На мајката на Тоше Проески и се претскажала неговата смрт

Манастрирот Свето Преобржение над Крушево  е утеха за семејството на Тоше. Најблиските секојдневно доаѓаат да го посетат, да помогнат во работите за негоото возобновување. Како што пишува Дневник, заедно со сограѓаните ќе ја исполнат желбата на Тоше. Наскоро манастирот со сета своја раскош ќе му пркоси на крушевското небо.

Поврзаноста на ова семејство со манастирот крушевчани ја раскажуваат како урбана легенда., а дел од неа за весникот открива Дора Ристеска, сестрата на Тоше.

tose ikona

- Kога мајка ми Домника имала 17 години, на празникот Преображение на сон и се појавил човек во помлади години, покриен со бела наметка. Не можела да му го види лицето, туку само нозете, кои виселе во воздухот. Во еден миг слушнала хор, кој пее „Алелуја“. Песната ја прекинал глас, кој и се обратил: „Ти ќе ја видиш светлината, ќе доживееш голема радост, а потоа ќе го почувствуваш и вкусот на големата горчина. Затоа мора да ја изедеш оваа каша со листови од орев.“ Мајка ми се згрозила од кашата само што ја видела. Почнала да јаде и во сонот доживеала преголема горчина од нејзиниот вкус – вели Дора за Дневник

tose 2

По неколку години, кога Домника се омажила за Никола, ја посетиле црквата „Света Богородица“. Kога ја видела иконата на Свето Преображение, здивот и застанал.

- Му рекла на татко ми: „Ова е човекот покриен со бела прекривка, што го видов на сон кога бев девојка“. Kога Тоше не напушти, мајка ми се сети на сонот и во солзи ни рече: „Ете го претскажувањето. Доживеав голема радост, Тоше ни донесе светлина во домот, а отсега веќе животот ќе ми биде горчина. Ја чувствувам истата горчина како кога ја изедов кашата со листови од орев во сонот“ – открива сестрата на музичката легенда за Дневник

Повеќе детали прочитајте во екелстронското издание на Дневник

ФОТО: Граѓаните на Струга ги превземаа работите во свои раце

Револтирани стружани вчера решија работите да ги превземат во свои раце откако депонијата почна повторно да гори. Тие оставиле ѓубре пред општината со цел да ги предупредат надежните дека веќе е редно време да превземан нешто во врска со истоимениот проблем.
 

Густиот чад, којшто синоќа се ширеше од депонијата, ветерот го носеше над градот, што предизвика реакции кај стружани.

Глигорие Ќатоски, претставник на граѓанската иницијатива „Доста“, информира дека доколку надлежните не ги исполнат нивните барања за дислокација на дивата депонија, која според него, претставува опасност по здравјето на стружани, граѓаните ќе преземат порадикални мерки меѓу кои блокирање на магистралните патишта, а не е исклучено ниту блокирање на граничниот премин Ќафасан.

– Потрошивме 100-тици илјади евра да ја изгаснеме и затрупаме депонијата, но не е затворена. Општина Струга на истото место повторно одлага отпад. На последниот протест предупредувавме дека и ова може да се случи, отпадот да заврши пред општинската зграда, истакна Ќатоски.

Сега, според него, уште покритично е што на депонијата нема лице кое ја одржува и повторно е запалена намерно. – Во моментов, депонијата не ја одржува никој, распишан е тендер за нејзино одржување, но проблемот може да се реши само институционално, нагласи Ќатоски.

Во името на Иницијативата, но и на сите стружани, тој побара целосна дислокација на депонијата, која не е легална и согласно стандардите. Доколку остане на постојната локација, Ќатоски смета дека и да се конзервира, повторно ќе загадува.

 

Популарно