликација и трошок.

2) Маслата од соја, пченка и сончоглед се релативно нова работа. Индустриски производ кој е ефтин, и носи добра заработка за фирмите но, лоша псоледица за нас. Порано се користел маслацот (бутер) кој има природно потекло, и маслиновото масло кои се далеку поквалитетно решение. До пред 60 години се употребувале тие решениа кои се темелат на заситени и моно заситени масти, а ова што индустријата ни го нуди сега бара дополнително внесување и балансирање на Омега 3 и Омега 6, така наречени “добри масти“, полинезаситени масни киселини.

3) Со избор на индустриските синчогледови, пченкарни и соини масла ние сме полни со Омега 6, а празни со Омега 3. Во таков случај, трпи стомакот, крвните садови и срецето.

4) Бидејќи, традиционлано, ние освен во сончогледово и пченкарно масло уживаме во тестенини и житарци: од буреци и кифлици, до пици, леб и колачиња... Количеството на Омега 6 во телото станува критично.

zejtin

Како и за многу други работи, решението е во враќање кон традицијата. Употреба на маслиново масло, како и масла од животинско потекло за што во продавниците има голем избор на бутери. Старата свинска маст некогаш била подобра за употреба од денешните сончогледови и соини масла но, тоа е време кога животните се хранеле природно. Одамна тоа не е така, и ваквите масти имаат отровни материи кои се над секоја поднослива мерка, и затоа не се употребуваат веќе.

Многу пати ќе чуете дека кокошките се одгледуваат како ГМО, или генетски модифицирана храна која е опасна за здравјето, па затоа на запад и не се продаваат копани кои имаат и најголема концентрација на таквите елементи. Но, многу повеќе и многу порано од фармите, генетски се модифицираат житариците ­ пред се пченката, пченицата и сончогледот кои најчесто се употребуваат за денешните индустриски рафинирани масла.

maslinovo-maslo (1)

Да, цената е битна и прашање е колку често луѓето можат да си дозволат употреба на маслиново масло, или маслото добиено од семки на грозјето на пример. Но, колку навистина ви е потребно маслото за подготвување на јадењата, или додаток кон свежата храна? Многу помалку од сега. Освен ова, постојат садови со пристапна цена кои подготвуваат јадења, пржат и печат, без употреба на дополнително масло или со крајно мали количеста од него. Бидејќи секогаш на крај се плаќа вистинската цена на работите, можете да заштедите со примена на сончогледово, соино или пченкарно масло но, на крај тоа ќе го платите со своето здарвје и трошоци кај за кои нема да имате шанса за избор како што го имате при избор на маслото за јадење.

(извор:медиа.мк)

Жените над 50 години треба да избегнуваат четири видови храна

Менопаузата носи многу предизвици за жените, вклучително и хормонски промени кои можат да предизвикаат непријатни симптоми како што се топли бранови, промени во расположението и зголемување на телесната тежина. За среќа, постојат промени кои можете да ги направите за да ги ублажите овие симптоми, а исхраната игра клучна улога.

Иако постојат многу корисни намирници кои можат да ги намалат симптомите на менопаузата, важно е да се има на ум дека одредени видови храна може да ги влошат овие проблеми, особено преработената храна.

Д-р Мајкл Лахи истакнува неколку видови на храна што жените над 50 години треба да ги избегнуваат за да ги контролираат симптомите на менопаузата и да спречат зголемување на телесната тежина.

1. Слатки и газирани пијалоци

Слатките, како бонбоните и газираните пијалаци, се несомнено вкусни и честопати е тешко да им се одолее. Сепак, нивната висока содржина на фруктоза најверојатно ќе доведе до ненадејни скокови и падови на нивото на шеќер во крвта. Овој ефект може да ги влоши промените во расположението и заморот, два вообичаени симптоми на менопаузата.

„Газираните пијалоци и слатките предизвикуваат раздразливост и необичен замор, кои се толку забележливи за време на менопаузата“, предупредува д-р Лахи за SheFinds. Освен тоа, шеќерот придонесува за акумулација на масното ткиво и носи низа други здравствени ризици. Д-р Лахи препорачува свежо овошје или темно чоколадо за задоволување на потребата за слатко.

2. Преработено месо

Преработеното месо, како што се колбасите, виршлите и нарезоците, се меѓу најлошите намирници за здравјето. Оваа храна е богата со натриум и конзерванси, што може да доведе до надуеност и воспаление. „Оваа храна може да ги влоши симптомите на менопаузата со зголемување на нивото на воспаление во телото“, вели докторот.

Надуеноста е честа поплака за време на менопаузата, а вишокот натриум од преработеното месо само ја влошува ситуацијата. Д-р Лахи препорачува посни протеини, како што се пилешко без кожа, риба или опции од растително потекло како грав и тофу, кои се одлични за одржување на тежината.

3. Рафинирани јаглехидрати

Белиот леб, пецивата и другите рафинирани јаглехидрати можеби се вкусни, но за жал, за време на менопаузата и воопшто, тие прават повеќе штета отколку корист. Според д-р Лахи, „рафинираните јаглехидрати ја зголемуваат тежината и нивото на инсулин, што го отежнува слабеењето“.

Тие исто така можат да ги влошат промените во расположението и често да не остават исцрпени. За постабилно ниво на шеќер во крвта и повеќе енергија, важно е да изберете цели зрна како киноа, кафеав ориз и интегрален леб.

4. Транс масти

Транс мастите се наоѓаат во многу од најпопуларните преработени грицки и пржена храна, а за жал, тие можат да бидат лоши за симптомите на менопаузата.

„Транс мастите го зголемуваат ЛДЛ холестеролот и го намалуваат ХДЛ, што го влошува воспалението и доведува до зголемување на телесната тежина“, објаснува д-р Лахи. Овие нездрави масти, исто така, можат да ги влошат топлите бранови и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања.

Клучно е да се проверат етикетите за исхрана за транс масти, а кога готвиме дома, можеме да размислиме за користење природни, здрави масти како кокосово или маслиново масло бидејќи тие можат да помогнат во одржувањето на здрави нивоа на холестерол.

Лесен домашен лек против кашлица

Благодарение на моќните својства на медот и бананата, ослободете се од болното и воспалено грло, кашлицата, па дури и од стомачните проблеми.

Состојки: 400 мл зовриена вода, 2 средни банани со црни пеги по нив, 2 лажици мед.

Подготовка: Најпрвин излупете ги бананите и изгмечете ги со вилушка. Доколку сте во можност направете го тоа со дрвена лажица. Потоа бананата ставете ја во сад со зовриена вода. Оставете ја да отстои околу половина час. Кога смесата ќе се олади, додадете го медот. Важно е медот да го додадете последен, бидејќи, доколку го помешате со зовриената вода, ќе ги загуби лековитите својства.

Примена: 100 мл од овој напиток пијте четири пати дневно. Количината на состојките од овој рецепт е доволна за еден ден. А наутро за наредниот ден направете си нова. Првите резултати ќе ги забележите за три дена.

Што да се јаде пред и после вежбање

Научниците веќе долго време  тврдат дека она што го јадете пред, за време и после вежбањето може да влијае на резултатите од вашиот фитнес. И што е тоа што нутриционистите препорачуваат да јадете? Добрите јаглени хидрати се многу важни пред тренингот, а протеините после вежбање.

Што да се јаде пред вежбање

„Јадете јаглехидрати пред вежбање, но не премногу“, рече Нанси Коен, професор на Катедрата за исхрана на Универзитетот во Масачусетс во Амхерст.

Таа препорача да консумирате од еден до четири грама јаглени хидрати на 2,2 килограми телесна тежина, ако планирате да вежбате повеќе од еден час.

Упатствата за исхрана препорачуваат доколку внесувате 2000 калории на ден, обидете се да консумирате помеѓу 225 и 325 грама јаглени хидрати.

Треба да јадете еден до четири часа пред вежбање. Истражувачите од Универзитетот во Сиднеј сугерираат дека внесот на јаглени хидрати може да ги подобри перформансите на вежби за издржливост.

"Со консумирање на храна  богата со јаглени хидрати со малку маснотии, јаглени хидрати, можете да се осигурате дека имате доволно мускулен гликоген како гориво за вашата физичка активност. Значи, јадете смокви, путер од кикирики, банани, јогурт, тестенини или друга храна со висок јаглерод". рече Коен.

Покрај тоа, доволна количина вода е многу важна.

„Општо, можете да консумирате пет до 10 милилитри вода на килограм телесна тежина, два до четири часа пред вежбање“, рече Коен.

Значи, многу е важно да не вежбате на празен стомак, затоа што ако не јадете, вашето тело ќе биде „измачувано“.

Што да се јаде додека вежбате

Една од најважните работи што треба да направите додека вежбате е хидратација. Ако вежбате 45 минути или помалку, доволно течност ќе биде сè што ви треба.

„За вежби за издржливост од еден до два часа, ќе треба да внесете 30 до 60 грама јаглехидрати на час. На пример, има 25 грама јаглехидрати во едно јаболко со средна големина“, рече Коен.

Соковите, спортските пијалоци, овошјето и другите намирници и пијалоците со висок јаглерод може да бидат од голема помош.

Што да се јаде после вежбање

По тренингот, ќе ви требаат многу протеини, како што се млечни производи, јајца и пилешко месо.

"По долго или многу интензивно вежбање, консумирајте еден до два грама јаглени хидрати на килограм телесна тежина заедно со 15-25 грама протеини. Ова ќе ги надополни резервите на гликоген во вашите мускули", рече Коен.

На пример, едно варено јајце има околу шест грама протеини.

„По полесно вежбање, јадете добро избалансиран оброк, кој вклучува високо квалитетен протеин и јаглени хидрати во рок од два до три часа од завршувањето на тренингот и пијте доволно течност“, додаде Коен.

Ако чувствувате болки во мускулите после вежбање, пијте сокови од лубеница или цреша.

Популарно